Jaarruimte benutten in 2023

Jaarruimte benutten in 2023

Jaarruimte benutten in 2023

Je jaarruimte benutten in 2023? Lees mee en ontdek meer over dit topic gedurende de laatste maanden van dit jaar.

Jaarruimte benutten in 2023

Op het moment dat je te weinig of zelfs geen pensioen opbouwt, is er sprake van een pensioengat. Om dit gat te dichten kun je gebruik maken van je jaarruimte. Benieuwd wat jaarruimte precies is en hoe je er mee aan de slag kunt gaan? We vertellen je hier graag meer over!

Profiteer van belastingvoordeel

Jaarruimte is een bedrag waarmee je individueel en belastingvriendelijk je pensioen kan aanvullen. Stel, we vergelijken pensioenopbouw met sparen. Over het geld van je spaarrekening betaal je in 2023 vanaf een bedrag van € 57.000,- belasting in box 3. Kies je om je jaarruimte via een pensioenrekening te benutten? Dan valt het bedrag in box 1, waar je dus helemaal geen belasting over betaalt! Daarnaast kun je gemakkelijk de inleg op je pensioenrekening in aftrek brengen tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Reserveringsruimte 

Naast jaarruimte, heb je vaak ook te maken met reserveringsruimte. Je spreekt over reserveringsruimte op het moment dat je in een voorgaand jaar de jaarruimte niet hebt benut. We zien reserveringsruimte eigenlijk als de ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Ben je nieuwsgierig of je gebruik kunt maken van jouw reserveringsruimte of wens je hier meer informatie over te ontvangen? Dan kun je het onder andere terecht bij je bank of financieel adviseur.

Berekenen van je jaarruimte

Om je jaarruimte te berekenen, kun je online op zoek gaan naar een rekentool. Hierbij wordt er naar twee verschillende groepen gekeken, namelijk mensen in loondienst en ondernemers. Afhankelijk van jouw situatie, heb je enkele persoonsgegevens nodig. Medewerkers in loondienst hebben hun uniform pensioen overzicht en jaaropgave nodig. Ondernemers hoeven enkel hun belastingaangifte van het vorige jaar bij de hand te houden. Met deze gegevens kun je eenvoudig achterhalen wat je jaarruimte is.

Benut nu je jaarruimte

Wil je zo snel mogelijk je jaarruimte benutten? Goed idee! Je hebt nog enkele maanden voor het eind van het jaar om je jaarruimte op een bankspaarrekening in te leggen. Dit kun je snel en gemakkelijk doen met behulp van internet bankieren. Heb je een lijfrenteverzekering? Ook dan kun je gebruik maken van je jaarruimte. Hiervoor kun je bij je verzekeraar terecht.

Hulp nodig bij pensioen opbouwen?

Heb je nog vragen over jouw jaarruimte of kom je er niet helemaal zelf uit? Twijfel dan niet langer en neem direct contact op met je financieel adviseur of bank. Zij helpen je graag verder en verdiepen zich hierbij in jouw persoonlijke situatie.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram