WONEN: Op deze manieren kun je jouw huis isoleren

4 Manieren huis isoleren besparen

WONEN: Op deze manieren kun je jouw huis isoleren

Hoe isoleer ik mijn huis? Er zijn efficiënte manieren om het huis te isoleren om te gaan besparen, ontdek dus snel de antwoorden op deze veelgestelde vraag.

4 Manieren huis isoleren besparen

Denk je eraan om je woning te isoleren? Er zijn diverse opties die enorm bijdragen aan de realisatie hiervan, en wij hebben de vier belangrijkste en meeste efficiënte hiervan voor je op een rij gezet. De juiste isolatiemaatregelen dragen bij aan minder energiekosten, meer wooncomfort en last, but zeker not least, een beter energielabel van je huis, wat een hogere woningwaarde tot gevolg heeft.

Het isoleren van een woning is een interessante investering, die op zowel lange als korte termijn zorgt voor tevredenheid. Veel huizen in Nederland zijn nog niet optimaal geïsoleerd, dus een beetje extra basisinformatie omtrent dit onderwerp komt goed van pas. We wonen immers allemaal graag zo optimaal mogelijk.

1. Glasisolatie: Dubbel glas

Dubbel glas, wat geldt als de bekendste vorm van isolatieglas, vind je onder meer bij zaken als GlasGigant. Dit type glas isoleert een stuk beter dan ouderwets enkel glas, wat te danken is aan zijn opbouw uit twee glasbladen die middels een spouw met elkaar verbonden zijn. De spouw, een term die je vaker zult horen als het om isolatie gaat, is de isolerende ruimte tussen de twee glasplaten in.

De standaard voor dubbel glas is momenteel HR++, wat betekent dat de spouw met een edelgas wordt gevuld, zodat het geheel een warmte-isolerende werking krijgt en het binnentreden van vocht van buiten naar binnen wordt voorkomen. Het dubbel glas van GlasGigant is er in deze standaard, maar is er zelfs ook in HR+++.

Glasisolatie is een behoorlijke investering, zeker ook wanneer vergeleken met andere isolatieopties, maar heeft wel een heel duidelijke return on investment. De resultaten zijn snel merkbaar, wat niet alleen een lagere energierekening betekent, maar ook minder geluid van buitenaf, minder kou vanaf de ramen en geen ruiten die aan de binnenzijde beslaan.

2. Muurisolatie: Spouwmuur isoleren

Als je in een woning woont met een bouwjaar tussen 1930 en 1970, dan is de kans groot dat er sprake is van spouwmuren. Vergelijkbaar met het dubbele glas hierboven, is er sprake van een dubbele muur met ruimte ertussen, ofwel de spouw. Op het moment dat deze niet is geïsoleerd, zit er in deze ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur louter lucht. Dit kan dus bijvoorbeeld koude lucht zijn, en we hoeven je niet uit te leggen wat dit vervolgens doet met de woon- of slaapkamer die wordt afgesloten door die muur. Laten we zeggen dat de verwarming in de winter een stukje omhoog mag worden gezet.

De spouw van je woning laten opvullen met isolatiemateriaal is dus een welkome investering. Dit dient te worden gedaan via de buitenmuur, dus het project zelf zorgt voor weinig tot geen overlast binnenin het huis. Spouwmuurisolatie is een vak apart en kun je daarom het best laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Ook bij deze isolatie pluk je direct de vruchten, want het blijft koeler binnen in de zomer en warmer in de winter. Je zult wat betreft de energierekening al snel tot wel 30% besparen op gasverbruik.

3. Dakisolatie: Warmtehoudend

Net als bij een luchtballon, gaat warme lucht omhoog. Dit gebeurt ook in een woning, waar warmte richting het dak stijgt en zo verdwijnt. Dit kan voorkomen worden door isolatie van het dak. Een dak isoleren brengt allereerst een comfortabelere woonsituatie met zich mee, maar zeker ook een aantrekkelijkere energierekening. Dakisolatie voorkomt stookkosten en kan al snel honderden euro’s per jaar schelen op de energienota.

Heb je trouwens een zolder die niet fungeert als bijvoorbeeld slaapkamer, maar bijvoorbeeld als opbergruimte, overweeg dan de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Dit is over het algemeen goedkoper en daarmee een mooi alternatief.

4. Vloerisolatie: Houdt de warme laag

Alhoewel we net beschreven dat warme lucht omhoog gaat, verdwijnt de meeste warmte via de vloer. De oplossing hiervoor is vloerisolatie aanleggen. En heb je toevallig een kruipruimte, dan is het isoleren van de bodem van de kruipruimte een verstandige keuze. Net als de andere isolatiemogelijkheden is deze investering uiteindelijk prettig voor de portemonnee, maar levert het ook extra woonplezier op. Denk hierbij aan warmere voeten door gelijkmatige verwarming van het huis, minder tocht en tevens geen hinder door vocht uit de kruipruimte.

Met welke optie voor het isoleren van jouw woning wil jij starten?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram