HANDIG: Tips voor het met hout bekleden van de gevel

gevel bekleden met hout tips

HANDIG: Tips voor het met hout bekleden van de gevel

Ben je van plan de gevel van je huis op te frissen met hout? Wij hebben enkele handige tips voor de gevel bekleden met hout.

gevel bekleden met hout tips

Dat hout voor een rustige en natuurlijke uitstraling zorgt bij zowel het interieur als exterieur van een woning is vrijwel iedereen bekend. En dankzij de veelzijdigheid van de materiaalsoort, kiezen veel klussers die bezig zijn met hun huis voor een houtsoort. Maar wist je dat hout ook perfect is om bijvoorbeeld de gevel mee te bekleden?

Een huis met een prachtige houten gevel is een verrijking voor de buurt. En met de hedendaagse techniek, zoals moderne composiet gevelbekleding, zijn de houten gevels niet alleen fraai ogend, maar ook behoorlijk duurzaam. Natuurlijk hout vergt van oudsher iets meer onderhoud dan bijvoorbeeld steen, maar een houten gevel blijft anno nu extra lang mooi.

Staat de bouw of renovatie van de gevel op de planning? Overweeg dan een houten variant en check onze tips.

Gevel bekleden met hout: 4 belangrijke tips

 

Diverse soorten hout geschikt voor gevelbekleding

Talloze houtsoorten zijn geschikt voor de bouw van een gevel. De typische, inheemse harsachtige houtsoorten, zoals de witte den, rode den, spar en lariks, zijn het meest voor de hand liggend en misschien ook wel het gemakkelijkst in gebruik. Dit neemt echter niet weg dat er momenteel ook steeds meer tropische houtsoorten worden gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld iroko, merbau en padouk. Deze tropische houtsoorten hebben als groot voordeel dat ze beschikken over een stuk hogere duurzaamheid, wat betekent dat we ze niet hoeven te behandelen met schimmelwerende of insectenwerende houtbeits.

Houd rekening met verschillende verkleuring per houtsoort

De kleur van je houten gevelbekleding zal in de loop der tijd veranderen. Dit is afhankelijk van de houtsoort, waarbij elke houtsoort natuurlijk zijn eigen, typische kleur heeft. Informeer jezelf vooraf dus goed hoe de kleur van het hout wordt na een strenge winter, en na een hete zomer. Zon en wind zorgen er uiteindelijk overigens altijd voor dat het enigszins vergrijst. Hoe dit vergrijzingsproces verloopt, hangt af van de geveloriëntatie, ofwel in welke richting de gevel is gebouwd. Houten gevels die op het liggen zijn ontkleuren sneller dan gevels die naar het noorden gericht zijn. Dit is uiteraard omdat ze meer zonlicht krijgen.

In principe geldt; koop je een inheemse harsachtige, dan is deze vaak helderder van kleur. Opteer je voor de tropische houtsoorten, verwacht dan voornamelijk donkere kleuren.

Kies voor horizontale of verticale beplanking

Houten gevelbekleding kun je horizontaal of verticaal plaatsen. De horizontale planken dien je op een verticaal raamwerk van planken te monteren, terwijl verticale planken op een horizontaal raamwerk worden bevestigd. Horizontaal klik je de planken in elkaar door een systeem van tanden en groeven, met als gevolg een deels open constructie zijn kleine of grote luchtstrook tussen de planken. Kies je voor verticale planken, dan sluit het over het algemeen zo aan dat het niet open oogt.

Vergeet het onderhoud niet

Wie voor houten gevelbekleding kiest, kiest bewust niet voor steen. De uitstraling van hout is veel warmer, en daarom voor veel mensen aantrekkelijker. Het vergt echter wel meer onderhoud.

Heb je geen moeite met het vergrijzen van het hout, dan hoef je qua onderhoud alleen te denken aan mos weghalen en wellicht het vervangen van versleten planken. Zoals gezegd, zijn de inheemse harsachtige houtsoorten minder duurzaam dan de tropische, dus behandel deze preventief met schimmelwerende en insectenwerende houtbeits.

Heb je wel enige moeite met het vergrijzen van de houten gevel, en wil je dat het hout zoveel mogelijk zijn originele kleur behoudt, dan is er iets meer onderhoud te verrichten. Behandel allereerst het hout met een afwerkingsbehandeling. Afhankelijk van de blootstelling van het hout aan het weer, doe je dit in een worst case scenario elk jaar, en bij goede omstandigheden slechts om de vijf jaar.

Ga jij je gevel bekleden met hout, vergeet dan niet onze vier tips!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram