Hoe word je een Scotch Whisky Drinker: Alles wat je moet weten over Single Malt Scotch

Whisky drinker with neat whisky

Hoe word je een Scotch Whisky Drinker: Alles wat je moet weten over Single Malt Scotch

Ontdek onze gids voor single malt Scotch. Of je nu een whiskydrinker of een beginner bent, ontdek wat single malt Scotch zo uniek maakt.

Single Malt Scotch whisky gids the glenlivet tips

Er gaat niets boven een single malt. Die zachtheid, de ronde, volle smaak, de complexe constructie die je alles biedt, van een rokerige turf tot een zachte perziksmaak met karameltonen. Single malts zijn misschien wel de meest populaire onder de toegewijde whiskydrinkers, die uren kunnen praten over het erfgoed van hun favoriete malt, het proces dat is gebruikt om het te maken, en het unieke water dat het die zachtheid geeft.
Maar als whisky drinken nieuw voor je is, hoe wordt u dan een echte Schotse whiskydrinker? Hier is alles wat je moet weten over single malt Scotch.

Wat definieert een ‘Single malt Scotch’?

Er moet aan bepaalde criteria worden voldaan voordat een whisky zichzelf een single malt Scotch mag noemen. Ten eerste moet het in Schotland worden gemaakt en worden gedistilleerd met behulp van een potstill-destillatieproces. Het moet uit één bron komen, en dus niet zoals blended whisky’s of whisky’s die op twee verschillende locaties worden gemaakt.

Authentieke single malt Scotch moet gemaakt zijn van een gemoute graanpuree. Voor Schotse whisky moet dat graan gerst zijn. En tot slot moet de whisky minimaal drie jaar en één dag op eikenhouten vaten rijpen. Oh, en die vaten moeten ten noorden van de grens blijven, anders mag het vloeibare resultaat geen Scotch worden genoemd.

Dus, nogmaals opgesomd:

• Single: vertelt je dat de whisky afkomstig is van een enkele distilleerderij en geen blend is van verschillende whisky’s van verschillende distilleerderijen (dat is een ‘blended malt’ en een heel ander soort dan een single malt).
• Malt: geeft aan dat de whisky is gedistilleerd uit gemoute granen. In het geval van single malt is dat graan gerst.
• Scotch: een whisky die is gemaakt en gerijpt in Schotland. Geen enkele andere whisky mag zich ‘Scotch’ noemen.

Zijn er verschillende soorten single malt Scotch?

Als je een serieuze whiskydrinker bent of wilt worden, dan moet je de Schotse kaart tevoorschijn halen. Schotse whisky komt namelijk uit verschillende regio’s van het land en elk heeft zijn eigen kenmerken, smaak en zelfs kleur.

Hieronder de verschillende soorten single malt Scotches:

Highland single malts

Het grootste geografische gebied omvat ook enkele van de grootste en beroemdste distilleerderijen. Zoet en fruitig, zijn Highland single malts populair bij de jongere whiskydrinker.

Island single malts

Vaak gegroepeerd met Highland-whisky’s, hebben de Island-singles niettemin hun eigen persoonlijkheden en complexe smaakmatrixen. Ze zijn licht, pittig en zeer soepel.

Lowland single malts

Bestrijkt de ‘centrale gordel’ tussen Edinburgh en Glasgow en gebieden zoals Ayrshire, Dumfries & Galloway, de Lothians, de Borders en het Kingdom of Fife. Single malts uit deze regio zijn kenmerkend zacht en soepel, lichter en zoeter met bloemige tonen.

Islay single malts

Islay-distilleerderijen gebruiken turfwater en moutkorrels die op turf worden verbouwd. De smaak is donker en intens en wordt hoog aangeschreven door whiskydrinkers.

Speyside single malts

Speyside is het epicentrum voor single malt whisky. Je vindt ongeveer 50 distilleerderijen in de regio Speyside, die whisky’s produceren met een rokerige en complexe smaakmatrix, variërend van zoet en fruitig tot karamel en pittig.

Campbeltown single malts

Campbeltown-whisky’s zijn turfachtig en rokerig met een zoete smaak. Sommigen beschrijven Campbeltown-mouten als een ‘natte wol’-smaak, maar de jury is het niet eens met die specifieke beschrijving!

Whisky drinker with neat whisky

Hoe drink je een single malt whisky?

En laat de discussie maar beginnen! Laten we beginnen met de ‘traditionele’ manier om een ​​single malt whisky te drinken.

Temperatuur

Whisky moet op kamertemperatuur worden geserveerd om de complexiteit van de smaak echt naar voren te laten komen – bewaar whisky dus niet in de koelkast!. Het beste temperatuurbereik ligt tussen 16-18°C.

IJs, water of puur?

Dit is afhankelijk van je smaak. Voor een meer mellow, zachtere drank zijn een paar druppels water voldoende. Voor een meer verdunde en koelere drank zijn slechts één of twee ijsblokjes voldoende. Om het volledige scala aan smaken zonder onderbreking te krijgen, is de ultieme keuze van de whiskydrinker echter puur, met ‘niets dan lucht’ in het glas met je drankje.

Ruiken of niet ruiken?

Je ziet wijnkenners hun wijn ronddraaien in het glas en de aroma’s inademen. Je kunt hetzelfde doen met een single malt whisky om de volledige complexiteit van de tonen te ervaren. Omdat het reuksysteem is geïntegreerd in je smaakpapillen, een paar seconden de aroma’s inademen kan de ervaring van een single malt van uitstekende kwaliteit absoluut verbeteren.

De moderne manier om een ​​single malt te drinken

Breek het cocktailkabinet maar open: het is tijd om de boel eens flink op te schudden. Whiskycocktails zijn veel ouder dan je zou denken, en klassiekers als de Whiskey Sour, Rusty Nail en Manhattan bestaan ​​al tientallen jaren. Whiskycocktails zijn nu echter erg trendy.

Lichtere, meer citrusachtige whisky’s hebben de neiging om uitstekende whiskycocktails te maken. Zeer zware rokerige of turfachtige whisky’s zijn meestal een beetje overweldigend in een cocktail, en de toevoeging van ingrediënten zoals vermout of bitters kan ze een beetje te sterk maken voor die zachte cocktailafdronk.

Een moderne klassieker – de penicilline – vertrouwt echter op de medische toets van een zeer rokerige en turfachtige whisky om zijn kenmerkende smaak te creëren; veel hedendaagse barmannen gebruiken mout in hun creaties.

Whisky- en spijscombinaties

Alternatieve tekst afbeelding: Whiskydrinker geniet van eten

Terwijl de echte whisky drinker louter van een single malt wil genieten, kun je whisky wel degelijk heel goed combineren met eten. Single malt scotch werkt bijzonder goed in spijscombinatie met bijvoorbeeld hartige hapjes, omdat de zoetheid van de whisky de scherpte van de snacks in evenwicht houdt. Zo gaat een heerlijk lichte whisky bijzonder goed samen met de allerbeste Schotse gerookte zalm. Als je een dessert van donkere chocolade serveert, is een rokerige, volle mout de perfecte begeleider.

Of je nu nieuw bent met de wonderen van single malts of een doorgewinterde whiskydrinker bent met een kast vol favorieten, er is één doorslaggevende factor die je nooit mag vergeten: geniet van elke druppel!

Whisky drinker enjoying food

Post a Comment

#Volg ons op Instagram