De Barbier, de comeback

De Barbier, de comeback

men-women-barberEen bezoek brengen aan de barbier is weer helemaal terug! Het barbiers vak is een van de oudste beroepen ter wereld en je kunt er weer steeds vaker terecht om je te laten scheren, knippen, baard en/of snor te laten verzorgen.

Vroeger was het bezoeken van een herenkapper een dagelijkse gewoonte. Gedurende de Gouden Eeuw was het regelmatig bezoeken van een barbier weggelegd voor de welgestelde mensen en werd het gezien als een statussymbool.

De zaak van een barbier was chique ingericht met een indrukwekkende bar en kleurrijke glazen gevuld met tonic. De kappersstoelen waren gemaakt van eikenhout en met leer afgewerkt. Aan de imposante geschilderde plafonds hingen kristallen kroonluchters. Bij binnenkomst kwamen de aroma’s van pijptabak, limoengras en aftershave je tegemoet. Van scheerspullen tot de uithangborden, alles was tot in perfectie geregisseerd. Ondanks de luxe uitstraling, gaven de barbierszaken een huiselijk gevoel en nodigden ze je uit om naar binnen te komen.

Het moment dat je binnenstapt was je instaat om te relaxen en alle stress over boord te gooien. Goed dat dit weer terug komt en zeker het proberen waard!

barbershop2

Waarom waren de Barbiers dan uitgestorven?

In 1904 heeft Gillette de barbiers de das omgedaan door met een grote marketingcampagne, de veilige scheermes te promoten. In de advertentie zei Gillette dat het veel veiliger en efficiënter was om zelf een scheermes te gebruiken, dan naar de barbier te gaan.

Gillette heeft er bijna voor gezorgd dat van het barbiersritueel niet veel meer is overgebleven dan een maandelijks bezoek aan de herenkapper. Daarnaast was de verkoop van knipproducten voor thuis en de hippie rage door de Beatles ook een van de oorzaken dat de barbier zijn populariteit verloor.

Wat is het verschil tussen een barbier en een hairstylist?

Een barbier weet hoe hij met het haar en baard van een man om moet gaan. Nu gaan de meeste mannen naar een unisex kapsalon en de kappers die daar werken zijn niet opgeleid als barbier. Het zijn dan ook geen barbiers maar haarstylisten. Een bezoek aan een haarstylist kan anders uitpakken dan een bezoek aan de barbier…

barbershop-1Het grote verschil is dat de barbier gebruik maakt van scheren met scheerkoppen. Dit zijn opzetstukken van het scheerapparaat. Voor de barbier de belangrijkste tools voor het knippen en scheren van mannen.

Een hairstylist is opgeleid om een schaar als belangrijkste tool te gebruiken. Daarnaast ligt de focus op vrouwenkapsels. Hierdoor zijn de reguliere kappers experts in het stylen en kleuren.

Wanneer je een verfrissend nieuw kapsel wilt, dan zal je bij een ‘gewone’ kapperszaak niet verder komen dan dat aan je huidige kapsel een paar centimeter haar wordt afgeknipt. De barbier kan hier wel voor zorgen. Hij creëert voor jou de juiste look en geeft je hierbij het beste styling advies! Naast dat je haren worden gedaan, ondervind je een scheerbeurt waarbij gebruik wordt gemaakt van een traditioneel scheermes genietend van een goed glas whiskey.

Dit in combinatie met een warme handdoek op je voorhoofd gedrenkt in de aroma’s van limoengras en lavendel met scheer- en knipbeurt en als finishing touch de verzorging met aftershave, zorgen ervoor dat je als herboren de barbierszaak uitloopt.

Een fantastische, passende look en de beleving is wat het bezoek aan een barbier bijzonder maakt.

Zelf scheren? Bezoek dan Trendhim met diverse scheermes accessoires. Ben je bij een barbier geweest of ken je een barbier bij jou in de buurt? Deel dit dan met ons en plaats je reactie hieronder!

Geschreven door Mannenstyle en:

Kristy’s Barbershop

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram