Dit zijn momenteel de 5 hotste ingrediënten om mee te werken in de keuken

5 hotste ingrediënten

Dit zijn momenteel de 5 hotste ingrediënten om mee te werken in de keuken

De 5 hotste ingrediënten om mee te koken van dit moment? Wij hebben de vijf tofste ingrediënten voor in de keuken voor je op een rij gezet.

5 hotste ingrediënten

Er is dit jaar toenemende aandacht voor de kwaliteit van ingrediënten en de (positieve) invloed die ze binnen onze maaltijden hebben op ons lichaam. Van het Verre Oosten tot Latijns-Amerika, de 5 hotste ingrediënten die we vandaag voor je uitlichten komen uit alle hoeken van de wereld.

Eerlijk, het klinkt allemaal wat exotisch en misschien is het hier en daar een beetje abacadabra, maar dat is dan ook precies de bedoeling; deze 5 hotste ingrediënten van dit moment geven jouw gerecht of cocktailcreatie net dat beetje extra sjeu.

Kewpie Mayonaise
Oorsprong: Kewpie Mayonaise is het immens populaire, iets pittigere Japanse zusje van de Nederlandse variant. Het verschil? Door het gebruik van sojaolie en dashi (een mix van Japanse mosterd en rijstazijn) is Kewpie Mayonaise zijdezacht en heerlijk romig. Daarnaast wordt niet het gehele ei gebruikt, maar enkel de dooier.

Health facts: Oké, we gaan hier niet doen alsof mayonaise het meest gezonde ingrediënt ter wereld is. However, sojaolie behoort wel tot de goede plantaardige vetten. Daarnaast bevat Kewpie mayonaise – in tegenstelling tot veel andere commerciële mayonaises – geen suiker.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar deze bijzondere mayonaise? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! In het voormalige postkantoor van Utrecht – nu Centrale Bibliotheek Neude – vind je het onlangs geopende en gezellige stadscafé Meneer Potter. De Kewpie mayonaise is hier direct op het menu gezet als topping van de Okonomiyaki, een soort Japanse pannenkoekjes. Enjoy!

5 hotste ingrediënten

Miso
Oorsprong: Miso, een pasta gemaakt van gefermenteerde soja, is vaak terug te vinden in de traditionele Japanse keuken. De herkomst van dit kruidige mengsel blijft echter een raadsel en als we sommige bronnen mogen geloven, bestond het al voor het jaar nul.

Health facts: De voordelen van miso zijn oneindig. Het is namelijk een rijke bron van ijzer, calcium, potassium en vitamine B. Voor vegetariërs is dit ingrediënt ook een uitkomst, want deze pasta bevat veel proteïnen.

De smaak van miso kan worden omschreven als zout, hartig en unami. Daarom is het ook de perfecte smaakmaker voor groenten, soepen, sauzen en marinades. De eigenaren van Poké Perfect zijn gek op miso en eren dit ingrediënt dan ook met het door hen gecreëerde gerecht, ‘You make miso happy’, waarbij de miso wordt gebruikt als marinade voor de aubergine. Bij Poké Perfect eet je sushi in een bowl of in een sushiritto en sinds kort hebben ze een nieuwe menukaart waarop ook warme ingrediënten te vinden zijn. Benieuwd geworden?

5 hotste ingrediënten

Tahini
Oorsprong: Tahini is een nootachtige pasta. Het ingrediënt komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt tegenwoordig ook veel in de Nederlandse keuken gebruikt als dressing, toevoeging voor sauzen of gewoon als smeersel op brood. Voor het Midden-Oosten vervult tahini een beetje dezelfde rol als pindakaas voor de Nederlander; het is onmisbaar en in elk huis te vinden!

Health facts: Tahini is niet alleen veelzijdig, maar ook hartstikke gezond. Het is plantaardig en bevat veel goede voedingsstoffen zoals mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Daarnaast is het ook een goede bron van eiwitten en vezels. Dus smeren, mixen en mengen maar met deze sesampasta!

Tahini wordt veel gebruikt in de Mediterrane keuken en daarom ontbreekt dit ingrediënt ook zeker niet op de menukaart van het op Tel Aviv geïnspireerde restaurant NENI. Hoewel vele gerechten van de kaart worden bereid met tahini, hebben wij toch een favoriet; de welbekende Popcorn Falafel met een saus van pikante limoen- en gember tahini. Heaven on a plate, we promise! Benieuwd naar de andere gerechten?

5 hotste ingrediënten

Leche de Tigre
Oorsprong: Leche de Tigre klinkt misschien wild en gevaarlijk, maar niets is minder waar. Het is een namelijk een Peruviaanse marinade die wordt bereid met de sap van citrusvruchten en wordt gebruikt voor het garen van de vis waarvan later een ceviche wordt gemaakt.

Health facts: Leche de Tigre schijnt dé hangover cure te zijn. Het zuurtje van de citrus (hallo vitamine C) en de spiciness zijn hier het geheim! Deze pakken namelijk de gifstoffen in het lichaam aan en geven je een energy boost. Daarnaast blijkt het ook nog een aphrodisiacum te zijn. Geen hangover én een tijger in bed; wat wil een mens nog meer?

Nieuwsgierig? Je kunt dit exotische ingrediënt proeven in het bruisende, onlangs in Scheveningen geopende, restaurant ChouChou. Hier staat een heerlijke variant op de kaart met verse zalm, limoen en passievrucht. En we hebben nog meer goed nieuws: voor een vaste prijs kun je de hele avond genieten van deze ceviche en alle andere gerechten die bij ChouChou op de kaart staan. So get ready voor zon, zee en ceviche (zo veel als je maar wilt dus)!

5 hotste ingrediënten

Kombucha
Oorsprong: Kombucha is een gefermenteerde, zoete thee die rijk is aan bijzondere bacteriën, organische zuren en enzymen. Het goedje is al meer dan 2000 jaar oud, maar waar het precies ontstaan is, blijft een groot vraagteken. Zowel China, Japan en Rusland claimen dit wonderdrankje.

Health facts: Kombucha wordt niet voor niets een onsterfelijkheids-elixir genoemd. Het helpt het lichaam te ontgiften, stimuleert het immuunsysteem en geeft je extra energie.

Er zijn al veel gezonde dorstlessers op de markt die kombucha als hoofdingrediënt gebruiken, zoals onder andere de drankjes van Butcha. Ondanks dat deze laatste in dit geval een drankje gaat, begrijp je waarom hij wel hoort bij de 5 hotste ingrediënten. Door de kruidige smaak is dit gefermenteerd goedje ook ideaal om te gebruiken voor cocktails en mixjes, zoals de Belvedere Super Cocktail, een krachtig alcoholisch drankje dat je weer helemaal oppept.

– 40 ml Belvedere Vodka
– 60  ml kombucha
– 15 ml honing
– 20 ml verse limoensap
– scheutje Angostura bitters
– limoenschijfje

Voeg alle ingrediënten, behalve de kombucha, toe aan een shaker en shake met ijs. Schenk in een champagnecoupe en top af met ijskoude kombucha. Garneer met een schijfje limoen. Proost!

5 hotste ingrediënten

Met welk van deze 5 hotste ingrediënten ga jij snel aan de slag?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram