Waarom iedereen een dashcam zou moeten hebben en welke betrouwbaar zijn

Nextbase 322gw dashcam recensie

Waarom iedereen een dashcam zou moeten hebben en welke betrouwbaar zijn

Ga je een dashcam kopen voor in de auto? Wij vertellen je eerst waarom iedereen een dashcam zou moeten hebben en waarom Nextbase betrouwbaar is.

Nextbase 322gw dashcam recensie

In heel veel landen is het inmiddels de gewoonste zaak ter wereld, maar ook in Nederland zien we de dashcam steeds vaker. Een camera voor in de auto die vastlegt er allemaal plaatsvindt in jouw rijrichting. Ideaal met oog op bewijsmateriaal bij verkeersincidenten, om te kunnen overhandigen aan de politie en de verzekering, en erg handig voor het filmen van een roadtrip. Een slimme investering, die tegenwoordig ook beschikbaar is met Emergency SOS-service.

De opkomst van de dashcam lijkt vooralsnog een zeer welkome ontwikkeling voor bestuurders. Genoeg reden om dieper in te gaan op de voordelen en de wetgeving rondom deze gadget voor in de auto. Waarom kiezen mensen voor een dashcam? Wat mag eigenlijk conform de regelgeving? En welke dashcams zijn gegarandeerd betrouwbaar? Belangrijke vragen met heldere antwoorden.

Hoe werkt een dashcam?

De werking van dashcams is vrij simpel. Je bevestigt de camera op de voorruit, dicht bij de achteruitkijkspiegel, waarna hij begint met opnemen zodra je gaat rijden. Ook hebben sommige dashcams een stand-by modus, zodat de camera wordt ingeschakeld bij het signaleren van beweging in of rondom de auto. Deze beelden en bijbehorend geluid worden vervolgens opgenomen en opgeslagen middels een geheugenkaart, zodat je ze in alle rust kunt terugkijken – in sommige gevallen zelfs gekoppeld aan je smartphone.

Daarbij beschikken de meeste van deze gadgets over GPS, waarmee niet alleen de locatie, maar ook de rijrichting en snelheid worden vastgelegd. Extra handig is dat de GPS je ook kan waarschuwen voor snelheidscamera’s.

Belangrijkste voordelen dashcam & wetgeving

De belangrijkste functie van de dashcam, is dat de geschoten beelden als bewijsmateriaal kunnen dienen bij een incident. Zo heb je bewijs bij inbraak of schade aan je geparkeerde auto; kun je inzichtelijk maken hoe een auto-ongeluk of verkeersovertreding ontstond, maar waarom jij onschuldig bent; en voorkom je verzekeringsfraude door derden. Ook leg je met een beetje geluk wegrijders bij een ongeval vast.

De opnames maken het voor politie en autoverzekeraars gemakkelijker om de schuldvraag te beantwoorden. Let echter wel, je filmt alleen de voorzijde. Opnames kunnen dus een vertekend beeld geven. Uiteraard kun je dit oplossen door een tweede dashcam aan de achterzijde te monteren, gericht op het verkeer achter je. De dashcams van Nextbase breid je bijvoorbeeld gemakkelijk uit met en rearview-camera.

Daarnaast kun je natuurlijk andere onverwachte zaken vastleggen – Google eens op “meteoriet dashcam video” – en is de dashcam ook perfect om een mooie reis vast te leggen. Als jij een roadtrip in Zuid-Afrika maakt, dan maak je met bijvoorbeeld de kwaliteitsdashcams van Nextbase prachtige beelden. De gadget is dus zeker niet alleen voor calamiteiten, maar biedt hele fraaie, creatieve mogelijkheden.

Nextbase 322gw dashcam recensie

Wetgeving binnen- en buitenland

Er gelden wel enkele regels met betrekking tot het inzetten van de dashcam. Het gebruik ervan is toegestaan in Nederland, zolang ze de bestuurder niet afleiden of belemmeren. De openbare weg mag je filmen, maar de verspreiding van deze beelden kent wel regelgeving. De privacywetgeving vertelt ons namelijk dat een persoon die een overtreding begaat, niet herkenbaar in beeld mag worden gebracht. Dit geldt ook voor het nummerbord van de overtreder. Je kunt dus niet zomaar beelden waarbij persoonsgegevens van een bestuurder herkenbaar zijn online gooien.

