Review: De OnePlus 5T in limited edition Lava Red maakt indruk

OnePlus 5T Lava Red review

Review: De OnePlus 5T in limited edition Lava Red maakt indruk

Review van de OnePlus 5T Lava Red limited edition premium smartphone.

OnePlus 5T Lava Red review

OnePlus kondigde begin februari een nieuwe limited edition aan van zijn nieuwste flagship-smartphone: de OnePlus 5T Lava Red. Naast zijn aantrekkelijke verschijning is aan alle details gedacht, zoals bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner met een rood-keramische kleur en Face-Unlock. Er is echter nog veel meer moois aanwezig, dus lees snel mee.

De OnePlus 5T Lava Red werd afgelopen maand, dinsdag 6 februari om precies te zijn, gelanceerd. In de tussentijd hebben wij dus mooi de tijd gehad om de nieuwe 5T van OnePlus te ontleden voor deze recensie. Is dit een serieuze optie om te kopen?

Het is niet de eerste keer dat we de rode versie van de OnePlus 5T zien: eind vorig jaar werd hij namelijk voor het eerst gelanceerd in India en China. Het debuut van da Lava Red OnePlus 5T in Nederland was dan ook geen verrassing, nadat we eerder al de limited edition Sandstone White en originele Midnight Black zagen.

Zoals gebruikelijk is geworden voor dergelijke releases, is de rode versie een limited edition. In gelimiteerde oplage is hij oorspronkelijk in Europa uitgebracht om samen te vallen met Valentijnsdag, wat direct de toepasselijke kleur verklaart. Misschien ben je onderstaande commercial met Emily Ratajkowski wel ergens tegengekomen rond de 14e.

Het toestel zelf heeft een geheel rode achterzijde en heeft de tweekleurige afwerking die doet denken aan de rode HTC U11, die met een specifieke lichtval bijna goud lijkt. Er is echter geen kleurcodering aan de voorkant, waar de schermrand in het zwart is.

De lavarode OnePlus 5T is alleen beschikbaar met de duurdere specificaties, inclusief 8 GB RAM en 128 GB aan opslagruimte – dus niet als de 64 GB variant. Bestel de Lava Red nu via de OnePlus-website voor €559 (zolang de voorraad strekt) en check onze volledige OnePlus 5T-recensie hieronder.

OnePlus 5T Lava Red Review

OnePlus-telefoons zijn altijd redelijk aantrekkelijk geprijsd. De OnePlus 5T kent een kleine prijsstijging ten opzichte van zijn voorgangers, maar gezien zijn arsenaal aan specs en functies lijkt dit op het eerste oog absoluut geen probleem.

Op basis van de kleine toename in prijs zou je normaal gesproken verwachten dat de OnePlus 5T slechts een kleine upgrade zou betekenen in vergelijking met de andere smartphones van het merk. Niets is minder waar. Dit is een telefoon die, mede dankzij het grotere edge-to-edge scherm, meer op een jaarlijkse upgrade lijkt dan op de tussentijdse vernieuwing die je verwacht.

En in het licht van de overstap van Apple naar een prijsniveau van € 1.000 met de iPhone X en Samsung’s Galaxy Note 8 op € 870, ziet de OnePlus 5T er daarom – relatief gezien – nog beter uit dan zijn voorganger.

OnePlus 5T Lava Red review

OnePlus 5T Review: Wat je moet weten

Dus, wat is de OnePlus 5T precies en wat maakt de smartphone zo speciaal? Dat is een vrij simpele vraag om te beantwoorden. Het betreft eigenlijk alle ingrediënten van de OnePlus 5: interessante prijs, mooi design, uitstekende prestaties, een goede camera en de Lava Red-uitvoering voor dat beetje extra beetje glans.

Het is een Android 7 Nougat-telefoon met een edge-to-edge 6-inch AMOLED-scherm dat gewoonweg verbluffend is. Daarnaast zien we een toonaangevende Snapdragon 835-processor en een nieuwe dubbele camera die zich richt op fotografie bij weinig licht. Je kunt hem ontgrendelen met je gezicht of met de nieuw geplaatste vingerafdruklezer aan de achterzijde, en OnePlus heeft dit allemaal samengeperst in een body die nauwelijks groter is dan de 5.5 inch OnePlus 5.

OnePlus 5T Lava Red review

OnePlus 5T Review: Prijs en concurrentie

Ondanks zijn nieuwe scherm en de hele fraaie camera is de prijs van de OnePlus 5T Lava Red precies hetzelfde als de gewone OnePlus 5 met 128 GB: €559. De 5T vertegenwoordigt daarmee een duizelingwekkende prijs-kwaliteitverhouding in de (enigszins aan inflatie onderhevig zijnde) smartphonemarkt van vandaag.

In feite benadert geen andere smartphone van rond de €550, behalve misschien de Nokia 8 en de Samsung Galaxy S8, de kwaliteit en compleetheid van de OnePlus 5T. Helaas ontbreken dual-SIM en microSD-uitbreidingsmogelijkheden, maar dit toestel heeft een groot(s) scherm en maximale verwerkingskracht.

OnePlus 5T Lava Red review

OnePlus 5T Review: Display en ontwerp

Dus hoe zit het met dat geweldige scherm? Het is de grote trots van de OnePlus 5T Lava Red en dat is niet zonder reden. Net als bij eerdere OnePlus-telefoons, gebruikt de 5T een AMOLED-paneel, maar ditmaal meet hij een indrukwekkende 6-inch diagonaal.

De resolutie is 1.080 x 2.160, wat een pixeldichtheid van 401ppi oplevert. Klinkt misschien wat technisch, maar bij onze eerste inspectie is hij inderdaad gewoon enorm scherp en duidelijk. Met het gebruikelijke heldere, snoepkleurige standaardbehang van OnePlus, heeft de 5T direct een heldere, leuke uitstraling die de aandacht trekt.

Net als andere fabrikanten heeft OnePlus ervoor gekozen de hoeken van het scherm enigszins af te ronden. Het scherm strekt zich bijna, net niet helemaal, uit tot de randen links en rechts van het chassis. Hierdoor blijft er een halve centimeter aan de rand boven en onder het scherm over.

OnePlus 5T Lava Red review

Technisch gezien is het scherm ook zeer behoorlijk. Vooral de kleurenreproductie is erg goed. Er is sprake van een goede nauwkeurigheid in het brede spectrum van kleuren, waardoor hij goed overweg kan met alle soorten materiaal.

De piekhelderheid is daarentegen iets minder, zelfs als automatische helderheid is ingeschakeld. Dat betekent dat je in echt zonnige omstandigheden moeilijk tekst kunt lezen zonder met je hand wat schaduw over het scherm te creëren.

Dat gezegd hebbende, maakt OnePlus gebruik van een polariserende laag om verblinding te voorkomen en polariseert hij ook verstandig: diagonaal, zodat het scherm niet zwart wordt als je bijvoorbeeld polariserende zonnebrillen draagt.

OnePlus 5T Lava Red review

OnePlus 5T Review: Fysieke lay-out

Dit toestel is een behoorlijke verandering ten opzichte van de OnePlus 5, maar OnePlus heeft de wijzigingen wat betreft de fysieke kant tot het minimum beperkt. Draai de telefoon in je hand en zet het display uit; kans dat je in eerste instantie niet direct het verschil ziet tussen oud en nieuw. Het profiel van de afgeronde hoeken en de kromming op het achterpaneel is vrijwel identiek aan de oude telefoon en OnePlus heeft de plastic antennebanden zelfs op dezelfde manier gevormd en geplaatst.

De OnePlus 5T is iets groter dan de eerdere 5 bij ongeveer een millimeter in breedte en hoogte, maar je moet de twee telefoons naast elkaar stapelen om het minimale verschil waar te nemen. Alle knoppen en schakelaars bevinden zich bovendien op dezelfde plekken, wat natuurlijk als comfortabel kan worden ervaren door ons als gebruiker. Zelfs de nieuwe dubbele camera – waarover later meer – is identiek geplaatst, hoewel de behuizing eromheen nu iets uitloopt en een fractie meer uitsteekt.

OnePlus 5T Lava Red recensie

Kijk goed naar de achterkant van de OnePlus 5T en je ziet de andere visuele verandering van de telefoon: dankzij dat rand-tot-rand scherm aan de voorkant is er geen ruimte over voor de vingerafdruklezer onderaan het scherm. Dit stukje techniek is nu cirkelvormig en is naar achteren verplaatst, net boven het OnePlus-logo.

Het domino-effect dat deze actie teweeg brengt is dat de telefoon geen capacitieve knoppen meer heeft onder aan de voorkant voor Home of Recente Apps. Het goede nieuws is dat, hoewel je nu de softkeys moet gebruiken, je ze met een druk op de knop kunt verbergen, zodat je geen fractie verspilt van het glorieuze 6-inch scherm van de OnePlus 5T Lava Red.

Wat wellicht jammer is op het hardwarefront is het gebrek aan microSD-uitbreiding en stof- en waterbestendigheid, waarvan de laatste opmerkelijk is, aangezien de meeste rivalen minstens IP67-bescherming hebben. Extra oppassen dus met je biertje als jouw favoriete club niet lekker draait.

OnePlus 5T Lava Red recensie

OnePlus 5T Review: Prestaties en batterij

Binnenin is de OnePlus 5T identiek aan zijn voorganger en het is niet verwonderlijk dat hij bijna identieke benchmarkresultaten oplevert. In de kern vinden we een Qualcomm Snapdragon 835, welke 8 GB aan RAM en 128 GB aan opslagruimte heeft en minstens zo snel is als de OnePlus 5 en elk andere moderne vlaggenschiptelefoon.

Het enige verschil is dat de 5T minder pixels heeft dan sommige concurrerende smartphones, wat betekent dat de meest veeleisende games iets soepeler kunnen lopen, maar er is echt niet veel verschil.

De batterij heeft dezelfde afmetingen als voorheen, met 3.300 mAh, en Dash Charge is nog steeds aanwezig. De OnePlus 5T Lava Red belooft “voldoende stroom voor een dag” met slechts een half uur opladen. Dat is natuurlijk geweldig nieuws en de nieuwe smartphone komt inderdaad zijn belofte na. Ook als je slechts een half uurtje oplaadt en vervolgens diverse zware apps continu gebruikt – van Facebook tot Whatsapp – dan kun je uren op je telefoon rekenen.

OnePlus 5T Lava Red recensie

OnePlus 5T Review: Camera’s

Richt je de aandacht op de camera, dan wordt het extra leuk. In plaats van een telelensoptie voor de tweede camera, concentreert OnePlus zich momenteel op fotografie bij weinig licht. Er is een 16-megapixel hoofdcamera met een diafragma van f/1.7 – zoals voorheen – maar de secundaire camera is nu een 20-megapixel-eenheid met hetzelfde diafragma en dezelfde brandpuntsafstand. Dit betekent dat hij moet zorgen voor nog effectievere portretopnames dan bij het vorige model.

Bij verlichting van minder dan 10 lux schakelt de OnePlus 5T naar de tweede camera, die ook vier pixels in één kan combineren om scherpere beelden bij weinig licht te produceren. Een leuk idee en de resultaten lijken de theorie te ondersteunen. Wij testten de camera van de OnePlus 5T in laag en zwak licht op een donkere avond en kregen afbeeldingen met minder ruis, die veel rijker aan kleur waren dan we gewend zijn.

OnePlus 5T Lava Red recensie

Video-opname loopt ondertussen tot 4K bij 30 fps en net als bij de OnePlus 5 is hij ook soepel gestabiliseerd. Niet zo mooi als bijvoorbeeld op de geroemde Samsung Galaxy S8, S8 Plus en Note 8, maar nog steeds behoorlijk goed.

Wat betreft de camera aan de voorkant: een 16-megapixelcamera die redelijk goed is in het vermijden van de gevreesde problemen met het belichte gezicht, waar zoveel frontcamera’s last van hebben. Goede zaak dus.

OnePlus 5T Review: Softwareverbeteringen en Face-Unlock

OnePlus 5T Lava Red recensieZoals eerder vermeld, laat OnePlus de nieuwste versie van zijn eigen Android-launcher bovenop Android 7 draaien en zijn er ook een aantal andere belangrijke verbeteringen. We noemden al de mogelijkheid om de softkey sneltoetsbalk te verbergen met een tik op een extra pictogram, maar het besturingssysteem is rijk aan extra kleine details zoals deze.

Een daarvan is het omdraaien van het gebaar om een oproep te beantwoorden – in plaats van standaard Android-installatie met een veeg omhoog, wordt dit een veeg naar beneden. Een andere mogelijkheid is om naar afbeeldingen in de OnePlus Gallery-app te zoeken op basis van waar ze zijn genomen.

OxygenOS heeft ook een gloednieuwe functie die door OnePlus ‘Parallel Apps’ wordt genoemd, waarmee twee keer dezelfde app onafhankelijk kan worden geopend. Je kunt dan populaire apps zoals Facebook, Instagram, Twitter en Skype tweemaal openen, zodat je ze tegelijkertijd met twee accounts kunt gebruiken.

OnePlus 5T Lava Red recensie

En dan is er gezichtsontgrendeling, waar OnePlus niet zoveel bombarie over maakt als collega Apple. Net als op de iPhone X kan het gezichtsherkenningssysteem van de OnePlus 5T worden gebruikt om de telefoon te ontgrendelen en het werkt volgens OnePlus in 0,4 seconden, wat echt heel snel is. Je gezicht registreren is simpel en om het systeem te gebruiken druk je eenvoudig op de aan/uit-knop en hoef je alleen maar naar de camera te kijken.

In tegenstelling tot Apple’s Face ID, kan het systeem niet direct worden gebruikt voor betalingen via de PlayStore en het werkt ook niet als je vanuit een hoek naar het scherm kijkt. Maar in tegenstelling tot het systeem van Apple, ontgrendelt het de telefoon rechtstreeks naar het startscherm zonder verder swipe-gebaar. OnePlus heeft dit handig gedaan.

Het enige vreemde wat betreft de software van de OnePlus 5T Lava Red is dat hij draait op Android 7 Nougat en niet op het nieuwste besturingssysteem van Google, Oreo. Het is opmerkelijk omdat bijna elke andere nieuwe telefoon die momenteel wordt gelanceerd wél Oreo aan boord heeft. Toch is dit geen reden tot bezorgdheid. We verwachten de update voor de 5T snel.

OnePlus 5T Lava Red recensie

OnePlus 5T Review: Conclusie

Van OnePlus hoef je momenteel geen kleine upgrades te verwachten voor de middellange termijn en dit is een strategie die voor het bedrijf lijkt te werken. De OnePlus 5T is namelijk een geweldige en uitgebreide upgrade, en mag zichzelf met recht een premium smartphone noemen – en dat voor maar € 559,00.

Het ontwerp van de telefoon is net zo aantrekkelijk als dat van de eerdere OnePlus 5, maar met een groter, kadervullend scherm. De camera is geweldig en bij weinig licht presteert hij uitzonderlijk. Met een lange levensduur als het gaat om de batterij, een fantastisch scherm en een zeer interessante prijs, vinkt de OnePlus 5T zowat alle vakken af – behalve misschien waterdichtheid en uitbreidbare opslag.

Voor ons is de OnePlus 5T Lava Red de perfecte balans tussen betaalbaarheid, prestaties, ontwerp en batterijduur. Het is op dit moment eigenlijk een beetje de perfecte smartphone.

OnePlus 5T Lava Red recensie

OnePlus 5T Lava Red recensie

OnePlus 5T Lava Red recensie

OnePlus 5T Lava Red recensie

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram