ONDERNEMEN: Deze 5 verzekeringen moet je hebben als zzp’er

5 verzekeringen die zzp'ers moeten hebben

ONDERNEMEN: Deze 5 verzekeringen moet je hebben als zzp’er

Welke 5 verzekeringen moeten zzp’ers hebben? Beginnend ondernemers hoeven niet alle risico’s te dekken, maar let op!

5 verzekeringen die zzp'ers moeten hebben

Als je gaat beginnen met zelfstandig ondernemen dan loop je al snel tegen een aantal noodzakelijkheden aan, waaronder verzekeringen. Bijvoorbeeld als zzp’er te werk gaan brengt namelijk enkele zakelijke risico’s met zich mee, die je niet hebt als werknemer. Welke risico’s dien je echter af te dekken? Met andere woorden, welke verzekeringen moet je toch echt wel afsluiten?

Zodra je begint met het accepteren van klanten, beginnen ook de risico’s. Als het goed is heb je echter in de aanloop naar jouw eerste opdracht niet al lang en breed bepaald waar de kansen liggen van jouw bedrijf, maar ook de risico’s.

Preventie is in het bedrijfsleven een belangrijke term, want ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen. Helemaal als het gaat om jouw brood wat op de plank moet komen. Als zzp’er dien je risico’s te vermijden, maar zeker ook te beperken. En als slot op de deur dient een zzp’er zich tegen bepaalde risico’s te verzekeren.

Welke verzekeringen zijn voor zzp’ers van belang?

1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Een ondernemer is verantwoordelijk voor eventuele schade aangebracht door hem of zijn product, aan derden of het milieu. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een installatiemonteur die een kabeltje verkeerd plaatst waardoor kortsluiting ontstaat met brand als gevolg, of een bouwbedrijf dat een leiding ernstig beschadigd.

Schade vergoeden, of dit nu door pech of nalatigheid komt, kan een desastreuze impact hebben op jouw onderneming. Een AVB afsluiten, ofwel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, is een logische keuze, zo ook de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

2. Beroepsaansprakelijkheid

Bestaat jouw werk uit het adviseren van mensen, instanties en bedrijven, dan kan de klant jou verantwoordelijk stellen op het moment dat jouw veronderstelde kundigheid leidt tot directe vermogensschade. Een klein foutje kan uiteindelijk leiden tot hoge claims, dus denk aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is overigens een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hierboven.

3. Rechtsbijstandverzekering

De zakelijke rechtsbijstandverzekering is een populaire onder zzp’ers en dat is uiteraard niet zomaar. Heb je een juridisch conflict, dan word je dankzij deze vorm van verzekeren bijgestaan door juristen of deskundigen. Een conflict kan om het kleinste detail ontstaan, maar financieel grote gevolgen hebben. Van niet-betaalde facturen en vergunningen tot discussies over garantie en verzuim, juridisch wil je sterk staan.

4. Inventarisverzekering en voorraadverzekering

Werk je binnen jouw bedrijf met een voorraad aan producten en verlies je door diefstal jouw inventaris of raakt alles beschadigd bij een waterlek, dan wil je natuurlijk hebben voorkomen dat je jouw investering helemaal kwijt bent. Heb je een inventarisverzekering en voorraadverzekering, dan krijg je in principe alles vergoed, van de laptop waarmee je werkt tot de producten die je verkoopt.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Heb je de pech arbeidsongeschikt te geraken, dan krijg je als ondernemer niet zomaar een uitkering van de overheid. Het kan iedereen overkomen, dus kies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering als je dit kunt betalen. Toegegeven, voor veel zzp’ers zijn alle verzekeringen simpelweg erg duur. Vanaf 2024 of later kan deze verzekering weleens verplicht worden door de overheid, dus lees alvast goed wat deze verplichte AOV voor jou zal betekenen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram