HANDIG: Hoe poker spelen je slimmer maakt

Hoe poker spelen je slimmer maakt

HANDIG: Hoe poker spelen je slimmer maakt

Word je slimmer van poker spelen? Jazeker, lees maar mee hoe het spelen van poker invloed heeft op jouw dagelijkse leven.

Word je slimmer van poker

Poker is voor veel mannen nog altijd een geliefde bezigheid. Het is een leuke manier om wat tijd door te brengen met je vrienden, met opbouwende spanning, terwijl het tegelijk ontspannend werkt. Ideaal dus om met een biertje erbij wat geld in te zetten en hopelijk te winnen!

Poker is al enkele jaren zelfs een topsport, met internationale toernooien die heel wat media-aandacht, riante prijzenpotten en bekende spelers met zich meebrengen. Wist je dat een aantal professionele atleten van andere sporttakken ook fervente pokerspelers zijn, zoals Rafal Nadal, Boris Becker en Ronaldo?

Het is dus misschien geen verrassing voor je als we zeggen dat poker zowel een leuke hobby als een goede manier om grof geld te verdienen kan zijn. Maar er is meer dan dat: poker spelen maakt je ook slimmer. In dit artikel bekijken we hoe dat precies in elkaar zit.

  • Poker spelen helpt je om geduld en discipline te ontwikkelen

Een gehaaste pokerspeler is zelden een goede pokerspeler. Als je succes wil bereiken met dit kaartspel, moet je leren om geduldig te wachten tot de tijd is aangebroken om toe te slaan.

Je moet te allen tijde kalm blijven, ongeacht wat voor kaarten je hebt of wat je tegenspelers doen. Iemand die emotioneel reageert en zichzelf niet onder controle heeft zal nooit veel geld winnen. Dat is zeker het geval bij iemand die via een online casino pakweg 12 poker spelletjes tegelijk speelt.

Door poker te spelen leer je om berekend te werk te gaan, ongeacht de situatie. Hiervoor heb je uiteraard heel wat discipline nodig. Door regelmatig te spelen ontwikkel je deze vaardigheden zonder twijfel in een mum van tijd.

  • Poker verbetert je vermogen om mensen te lezen, en om zelf onleesbaar te worden

Je hebt wellicht al eens gehoord van een pokerface, een emotieloze gezichtsuitdrukking waar andere mensen niets uit kunnen opmaken. Heb je goede of slechte kaarten? Ben je in paniek of voel je je euforisch? Maakt niet uit, je gezichtsuitdrukking blijft dezelfde. Dit is een cruciale factor bij poker spelen.

Een pokerface ontwikkelen zal je natuurlijk enorm helpen bij het winnen van je spelletjes. En natuurlijk proberen je tegenstanders net hetzelfde, dus jij moet het vermogen ontwikkelen om de gezicht van mensen te kunnen lezen, ook al doen die er alles aan om dat onmogelijk te maken.

Zoals jij je wel kunt inbeelden, zal een dergelijke vaardigheid ook goed van pas komen in het dagelijkse leven, waar het gezicht van de meeste mensen meestal zo open als een boek is.

  • Poker vermindert stress

Zoals eerder gezegd is poker leuk. En hoewel het een feit is dat je moet nadenken en alert moet zijn om een goede pokerspeler te worden, zorgt net dat ervoor dat je minder stress hebt.

Het is een beetje een paradox, want hoe hoger de inzet, hoe meer stress je normaal zult voelen, toch? Dat is het geval bij amateurspelers, maar naarmate je meer en meer poker speelt, zul je leren om hiermee om te gaan.

Als jij je immers bewust bent van het belang van een gefocust en helder brein, zul je er alles aan doen om tijd uit je dag te nemen om te ontspannen. Professionele (of gewoon goede) pokerspelers zullen nooit spelen zonder dat ze hun brein genoeg tijd hebben gegeven om zich volledig te ontlasten van schadelijke invloeden.

Uiteraard moet je nooit pokeren met geld dat je niet kunt missen, want dit levert wel vervelende situaties op.

Hoe poker spelen je slimmer maakt

  • Poker spelen verbetert je wiskundige capaciteiten

Poker is ook deels wiskunde, want het vergt bepaalde kansberekening. Er zijn slechts een beperkt aantal kaarten. Aan de hand van de kaarten die jij in je hand hebt, die er op de tafel liggen en die reeds zijn gespeeld, kun je de kans berekenen dat een bepaalde andere kaart zal gedeeld worden aan jou – of aan je tegenstanders.

Een goede pokerspeler is zich voortdurend bewust van welke kaarten er reeds zijn gespeeld, welke er nog in het deck zitten en hoe dat zijn of haar kansen om te winnen kan beïnvloeden.

Snel en logisch redeneren is dus zonder twijfel een vaardigheid die je met poker spelen ontwikkelt.

  • Poker laat je beter presteren onder druk

Als je alleen maar pokert met je vrienden voor een klein beetje geld, ervaar je wellicht weinig druk. Of je nu wint of verliest, veel maakt het niet uit.

Maar als je een professionele pokerspeler bent, word je op bijna dagelijkse basis geconfronteerd met mentale druk. Hoe groter de prijzenpot of inleg, hoe hoger de druk.

Ondanks het feit dat er bij poker veel kansberekening komt kijken, mag je ook niet vergeten dat het an sich een kansspel is – gokken. Je kunt de kansen om een bepaalde kaart te krijgen tot op de kleinste decimaal berekenen in je hoofd, maar uiteindelijk komt het ook neer op geluk. Kans, willekeur, RNG (Random Number Generator). En ook dat brengt druk met zich mee.

Regelmatig in dergelijke situaties terecht komen zorgt ervoor dat je veel beter met stress kan omgaan, iets dat je ook goed kan gebruiken in andere aspecten van je leven.

  • Poker spelen leert je om met verliezen om te gaan

Zelfs de beste pokerspelers verliezen af en toe een potje. Je kunt er zeker van zijn dat er geen enkele speler is die nooit eens een losing streak heeft ervaren.

Als je poker op professioneel niveau speelt, zullen de verliezen soms gigantisch zijn. Dat is vaak een zure appel om door te bijten, maar hoe vaker je met een dergelijke tegenslag te maken krijgt, hoe minder die je zal deren. Mits je natuurlijk ook voldoende wint. Een goede pokerspeler is er eentje die goed met verliezen kan omgaan. Wat dat betreft is het echt net topsport. Geluk speelt een grote rol bij winnen of verliezen, maar hoe slimmer je bent, hoe meer kans op succes.

  • Met poker leer je vooruit te denken

Poker is op het eerste gezicht een rechtlijnig spel. Je krijgt wat kaarten, net als je tegenstanders, en dan doe je een zet. Maar als je verder kijkt, zul je zien dat je bij poker vooruit moet kijken, vaak meerdere rondjes, net als bij schaken.

In het ‘gewone’ leven is het net zo. Als je alleen maar ziet wat er voor je neus staat en je nooit verder kijkt dan dat, zul je niet ver geraken.

Het vermogen om vooruit te denken en meerdere scenario’s tegelijk in je hoofd te analyseren, is ongetwijfeld de meest cruciale vaardigheid die je met poker te spelen kunt vergaren. Als je hier een meester in kan worden, is de kans groot dat je ook in de rest van je leven succes zal vinden. Daarnaast speel je tot slot natuurlijk niet alleen je kaarten, maar ook je tegenstander. Ontdek hoe zij denken, en je kunt hun stappen vooruitlezen.


Poker spelen maak slimmer en is leuk, maar kan verslavend zijn. Gok verstandig en zoek professionele hulp als je de controle verliest. Let ook op de wetgeving van het land waar jij je begeeft tijdens het spelen van gokspelen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram