Ontzorg je nabestaanden: waarom ook jij moet denken aan een uitvaartverzekering

uitvaartverzekering

Ontzorg je nabestaanden: waarom ook jij moet denken aan een uitvaartverzekering

Waarom iedereen moet denken aan een uitvaartverzekering? Het gaat natuurlijk ook om de nabestaanden.

uitvaartverzekering

Eerlijk is eerlijk: een groot deel van de mannen is heel proactief wanneer het om het verzekeren van hun auto, hun woning of hun gezondheid gaat. Het verzekeren van de uitvaart door middel van een uitvaart verzekering is iets dat we soms over het hoofd zien. Dat je nu nog niet bezig bent met je uitvaart is helemaal niet gek. Daar denk je het liefst nog niet over na.

Toch is het wel een onderwerp dat niet genegeerd mag worden. Met zo’n verzekering ontzorg je namelijk je nabestaanden op financieel gebied. Ook weten zij met een uitvaartverzekering precies wat je wensen omtrent je uitvaart zijn. In dit artikel duiken we dieper in op uitvaartverzekeringen en het belang ervan.

Wat houdt een uitvaartverzekering precies in?

Een uitvaartverzekering is een van de weinige verzekeringen die altijd uitbetaalt. Dat komt omdat je je uitvaart ermee verzekert en iedereen op een moment komt te overlijden. Omdat je niet weet wanneer je dood zal gaan, is een uitvaartverzekering geschikt voor elke leeftijd. De kosten van je uitvaart, zoals een begrafenis of een crematie, zijn gedekt wanneer je over een uitvaartverzekering beschikt. Dat betekent dat je nabestaanden niet verantwoordelijk hoeven te zijn voor de financiële kant van een uitvaart. Omdat een uitvaart in Nederland gemiddeld tussen de € 7.500 en € 11.000 kost, is dat wel zo’n prettig idee.

Dit bedrag is namelijk niet iets dat iedereen zomaar heeft liggen als het moment daar is. Natuurlijk kun je nu beginnen met sparen, maar wie weet wanneer je het nodig zal hebben. De kans is aanwezig dat je het bedrag op dat moment nog niet bij elkaar hebt gespaard. Daarom is een uitvaartverzekering afnemen een aanrader; zodat je de kosten van de uitvaart altijd kunt betalen. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen die je af kunt nemen, dus je vindt altijd wel een dekking die bij je persoonlijke wensen past. Hier betaal je per maand een premie voor.

Zo zit het met de kosten van een uitvaartverzekering

Deze maandelijkse premie is voor iedereen anders. Dat komt omdat de hoogte ervan bepaald wordt op basis van je leeftijd en het bedrag dat je verzekert voor later. Des te hoger dat bedrag is, des te meer premie je moet betalen. Ook geldt hierbij dat wanneer je de uitvaartverzekering op latere leeftijd afsluit je in verhouding meer moet betalen. Ben je 35 jaar en sluit je een verzekering af met een dekking van € 9.000? Dan betaal je per maand een bedrag tussen de € 9 en € 10. Het verzekerde bedrag bepaal je helemaal zelf, dus de hoogte van de maandelijkse premie eigenlijk ook.

Zo’n verzekerd bedrag bestaat altijd uit twee onderdelen: een bedrag dat vrij besteed mag worden en een bedrag dat gereserveerd wordt voor een (gediplomeerde) uitvaartverzorger. Wat goed is om te weten, is dat je het bedrag dat bedoeld is voor je persoonlijke wensen tussentijds altijd aan te passen is. Natuurlijk kan het zo zijn dat je nu nog geen idee hebt hoeveel geld je vrij moet maken voor bepaalde zaken die met je uitvaart te maken hebben. Online kun je aan de slag met een zogeheten uitvaartkostenmeter om de kosten te bepalen, zodat je een beetje weet hoeveel geld je nodig hebt. Ook handig: zo kun je meteen een beetje bepalen wat je zoal voor wensen hebt voor je uitvaart. Denk aan de keuze voor eventuele bloemen, de (kosten voor de) uitvaartkaarten en de muziek.

Dit zijn de voordelen van een uitvaartverzekering

Dat is direct een groot voordeel van het hebben van een uitvaartverzekering: je kunt de wensen omtrent je begrafenis of crematie alvast vastleggen. Wanneer dat al zelf geregeld is, hoeven je nabestaanden daar ook niet over na te denken. Andere voordelen van het hebben van een uitvaartverzekering zijn onder andere:

  • Je nabestaanden zijn niet verantwoordelijk voor de kosten van je uitvaart. Dat is voor zowel jezelf als voor de mensen om je heen een heel fijn idee, omdat niemand zich zorgen hoeft te maken over hoe de crematie of begrafenis betaald gaat worden.
  • Wat ook fijn is, is dat je dergelijke hoge kosten gedekt hebt voor een, in verhouding, laag bedrag per maand. Gemiddeld ben je tussen de € 8 en € 45 kwijt, afhankelijk van je leeftijd en financiële wensen.
  • Mocht je ooit kinderen krijgen, dan zijn je kindjes verzekerd op jouw dekking zolang ze onder de 18 jaar zijn. Dit kost niets; je moet alleen even de gegevens doorgeven.
  • Door op jonge leeftijd een uitvaart verzekering af te nemen, profiteer je van een lagere premie. Des te jonger je bent, des te lager de maandelijkse kosten zijn.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram