Veilig rijden op de motor: Dit moet je weten!

motorrijbewijs halen tips veilig motor rijden

Veilig rijden op de motor: Dit moet je weten!

Wil je een motorrijbewijs halen? Informeer jezelf eerst volledig, zodat veilig rijden op de motor ook door jou gerealiseerd kan worden.

motorrijbewijs halen tips veilig motor rijden

Met de zomer in aantocht komt het in menig man op om een motorrijbewijs halen tot prioriteit te maken. Tijdens het lekkere weer heerlijk toeren langs al het moois dat ons land te bieden heeft, met de wind in de rug en de weg vooruit. Motorrijden is echter niet zonder risico, want motorrijders zijn een stuk kwetsbaarder in het verkeer dan bijvoorbeeld automobilisten. Het is daarom verstandig om je vooraf goed in te lezen.

Om motor rijden zo veilig mogelijk te maken, en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, stelt onze overheid enkele eisen aan het rijden met een motor. Zo dient elke motorbestuurder uiteraard te beschikken over een motorrijbewijs, en is een helm verplicht.

Motorrijbewijs halen

Een motor besturen mag louter als de bestuurder beschikt over een motorrijbewijs, ofwel rijbewijs A. Net zoals bij een autorijbewijs, bestaat bijbehorend examen uit een praktijkdeel en een theoriedeel.

Beginnersrijbewijs

Haal je voor het eerst in ons land een rijbewijs, dan start je met het zogeheten beginnersrijbewijs. Dit rijbewijs heb je vijf jaar lang, waarbij je wordt gezien als beginnend bestuurder. Dit brengt met zich mee dat de overheid je in die periode strenger zal aanpakken op het moment dat je verkeersregels overtreedt.

Verschillende soorten motorrwijbewijs

Er zijn diverse rijbewijscategorieën voor het motorrijbewijs:

  • Categorie A1: Voor motorfietsen met een motorinhoud tot 125 cc en een motorvermogen van maximaal 11 kilowatt (kW).
  • Categorie A2: Voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW.
  • Categorie A: Voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen.

Voor elk van deze rijbewijze geldt dat je eerst een theorie-examen moet halen voordat je de twee afsluitende praktijkexamens kunt doen: het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).

Minimumleeftijd voor motorrijbewijs

Er geldt een verschillende minimum-leeftijd voor de verschillende categorieën waarop het motorrijbewijs kan worden gehaald:

  • A1: Theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 18 jaar.
  • A2: Theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamens vanaf 20 jaar. Heb je reeds een rijbewijs A1, dan hoef je niet opnieuw theorie-examen en AVB te doen voor A2.
  • A: Theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamens vanaf 21 jaar. Als je reeds een A2-rijbewijs hebt, dan hoef ej niet opnieuw theorie-examen en AVB te doen. Tot je 24ste gelden er beperkingen voor de motoren waarop je mag rijden. Jonger dan 24? Dan krijg je rijbewijs A met code 80. Dit betekent dat je alleen mag rijden op lichtere motoren (categorie A1 en A2) en op driewielige motoren.

 

motorrijbewijs halen tips veilig motor rijden

 

Technische eisen & APK

Wil je met jouw motor de openbare weg op, dan moet het, net als ieder ander voertuig, voldoen aan technische eisen. Een motor mag bijvoorbeeld niet langer dan 4 meter lang zijn en moeten de remmen goed werken. Meer informatie over de technische eisen vanuit de overheid vind je hier.

In tegenstelling tot auto’s geldt de Algemene Periodieke Keuring, ofwel de APK, niet voor motoren. Het is echter vanzelfsprekend wel zeer verstandig om frequent de motor te laten keuren. Zaken als slijtage liggen op de loer en brengen risico met zich mee.

Beschermende motorkleding

Mocht er tijdens het motorrijden onverhoopt iets misgaan, dan dien je beschermd te zijn. Het is ook daarom dat de overheid het dragen van een goedgekeurde helm verplicht heeft gesteld bij wet. Dat andere beschermende kleding niet wettelijk vereist is, betekent – net als de APK – dat je er niks mee moet doen. De juiste motorkleding kopen is absoluut een must, want als je een keer een uitglijder maakt, dan beperkt deze beschermende kleding de schade enorm.

Let op, tijdens het praktijkexamen wordt verwacht dat je niet alleen de motor de baas bent en de verkeersregels kent, want ook kledingeisen zijn hier van toepassing; Een goedgekeurde helm, hoge laarzen of schoenen, handschoenen, oogbescherming en beschermende kleding.

Wanneer ga jij het motorrijbewijs halen?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram