Iris is een nieuwe gastronomische ervaring midden in een Noorse fjord

Noors restaurant Iris midden in fjord

Iris is een nieuwe gastronomische ervaring midden in een Noorse fjord

Iris wordt geprezen als “Expedition Dining” en richt zich op het bewustzijn over de bedreigingen van het mondiale voedselsysteem.

Noors restaurant Iris midden in fjord

Iris is duidelijk anders dan de meeste restaurants ter wereld. Gelegen in de Noorse stad Rosendal, is de enige manier om het eetcafé te bereiken – dat er trouwens uitziet als een futuristisch ruimteschip – per veerboot. Hier kom je terecht in een unieke ervaring, met bewustmakend gedachtegoed.

Op de markt gebracht als “Expedition Dining”, neemt de eerste stop van de reis je mee naar het botenhuis van chef-kok Anika Madsen op het eiland Snilstveitø, waar hapjes geserveerd worden. Hierna vervolgt de culinaire reis zich naar het midden in de fjord, naar de kunstinstallatie Salmon Eye – een cultureel centrum dat zich toelegt op het onder de aandacht brengen van duurzame praktijken met betrekking tot ons eten uit de zee.

Bij aankomst in restaurant Iris krijgen bezoekers eerst een video te zien waarin de bedreigingen voor het mondiale voedselsysteem worden belicht, voordat ze worden begeleid naar de culinaire onderwaterervaring. Hoewel er geen vast menu is, leest elk ingrediënt van het 18-gangenmenu als een verhaal. “Een verhaal over de uitdagingen en bedreigingen voor het mondiale voedselsysteem”, aldus Iris, “maar ook met ideeën en suggesties voor toekomstige innovaties, die ons dichter bij de oplossing ervan kunnen brengen.”

De komedie-thriller uit 2022, The Menu, komt wellicht in je op als je denkt aan een ongewone en zeer afgelegen eetervaring zoals Iris. De Noorse operazangeres Mari Eriksmoen vertelt bijvoorbeeld dat ze in de loop der jaren in veel Michelin-restaurants is geweest, maar nog nooit “zoiets”, en ze noemde het de “meest buitengewone restaurantervaring” van haar leven tot nu toe.

Zoals je van een restaurant als Iris zou verwachten, is het niet goedkoop. Toch is het ook weer niet overdreven duur, aangezien het je ongeveer € 280 kost excl. wijn per persoon. Bezoek de website van Iris voor meer informatie over hoe je een reservering kunt maken.

Noors restaurant Iris midden in fjord

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram