Urban Jungle Oase: Dit zijn de 10 beste parken in de grote steden van Nederland

beste parken van Nederland

Urban Jungle Oase: Dit zijn de 10 beste parken in de grote steden van Nederland

Op zoek naar een oase in de urban jungle van de grote stad? Voor wat betreft de grote steden hebben wij de 10 beste parken van Nederland op een rij gezet.

beste parken van Nederland

Broersepark, Amstelveen

Als grote steden ergens bekend om staan, dan is het wel hun continue groei. Groei die zorgt voor kansen en geluk onder de bevolking, maar zeker ook groei die ons rust ontneemt. Het randstedelijk gebied breidt zich zowel horizontaal als verticaal uit met stenen en cement, waardoor het extra belangrijk wordt voor inwoner om geregeld tot rust te komen in het park. Een groene oase in de urban jungle, vol met groen, water en leven. Gelukkig beschikken de grote steden in Nederland over fraaie parken, en wij hebben we de fijnste een rij gezet.

Wie in een stad woont, zal ongetwijfeld merken dat het in plaats van rustiger, steeds drukker wordt. De urban lifestyle is populair en groeit gestaag door. Volgens schattingen van de VN zal in 2050 zelfs ongeveer 68% van de wereldbevolking in een stad wonen. De redenen hiervoor zijn onder meer werk en onderwijsmogelijkheden, maar zeker ook de manier waarop we onze vrije tijd kunnen besteden en aan culturele activiteiten kunnen deelnemen. Allemaal zeer begrijpelijk en positief, maar het leven in de grote stad kent ook zijn minder mooie kanten.

Stadscentra zijn vaak hectisch en overvol, en kunnen aanleiding zijn voor de nodige stress. Pas nu, in deze tijd van gezondheidscrisis en gedwongen lockdowns, (her)ontdekken velen hoe het óók kan. Relatieve en soms zelfs complete rust op straat, zelfs in steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Deze omstandigheden bevestigen eigenlijk het belang van mooie stadsparken in onze stedelijke omgeving. Plekken waar altijd rust heerst. Een groene omgeving om je even terug te trekken en die ontstresst.

In Nederlandse steden vinden we gelukkig voldoende groene oases die uitnodigend wachten mensen met een kleedje, werknemers die pauzeren met een kop koffie of sporters die een rondje park willen doen. Sommige parken en verborgen stadstuinen kennen een lange geschiedenis, anderen staan weer bekend om een breed scala aan flora.

Welke parken zijn echt de moeite waard om te bezoeken als inwoner of toerist? Wij hebben samen met Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, een ranglijst opgesteld van de beste parken van Nederland met de hoogste Google-reviews. Ken jij ze allemaal?

beste parken van Nederland

Vondelpark, Amsterdam

1. Vondelpark, Amsterdam | Google reviews: 4,7 met 36346 reviews

Het Vondelpark behoeft eigenlijk weinig uitleg, en is onder zowel Amsterdammers als bezoekers van de stad enorm populair. Je maakt hier je hardlooprondje, bezoekt een openluchtconcert of picknickt met een biertje op het grasveld met je vrienden. De bereikbaarheid is top, met trams ruisend rondom het hele park. Pak een terrasje, geniet van het groen en maak een mooie lange wandeling. Het park is maar liefst 2 km lang vanaf de amstelveenseweg tot aan de stadhouderskade, dus er is plek voor iedereen.

2. Rijksmuseumtuinen, Amsterdam | Google reviews: 4,7 met 511 reviews

Naast het Vondelpark beschikt Amsterdam ook over de Rijksmuseumtuinen. Wellicht lijkt het gesloten door het ijzeren hek, maar geen zorgen, overdag kun je hier gewoon naar binnen lopen. In de zomer vind je hier trouwens ook exposities waar je prachtige kunstwerken kunt bewonderen. Maar heerlijk een bankje inpikken, bijvoorbeeld naast de “doorloop” fontein, kan hier ook prima.

3. Wilhelminapark, Utrecht  | Google reviews: 4,7 met 364 reviews

Onze provincie Utrecht is een van de groenste van Nederland, maar ook de stad zelf kent een goede reputatie. Geliefd onder de Utrechters is het Wilhelminapark, wat zonder twijfel een van de beste parken van Nederland is. Wist je trouwens dat dit een van de eerste stadsparken van het land is? Rondom Wilhelminapark zie je de nodige herenhuizen staan. Deze geven het geheel nog iets meer flair.

4. Historische Tuin Schoonoord, Rotterdam | Google reviews: 4,7 met 221 reviews

Toegegeven, de Historische tuin Schoonoord in Rotterdam is klein van stuk, maar het is wel een prachtig paradijsje waar rust vindt te midden van de grote stad. De locatie heeft onder meer een mooie vijver, fonteintjes en beekjes, wat een fraai decor vormt voor een romantische wandeling. Dit Rotterdamse park is dagelijks geopend van 08.30 tot 16.30 uur.

beste parken van Nederland

Historische Tuin Schoonoord, Rotterdam

5. Broersepark, Amstelveen | Google reviews: 4,7 met 102 reviews

Amstelveen zit in principe aan Amsterdam vast, dus we rekenen Broersepark gewoon mee in dit lijstje. Over heerlijke slingerpaadjes ontdek je de vele vijvers en bruggetjes van dit park, dat feitelijk het oudste park van Amstelveen is. Je komt hier in de groene omgeving veel mensen tegen, jong en oud, die zich bezigen met sportactiviteiten. Van hardlopen tot Jeu de boules, het Broersepark is ideaal voor inspanning en ontspanning. Je vindt er echter ook een stukje historie, met twee mooie herdenkingsmonumenten. Het Oorlogsmonument en het Indië-monument zijn hier gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers die tijdens de tweede wereldoorlog zijn gevallen.

6. Wandelbos, Tilburg  | Google reviews: 4,7 met 90 reviews

Iets zuidelijker in het land vinden we het Wandelbos, een park dat al sinds 1917 bestaat en is ontworpen door de bekende tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer. Springen heeft zo’n 50 parken en tuinen ontworpen, waaronder deze groene zone in Brabant. Van een prachtige rhododendron vlakte tot frappante exotische bomen, het is hier goed toeven.

7. Stadstuin Emma’s Hof, Den Haag  | Google reviews: 4,7 met 83 reviews

Ook de hofstad heeft zijn pareltjes en ontbreekt zodoende niet in deze ranglijst van beste parken van Nederland. Verstopt tussen de huizen vind je hier Stadstuin Emma’s Hof. Hier is ruimte voor groen en buurtgezelligheid, maar ook cultuur, zoals toneel. Men zegt weleens dat de romantische zithoekjes stiekem doen denken aan Barcelona, geïnspireerd door Park Güell. Is dit geen wandelingetje waard?

8. Landgoed Oosterbeek, Den Haag | Google reviews: 4,7 met 59 reviews

Ook het charmante landgoed Oosterbeek vinden we in onze politieke hoofdstad, al is dit stukje groen net aan de stadsgrens van Den Haag gelegen. Als je even de drukte van de stad wilt ontvluchten, dan is Oosterbeek een heerlijke optie. Het strand is trouwens vlakbij, dus ga na het bezoek aan dit historisch landgoed gelijk even richting het water.

9. Park Sonsbeek, Arnhem | Google reviews: 4,6 met 4920 reviews

Dit park, gelegen in Gelderland, heeft eigenlijk van alles wat. Het is om te beginnen lekker heuvelachtig, zodat je een mooi uitzicht over de stad Arnhem krijgt. In Park Sonsbeek kun je niet heen om de markante witte villa, het theehuis en de waterval, allemaal spots om even bij stil te staan. Zoek een mooie plek uit op de ligweide en installeer jezelf voor een picknick.

10. Prinses Beatrixpark, Amsterdam | Google reviews: 4,6 met 1446 reviews

In de Rivierenbuurt van Amsterdam, vlakbij snelweg A10, ligt het Beatrixpark. Dit schitterende park is minder bekend dan bijvoorbeeld het Vondelpark, maar ligt echt op een hele fijne locatie en behoort zeker tot de beste parken van Nederland. Op steenworp van Strand Zuid en de RAI, vind je hier voetbalveldjes, een pierenbadje voor de kids en voldoende ruimte voor honden om te spelen. Een ideale plek voor een dagje ontspanning in de grote stad.

Welke van deze beste parken van Nederland heb jij al bezocht?

beste parken van Nederland

Prinses Beatrixpark, Amsterdam

Post a Comment

#Volg ons op Instagram