5 X dingen die je moet weten als je twijfelt over een ketogeen dieet

5 X dingen die je moet weten ketogeen dieet

5 X dingen die je moet weten als je twijfelt over een ketogeen dieet

Overweeg je een nieuw dieet? Dit zijn 5 dingen die je moet weten als je twijfelt over een ketogeen dieet.

5 X dingen die je moet weten ketogeen dieet

Tijdens het volgen van een ketogeen dieet eet je extreem weinig koolhydraten: slechts 50 gram per dag. Om een beeld te schetsen: volgens het Voedingscentrum moet je zo’n 40 tot 70 procent van je dagelijkse energie uit koolhydraten halen. Mannen hebben in die zin 250 tot 436 gram nodig en bij vrouwen komt het neer op zo’n 200 tot 350 gram. Voor degenen die twijfelen om een periode koolhydraatarm te eten, sommen we vijf belangrijke feiten over deze afslankmethode op.

1 – Minder brandstof 

Krijg je veel minder koolhydraten binnen, dan maakt je lichaam op dagelijkse basis kleinere hoeveelheden glucose aan. Die glucose kan je zien als brandstof van je lichaam. Valt die brandstof weg, dan doet je lichaam aanspraak op andere bronnen van energie. In het geval van een koolhydraattekort haal je je energie uit ‘ketonen’ die ontstaan bij het verbranden van vetzuren. Hierdoor belandt het lichaam in een zogeheten ‘ketose’.

2- Ketoseklachten

Eenmaal in staat van ketose, begin je gewicht te verliezen. Maar regelmatig gaat de verbanding van ketonen gepaard met een aantal klachten. Allereerst kan je uit je mond gaan ruiken. Dat is misschien vervelend voor de mensen om je heen, maar er zijn ook andere klachten die je zelf kan ervaren bij een koolhydraattekort. Naast dat je een moe gevoel krijgt, kan je ook misselijk worden en hoofdpijn krijgen. Sommige mensen verliezen daarnaast haar, krijgen hartkloppingen of last van verstoppingen in de darmen.

3 – Tekorten

Als je minder koolhydraten eet, is het vanzelfsprekend dat je ook minder voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Zo loop je sommige B-vitamines, calcium, ijzer, jodium en magnesium mis. Om deze tekorten aan te vullen, kan je overwegen te beginnen met het slikken van multivitamines.

4 – Vlees, vlees en nog eens vlees

Vaak gaat de gedachte aan een ketogeen dieet gepaard met het beeld van veel vlees eten. Dierlijke producten bevatten weinig koolhydraten en kunnen daardoor goed de honger stillen. Voor de carnivoren onder ons klinkt dat misschien als een feest, maar het is goed om te onthouden dat dierlijke producten vol (verzadigde) vetten zitten. Er bestaan onderzoeken die uitwijzen dat al die vetten je cholesterol laten toenemen. Een alternatief voor deze vetten vind je in avocado, olijfolie en een vet stukje vis.

5 – Sporten zonder spieropbouw

Een intensieve training wordt met een koolhydraattekort misschien zwaar. Daarnaast is het goed om te onthouden dat koolhydraten zorgen voor eiwitopbouw en daarmee belangrijk zijn voor het oppompen van je spieren. Een eiwitshake met daarin weinig koolhydraten biedt daarbij eventueel de mogelijkheid om dat gat enigszins op te vullen.

Niet alles uit de bovenstaande lijst klinkt misschien even prettig voor de twijfelaar. Naar zaken zoals cholesterol moet daarnaast de komende jaren meer onderzoek gedaan worden. Goed om te weten is dat het Voedingscentrum op dit moment aangeeft dat het ketogeen dieet op korte termijn geen gevaar vormt voor je lichaam.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram