WONEN: Mag je jouw huis zomaar een andere kleur geven?

huis andere kleur verven mag dat

WONEN: Mag je jouw huis zomaar een andere kleur geven?

Mag je jouw huis zomaar een andere kleur geven? Er gelden diverse regels voor het aanpassen van het exterieur voor jouw woning, dus let op.

huis andere kleur verven mag dat

In het voorjaar jouw woning van een vrolijke kleur voorzien, zodat je kleurrijk en opvallend de zomer ingaat. Moet je lekker zelf weten, zou je denken. Zo werkt het echter helaas – of gelukkig – niet helemaal. Het exterieur van jouw huis, koopwoning of niet, mag je niet zomaar veranderen. En al helemaal niet op een manier die anderen wellicht stoort.

In theorie is het verven van de buitenkant van jouw huis natuurlijk een beetje dubbel. Je gaat immers niks verbouwen aan jouw woning, dus bijvoorbeeld een bouwvergunning is niet nodig. De oppervlakte, het bouwvolume en ook de draagconstructie blijven hetzelfde. Haal die rolsteigers en potten verf dus maar tevoorschijn! Toch?

Als jij zonder overleg begint met het verven van jouw woning in een andere kleur, dan krijg je misschien niet de bouwcommissie op je dak, maar waarschijnlijk wel de zogeheten welstandscommissie. Je hebt namelijk te maken met buren en de gemeente, en die hebben ook een mening over wat jouw beslissingen betekenen voor het aanzicht van de buurt. Het is dus niet raadzaam om jouw buurtgenoten te verrassen met een afwijkende kleur, want een klaagzang van hen bij de gemeente kan tot vervelende conflicten leiden. En de welstandscommissie van de gemeente heeft in principe niet eens klachten vanuit de buurt nodig om in te grijpen, maar kijkt eigenhandig naar of jouw project wel in de bestaande omgeving past.

In overleg

In vrijwel alle steden en bijbehorende gemeenten is het relevant waar je precies woont. Dit bepaalt namelijk al mede of het überhaupt bespreekbaar is om de muren en zelfs de kozijnen van jouw woning van een opvallende kleur te voorzien. In verschillende gebieden kunnen andere regels van toepassing zijn. Het is daarom van belang om bij de gemeente goed te checken voor welke gebieden andere of misschien wel extra regels gelden.

Het kan zijn dat een bouwmelding voldoende is, maar als je niet aan de welstandseisen voldoet of je in een ‘bijzonder welstandsgebied’ woont, dan zul je dus wel een vergunningsaanvraag moeten doen om je plannen langs de welstandscommissie te krijgen.

Monumentaal wonen

Als je in een monumentaal pand woont, dan kan het nog lastiger zijn om het exterieur in een andere kleur te steken. Voor elke gewenste verandering aan je huis dien je bij de gemeente immers toestemming te vragen. Online kun je checken of er een vergunning vereist is voor jouw klusintenties.

In het binnenstedelijk gebied van veel steden vind je overigens behoorlijk veel kleurverschil als het gaat om woningen, behoorlijk vaak van monumentale aard. Dit kan betekenen dat deze recentelijk zijn goedgekeurd door de commissie als het gaat om kleurverandering, maar veelal staan ze al decennialang in die kleur gesierd.

Heb jij al vergelijkbare klusplannen voor dit jaar, doe dan eerst goed je huiswerk.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram