Ardbeg lanceert met ‘Wee Beastie’ een nieuwe 5 jaar oude single malt whisky

Ardbeg Wee Beastie whisky

Ardbeg lanceert met ‘Wee Beastie’ een nieuwe 5 jaar oude single malt whisky

De Ardbeg Wee Beastie is de nieuwe 5 jaar oude single malt whisky van de Islay distilleerderij. Maak kennis met een ‘monster van een dram’.

Ardbeg Wee Beastie

Whiskyliefhebbers opgelet! Vanaf deze maand is de nieuwste toevoeging aan Ardbeg’s kernassortiment verkrijgbaar, de Ardbeg Wee Beastie. Met zijn vijf jaar en intens rokerige smaak, is deze single malt een echte enfant terrible. Deze scotch is nu selectief verkrijgbaar bij de betere slijterijen & Mitra voor een adviesverkoopprijs van €42,99.

Van ongrijpbare zeemonsters tot spookachtige wezens uit de heuvels; Ardbeg verwerkt al sinds jaar en dag onverklaarbare Islay legendes in haar bottelingen. De Wee Beastie komt naar het verluidt uit de veenmoerassen van het ruige eiland, de bron van de unieke ultiem rokerige smaak van Ardbeg.

5 jaar oude single malt met karakter

Waar de meeste single malts de soepelheid en balans van een rijpere leeftijd zoeken, weet Ardbeg dat meer tijd in het vat de rokerigheid tempert die zoveel whiskyliefhebbers zoeken. Wee Beastie is dan ook een ‘monster van een dram’. De naam is een combinatie van het Schotse bijvoeglijk naamwoord ‘wee’ (klein) en ‘beastie’ (klein wezentje met een veel grotere attitude) en duidt op een schepsel dat een beetje ondeugend en wild is, een tikje woest en oncontroleerbaar, maar op een innemende manier. Zoals deze whisky. Vijf jaar oud, maar ongelooflijk krachtig en met een stevige ‘bite’.

Doordat de wisky is gerijpt in ex-bourbon en Oloroso sherry vaten, heeft de Wee Beastie een intens aroma van gemalen zwarte peper, sappige dennenhars en scherpe rooktonen. De tonen van chocola, creosoot en teer zorgen daarnaast voor een explosieve smaak, terwijl de lange zoute en mondvullende afdronk er een is met hints van cacao, toffee en hartig vlees.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ardbeg Wee Beastie

Dr Bill Lumsden, Ardbeg’s Director of Whisky Creation, zegt het volgende over Ardbeg’s laatste lancering: “Ik twijfel er niet aan dat alle ‘Ardbeggians’ van deze tongprikkelende expressie zullen houden. De gekozen vaten voor deze creatie maken het een ideale wisky om puur te drinken of juist te gebruiken als basisingrediënt in een krachtige cocktail met rokerig accent waar het water je van in de mond loopt.”

Mickey Heads, Manager van de Ardbeg Distillery is al even enthousiast: “Een nieuwe permanente expressie in het basisaanbod is altijd gedenkwaardig voor de distilleerderij, maar de Wee Beastie is wel een hele speciale dram. Het gaat om een jongere whisky, dus dit betekent dat we zo dicht mogelijk bij de ‘ketel’ in de buurt komen. We kunnen dus wel zeggen dat dit een meedogenloos goed drankje is!

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ardbeg Wee Beastie

Proefnotitie Ardbeg Wee Beastie

Rijping: Ex-bourbon en Oloroso sherryvaten
Aroma: Zeer helder, fris en kruidig met accenten van vanille, peer, vers gemalen zwarte peper, honing-geglazuurde ham, rijke Turkse koffie en dennenhars. Met water en meer kruidigere boventonen zoals vetiver, venkel, anijs, groene appel en leer.
Smaak: Een rijk, explosief mondgevoel met veel chocolade, teer, creosote en gerookte bacon, gevolgd door een uitbarsting van antiseptische zuigtabletten, eucalyptus en nog meer anijszaad.
Afdronk: Een lange, zoute en mondvullende afdronk met hints van cacao, toffee en hartig vlees.

47.4% ABV, gebotteld zonder koude filtering

Alcohol drink je vanaf 18 jaar

Post a Comment

#Volg ons op Instagram