ONDERZOEK: Dromen Nederlanders van een witte kerst?

Onderzoek Amazon Nederlands kerstgevoel

ONDERZOEK: Dromen Nederlanders van een witte kerst?

Dromen Nederlanders van een witte kerst? Amazon onderzocht dit vraagstuk en onthult wat typisch Nederlands kerstgevoel is.

Onderzoek Amazon Nederlands kerstgevoel

Er is nog geen vlokje sneeuw gevallen in deze decembermaand, maar stiekem hopen we met z’n allen op een witte kerst. Toch? Of is dit helemaal niet het geval? Amazon onderzocht dit en kwam met een aantal opvallende conclusies rondom typisch Nederlands kerstgevoel.

Dromen Nederlanders van een witte kerst? Jazeker! Volgens een onderzoek dat Amazon liet uitvoeren door Team Vier*, droomt net iets meer dan de helft van de Nederlanders van een winterwonderland tijdens de kerst.

Maar krijgen we dit jaar een witte kerst? Hoewel er tijdens de kerst 2010 wel beetje sneeuw lag en sommigen dit als een witte kerst beschouwden, was de laatste echte witte kerst in Nederland in 1981. De enquête liet zien dat de jongere generatie (18-34) nog nooit een echte witte kerst in hun leven heeft meegemaakt en dit zijn precies degenen die dit het meest wensen (61%). De oudere generatie (65+) is echter minder enthousiast, daarvan hoopt slechts 35% op een witte kerst.

Uit het onderzoek bleek dat de kerst voor de meeste mensen draait om het samenzijn met familie en vrienden (70%). Het kerstgevoel is echter niet iets universeels, slechts 36% van alle Nederlanders vindt dat Kerstmis “de mooiste tijd van het jaar” is. Mensen tussen de 18 en 34 jaar lijken het meest geïnteresseerd te zijn in Kerstmis: 47% van hen denkt dat Kerstmis de mooiste tijd van het jaar is. Verrassend genoeg scoort de generatie tussen de 35 en 50 jaar, degenen die waarschijnlijk moeten zorgen voor onvergetelijke momenten voor hun kinderen, het laagst: slechts 30% van hen houdt van Kerstmis.

Onderzoek Amazon Nederlands kerstgevoel

Onderzoek Amazon naar Nederlands kerstgevoel

Ultiem kerstgevoel
Kerstmis is voor Nederlanders vooral gezellig. 73% van de deelnemers aan de enquête beweert dat “gezellig” het ultieme kerstgevoel omschrijft, terwijl de jongere generatie (18-34) vindt dat kerst hen een “warm” gevoel geeft (66%). Ongeveer de helft (54%) vindt het versieren van het huis en de kerstboom (47%) bijdragen aan de kerstsfeer.

Elkaar cadeautjes geven tijdens de kerst staat op de 10e plaats en kerstpakketten krijgen vormt voor nog geen kwart van de Nederlanders (23%) een wezenlijk onderdeel van kerst.
We doen niet al te moeilijk als het gaat over het koken van het kerstdiner. All time favourite blijft gourmetten (31%) met familie en vrienden. Voor sommigen wordt zelfs de typisch Nederlandse stamppot gezien als het ultieme kerstdiner. Het traditionele wild (10%) en de in Angelsaksische landen populaire kalkoen (6%) lijken voor de meeste landgenoten toch iets te veel gedoe.

Vrouwen houden meer van de kerstsfeer
Het onderzoek toont aan dat vrouwen meer van de kerstsfeer houden dan mannen.

Vrouwen zijn meer gesteld op de kersttradities zoals naar kerstliedjes luisteren (45% versus 26%), kerstfilms kijken (31% versus 18%) en traditionele kerstkaarten te sturen (35% versus 19%). Het kerstdiner is de enige traditie die mannen belangrijker vonden dan vrouwen (47% versus 42%).

Ben je nog op zoek naar het perfecte (last minute) kerstcadeau voor familie, je partner en vrienden, ga voor inspiratie naar www.amazon.de/nl.

*De representatieve enquête is uitgevoerd onder 1.000 deelnemers van 18 jaar en ouder, in Nederland tussen 28 oktober en 4 november 2019

Post a Comment

#Volg ons op Instagram