Daarnaast is het zo dat in bijvoorbeeld Luxemburg, Oostenrijk en Portugal een dashcam verboden is. Waarschuwt jouw exemplaar voor snelheidscamera’s, dan moet je dit volgens de nationale wet uitzetten in België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

De betrouwbare dashcams van Nextbase

Welke dashcam kopen? Laten we voorop stellen dat je beter weg kunt blijven bij de tankstationcameraatjes. In Nederland is Nextbase marktleider op het gebied van dashcams en dat is niet zonder reden. Het merk, dat al sinds 1999 innovatieve dashcams levert, heeft met de 222GW, 322GW, 422GW, 522GW en 622G momenteel een uitgebreide collectie in verschillende prijscategorieën. Elk van deze Nextbase dashcams kent zijn eigen voordelen, waarbij de “G” betekent dat het model over GPS beschikt. De “W” staat voor wifi, wat inhoudt dat je draadloos beelden van de camera naar bijvoorbeeld je smartphone kunt transfereren. Ideaal!

Emergency SOS

De nieuwe generatie Nextbase-dashcams zijn de eerste dashcams die voorzien zijn van het spraakmakende Emergency SOS-systeem. Emergency SOS is een revolutionaire nieuwe functie die automatisch je locatie doorgeeft aan de hulpdiensten wanneer een incident wordt waargenomen. Het systeem belt eerst de telefoon van de bestuurder. Als die niet meteen reageert, stuurt het toestel zelfstandig je gps-locatie en zelfs cruciale medische gegevens door, zodat hulpdiensten sneller en goed voorbereid ter plaatse zijn.

Nextbase 322gw dashcam recensie

Nextbase 322GW

Wij bekeken eigenhandig de Nextbase 322GW, die met een aanschafprijs van rond de €150 goed betaalbaar is en bovendien ‘s werelds eerste met Bluetooth gekoppelde dashcam is. De 322GW heeft een sterk verbeterd IPS HD-touchscreen van 2,5 inch voor menuselectie en de beelden afspelen brengt een prettige gebruikerservaring met zich mee. Dit is te danken aan o.a. 1080p HD-resolutie bij 60 fps, de 140° kijkhoek, 10 Hz GPS-module en AutoSync.

Op je smartphone kun je voor optimaal gebruik een speciale Nextbase-app downloaden. Hiermee kun je live meekijken en direct checken of de opnamen naar wens zijn, wat te danken is aan Bluetooth 4.2, Wi-Fi via MyNextbase Connect en PC/Mac-software. Je kunt zelfs direct in lage resolutie de beelden delen via social media. Daarbij is het handig om te weten dat filmpjes in Full HD met een lengte van een minuut of langer in MP4-formaat worden opgeslagen.

Hoeveel dashcamvideos je kunt opslaan hang natuurlijk af van de grootte van het micro sd-kaartje dat je erin doet. Zit het geheugen vol, dan worden de oudste beelden overschreven. Ook zul je bemerken dat een aantal zaken, zoals tijd, snelheid GPS en het model in beeld staan weergegeven. Dit kun je echter gemakkelijk uitzetten via instellingen.

De kwaliteit van het opgenomen Full HD-beeldmateriaal is top en kan uitstekend dienst doen als bewijsmateriaal bij incidenten of als creatief materiaal voor een roadtripclip. De camera leidt niet af tijdens het rijden en filmt in alle rust door. Het is vervolgens alleen een kwestie van beelden terugkijken en selecteren wat je wil behouden. Let hierbij op dat 1 minuut filmen zo’n 150MB beslaat. Heb je een geheugenkaart van 64GB, dan is dat goed voor bijna 8 uur. Uiteraard kun je altijd de camera uitzetten, maar dan mis je wellicht iets onverwachts en bijzonders.

Nextbase 322gw dashcam recensie

De 322GW is compatibel met de Nextbase Rear View-cameramodules om een tweede camera toe te voegen.
Personaliseer je dashcam en kies één van de 3 verschillende rear camera-weergaven vanuit Rear-, Cabin- of Rear Window-weergave. Hij beschikt trouwens ook over Intelligent Parking Mode, wat en bijzonder fijne functionaliteit is.

De Nextbase 322GW komt met een ingebouwde batterij en een laadsnoer dat kan worden ingeplugd bij de sigarettenaansteker.

Dashcam kopen

Op dit moment worden de Nextbase-dashcams verkocht door Europa’s populairste retailers, zoals Halfords, Bol.com, Coolblue, Saturn, en MediaMarkt. Europa is het gebruik van dashcams sterk toegenomen, zeker nadat in een aantal landen in 2018 de wet werd aangepast, waardoor videobeelden nu als bewijs mogen dienen in de rechtszaal.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram