Santani Organic Soda
Smaakvolle Santani Organic Soda brengt stiekem revolutie in het frisdrankschap
24 juli 2024
Player 0.0 competitie Max verstappen heineken
Max Verstappen trapt Player 0.0 competitie af met Heineken
23 augustus 2024

Wat is witbier, waar komt witbier vandaan en hoe maak je witbier? Priemende vragen die we hieronder beantwoorden.

Wat is witbier

Een gezellig terrasje, een heerlijk zonnetje en een groot glas witbier; voor veel mensen is dit het ideale beeld van een geslaagde zomer. Witbier is het alcoholische drankje bij uitstek voor dit zonnige seizoen. Het is een soepel drinkbaar bier met een lichte kleur en een nevelig uiterlijk, en staat bekend om zijn heerlijk verfrissende smaak. Als je cadeaus voor hem of haar zoekt, dan is een zomers pakket met witbier zeker een aanrader.

Maar wat is witbier eigenlijk? Waar komt het vandaan en wat maakt het anders dan een pilsener? Dit is een korte introductie in de wereld van dit favoriete zomerdrankje.

Witbier is oud!

Het werd in de middeleeuwen al gebrouwen in de Europese kloosters, de religieuze gemeenschappen waaraan we ook abdijbier en trappistenbier te danken hebben.

Het meeste bier werd en wordt gebrouwen van gerst, maar de monniken die witbier maakten, gebruikten het duurdere graan tarwe om bier van te maken. Opmerkelijk: hopbellen waren toen nog geen populair ingrediënt voor bier.

Bij het brouwproces gebruikten de kloosterlingen dan ook een brede reeks bijzondere kruiden en smaakstoffen, die later vergeten zijn en waar tegenwoordig weer op kleine schaal mee geëxperimenteerd wordt. Het resultaat van hun harde werk was het witbier.

In die tijd was het heel populair in de Lage Landen. Maar later zou witbier vervangen worden door pilsener, en pas in de 19e eeuw zou het drankje opnieuw gebrouwen worden.

 

Hoe maak je witbier?

Een belangrijk kenmerk van dit lichte speciaalbier is dus dat het van tarwe en niet van gerst wordt gemaakt. Door de gluten in de tarwe krijgt witbier een enigszins romig, vol karakter en een typische smaak die inderdaad wel wat aan brood doet denken.

In tegenstelling tot het middeleeuwse witbier wordt er nu ook hop gebruikt bij het brouwproces, maar nooit zoveel als voor een IPA of een donker speciaalbier. Heel typisch is ook de toevoeging van twee ingrediënten die het bier een fruitig, citroenachtig en fris smaakpalet geven, namelijk korianderzaad en citrusschillen.

Na het brouwen wordt witbier meestal niet gefilterd zoals pilsener, en hierdoor is het een troebel bier Door de frisse, volle smaak en het vrij lage alcoholpercentage (meestal rond de 5 à 6 procent) is witbier een echt doordrinkbier.

 

Witbier is nu over de hele wereld populair

Zoals we eerder zeiden is witbier pas sinds een eeuw weer populair. Het begon aan zijn vernieuwde opmars richting onze koelkasten dankzij de Vlaming Pierre Celis, die de oude limonadefabriek Hougardia veranderde in een brouwerij. Hij had de kunst van het witbier maken geleerd van een oude ambachtelijke brouwer, en onder de naam Hoegaarden werd dit eerste moderne witbier populair in België en Nederland.

Het bier werd geroemd door kenners, en andere brouwers volgden snel. Inmiddels wordt witbier gebrouwen door Europese en Amerikaanse bedrijven.  De Amerikaanse varianten bevatten vaak meer citrus en zijn sterker, net als de Europese Grand Cru-witbieren. Veel kleine brouwerijen ontwikkelen ook experimentele versies met andere kruiden, gisten en toevoegingen, en ontlenen hun inspiratie daarbij aan de wilde wereld van de IPA-biertjes.

Een bier dat vaak met witbier wordt verward is Weizenbier: ook een tarwebier, maar afkomstig uit Zuid-Duitsland en met een ander smaak karakter. Bij een bedrijf als Dare to Drink Different kan je al deze boeiende variaties bestellen.

Deel artikel