TIPS: Hier moet je op letten met schilderen bij koud weer

tips schilderen bij koud weer

TIPS: Hier moet je op letten met schilderen bij koud weer

Is jouw woning aan binnenkant toe aan een likje verf? Of kan er buiten wel iets beter? Voor schilderen bij koud weer hebben wij een aantal tips!

tips schilderen bij koud weer

We kunnen stellen dat klussen in en rondom het huis prettiger is tijdens het voorjaar en de zomer. Het kan echter dat je onverhoopt in de komende koude maanden toch aan de slag moet met jouw woning, zoals bijvoorbeeld met behulp van potten verf. Precies voor die situatie hebben wij tips, want schilderen bij koud weer vereist extra oplettendheid.

Laten we voorop stellen dat we ervan uitgaan dat jullie begrijpen dat er tijdens de koude maanden een groot verschil is tussen binnen en buiten schilderen. We trappen hieronder dan ook allereerst af met wat je dient te weten over binnen schilderen. Daarna volgen de belangrijkste punten aangaande buiten schilderen bij koud weer, zoals tot wanneer je buiten kunt schilderen, en of schilderen in de winter überhaupt wel kan.

Binnen schilderen bij koud weer

Uiteraard zal binnenschilderwerk bij koud weer over het algemeen gemakkelijker gaan dan buitenschilderwerk. We hebben immers controle over de temperatuur, en laat deze nu net essentieel zijn in bijvoorbeeld het droogtraject.

Staat binnen schilderen op de planning, zorg er dan voor dat de temperatuur in de te schilderen ruimte minstens 5 en maximaal 30 graden Celsius is, en dat je een kwalitatief goede verf van bijvoorbeeld Sikkens kiest. Is dit het geval, dan droogt de muurverf en binnenlak in principe naar wens. Let op, is de temperatuur lager dan 5 graden Celsius, dan droogt de verf slecht en kunnen er lelijke plekken ontstaan. Heb je de temperatuur boven de 30 graden Celsius, dan kun je heerlijk in een zwembroek zitten, maar zal het drogingsproces niet optimaal verlopen. Om het beoogde resultaat te behalen, dient de temperatuur dus in orde te zijn.

Buiten schilderen bij koud weer

Kun je verven als het buiten koud is? Heel simpel, ja, dat kan tot 0 graden Celsius. Er zijn echter wel wat haken en ogen. Zo kun je bijvoorbeeld niet met alle verfsoorten aan de slag. Van belang is dat je de correcte verfsoort koopt, waarbij je kunt denken aan de verschillende 4-seizoenen-lakken. Deze zijn geschikt voor gebruik tot de eerder genoemde temperatuur van 0 graden. Men adviseert om bij de temperatuurgrens van 10 graden Celsius te checken of de verfsoort daadwerkelijk geschikt is. Boven deze warmte zit je over het algemeen wel goed.

Uiteindelijk hangt alles af van het drogingsproces. Is een bepaald type verf geschikt om mee te schilderen met koud weer, en droogt het dus goed? Feitelijk gezien bepaalt de techniek die in de verf wordt gebruikt hoe lang het droogproces duurt. Informeer jezelf dus goed, voordat je een pot verf koopt.

Ook belangrijk is de luchtvochtigheid. Hoe kouder het wordt, hoe hoger de luchtvochtigheid wordt, met als gevolg dat de meeste verfsoorten niet meer optimaal tot uiting komen of zelfs dof worden. De glansgraad gaat dus omlaag en het gewenste resultaat blijft uit.

Zoek dus naar de beste buitenlakken, verfsoorten en primers. Succes!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram