De 10 duurste steden ter wereld om in 2023 te wonen

10 duurste steden ter wereld van 2023

De 10 duurste steden ter wereld om in 2023 te wonen

De nieuwe lijst met de 10 duurste steden ter wereld van 2023 om in te wonen is bekend. Zürich en Singapore delen de eerste plaats.

10 duurste steden ter wereld van 2023

Het is geen geheim dat de mondiale crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud nog steeds springlevend is. Het lijken vooral de inwoners van de grote steden te zijn die het meest lijden. Volgens de Worldwide Cost of Living Index, gepubliceerd door de Economist Ingelligence Unit, zijn de gemiddelde kosten van levensonderhoud in 2023 dit jaar met 7,4% gestegen. Wat zijn nu echter de 10 duurste steden ter wereld van 2023 om in te wonen?

We weten inmiddels al even dat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen en velen klagen over de stijgende prijzen voor levensmiddelen in hun steden. Hoewel dit lager is dan het rapport uit 2022, waarin een stijging van 8,1% werd gezien, zijn de cijfers nog steeds aanzienlijk hoger dan de historische trends.

CNN heeft gemeld dat de inflatie deze keer is vertraagd. Het vertragende tempo van de prijsstijgingen is te wijten aan de vermindering van de problemen met de toeleveringsketen sinds China eind 2022 zijn COVID-19-beperkingen heeft opgeheven. In een verklaring zei Upasana Dutt, hoofd van de Worldwide Cost of Living bij EIU: “We verwachten dat inflatie in 2024 zal blijven vertragen, omdat de vertraagde impact van rentestijgingen de economische activiteit begint te beïnvloeden, en op zijn beurt de consumentenvraag.” Maar de inherente risico’s van gewapende conflicten en extreem weer blijven een punt van zorg: “Verdere escalaties van de oorlog tussen Israël en Hamas zouden de energieprijzen doen stijgen, terwijl een groter dan verwachte impact van El Niño de voedselprijzen nog verder zou opdrijven”.

Wat de duurste steden om te wonen van dit jaar betreft, staan Singapore en Zürich op de eerste plaats. Zürich springt zelfs van de zesde plek van vorig jaar naar de gedeelde koppositie. De opkomst naar de top wordt toegeschreven aan de kracht van de Zwitserse Frank, samen met de hoge prijzen voor levensmiddelen, huishoudelijke artikelen en recreatie. Het dure vervoer en de kleding van Singapore zijn mede de reden geweest voor hun eerste plaats.

10 duurste steden ter wereld van 2023

Vorig jaar stond Singapore op de eerste plaats met New York, maar dit jaar staat NYC op de derde plaats met Genève. Hong Kong is de enige andere Aziatische stad in de top 10 en belandt op de vijfde plaats, terwijl Los Angeles zesde wordt en Pari zevende. Tel Aviv en Kopenhagen staan op de achtste plaats en San Francisco rondt de lijst af op nummer 10. Het is vermeldenswaard dat het onderzoek werd uitgevoerd vóór het conflict tussen Israël en Hamas in oktober.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de stad die het langzaamst herstelt na de pandemie en de “gematigde consumentenvraag” Chinese steden als Peking zijn, die dit jaar veel lager op de ranglijst staan. Russische steden als Moskou en Sint-Petersburg kenden ook enkele van de scherpste dalingen. Bekijk hieronder de top 10 ranglijsten.

De 10 duurste steden ter wereld van 2023 om te wonen

1. Zürich en Singapore
3. New York en Genève
5. Hongkong
6. Los Angeles
7. Parijs
8. Tel Aviv en Kopenhagen
10. San Francisco

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram