WONEN: 10 Tips om de perfecte inloopdouche te realiseren

inloopdouche 12 tips

WONEN: 10 Tips om de perfecte inloopdouche te realiseren

Jouw badkamer voorzien van een luxueuze inloopdouche? Check eerst deze 10 tips om de perfecte inloopdouche te realiseren.

inloopdouche 10 tips

De inloopdouche, ofwel walk-indouche, is een badkamertrend die inmiddels tijdloos is geworden. Absoluut geschikt voor zowel jong als oud, komt dit fenomeen oorspronkelijk vanuit de hotelsector, maar staat het ook schitterend in jouw nieuwbouwwoning of opknaphuis.

Het is alweer jaren geleden dat de inloopdouches hun weg vanuit het hotelsegment naar privéwoningen vond. En sindsdien zien je de zogeheten inloopdouche veelvuldig bij mensen thuis. De walk-in is ingeburgerd en komt veel in beeld als optie voor ouderen die moeilijk ter been zijn. De lage of verdwenen instap is echter ook heel praktisch voor mensen uit andere categorieën en kan bovendien esthetisch hartstikke goed staan in jouw badkamer.

Met een fatsoenlijke en goed onderhouden walk-indouche zit je normaal gesproken zeker zo’n 20 tot 30 jaar goed, waarbij onderstaande 10 tips absoluut een belangrijke bijdrage zullen leveren.

Inloopdouche: Let op deze 10 tips

1. Kies de juiste plek voor de inloopdouche

Klinkt logisch, maar het gebeurt niet zelden dat de installateur de wateraansluitingen dient te verplaatsen. Dat kan een aanslag betekenen voor je budget en dat is zonde, want het kan vermeden worden door goed zicht te krijgen op je leidingen, waterpunten en afvoeren.

2. Een te korte douchewand

Die dien je te vermijden. Badkamers worden over het algemeen steeds kleiner, waardoor je sneller geneigd bent voor een compactere inloopdouche te kiezen. Dit is niet altijd het slimst. Een wand van 1 meter of 1,2 meter is bijvoorbeeld te kort om de badkamervloer voldoende te beschermen tegen water. Een minimumlengte van 1,4 meter is raadzaam, waarbij de wand minstens 1,6 meter hoog is. Qua breedte kun je 90 cm aanhouden.

3. Tegeltjeswijsheid

Denk goed na over de tegels, want als ze vastzitten, dan kun je moeilijk terug. Glaswanden zijn een populaire keuze, want deze zorgen voor een moderne en ruimere look. Bovendien komen deze desgewenst met een antikalklaag, waardoor water tien keer sneller naar beneden druppelt en de kans op kalk veel kleiner wordt. Toch zijn ook betegelde loopdouches niet ongeliefd, dankzij hun mooie uiterlijk. Let echter wel dat deze op termijn vaak meer problemen geven, zoals een slechte waterdichtheid, schimmel, etc. Dit komt door de voegen, die vocht opzuigen en beschimmelen. Op een gegeven moment trekt de schimmel achter de tegel en krijg je het niet meer weg. Krab trouwens om de 5 jaar de siliconen randen weg en breng een nieuwe laag aan.

4. De juiste douchebak

Populair bij douchebakken en doucheplaten is composiet. Dit komt in alle kleuren en vormen, en heeft als goot voordeel dat je ze volledig in de vloer kunt leggen. Ze zetten niet uit, noch krimpen ze. Een andere opties is acryl, wat minder kost. Let wel dat goedkopere modellen regelmatig barstjes krijgen na verloop van tijd. Daarnaast is het gladder en zijn er minder keuzemogelijkheden.

De derde opties is plaatstaal. Dit materiaal kun je gekleurd kopen, maar is ook kwetsbaar voor schade en krijgt zodoende snel kleurverschil. Het is ook niet erg geluiddempend. Tot slot zijn er de opties hout en natuursteen, welke erg mooi zijn in de inloopdouche, maar wel duurder zijn en meer onderhoud vergen.

5. Juiste volgorde

En de juiste volgorde is eerst je douchebak en dan pas je wanden. Dit is belangrijk voor een goede afwatering. Je muurafwerking, of het nu met tegels of waterdichte panelen is, komt als laatst. Let er op dat je het pleisterwerk voorziet van een waterdichte laag.

6. Wanden en kranen

Spatwater is onvermijdelijk met een plafonddouche met watervalfunctie of een regenwaterdouche. Bij een douchewand van bijvoorbeeld 1,2 meter zul je merken dat een natte badkamervloer snel is geregeld.

7. Voorkom verstoppingen

Heel wat verloren haren, schuim en meer zullen tijdens het douchen richting het afvoerputje gaan. Voorkom verstoppingen door vooraf al zeker te zijn dat jouw afvoer de waterdruk aankan. Een regendouche gebruikt bijvoorbeeld tussen de 9 en 12 liter per minuut. De gemiddelde afvoer kan dit in principe aan, maar dan moet je wel regelmatig de sifon – die geurhinder tegengaat en direct onder het afvoerputje zit – schoonmaken.

8. Niet waterpas

Uiteraard dient de douchebak, hoe vlak die ook oogt, minstens een centimeter per meter af te lopen richting de afvoerput. Dit geldt ook als je kiest voor een betegelde vloer, dus check voor de zekerheid dat dit ook wordt gedaan door de plaatser.

9. Houdt het licht

Dit mag vanzelfsprekend gelden voor de tegels, als je dit mooi vindt, maar we doelen op verlichting. Mooi licht is absoluut een verrijking van de inloopdouche. Let er wel op dat de armatuur aangepast is, zoals bijvoorbeeld waterproof led of 12V-verlichting.

10. Je bad inruilen

Als je zeker weet dat je een inloopdouche wilt, dan kun je deze gemakkelijk plaatsen op de plek van het bad. De waterpunten zijn namelijk al aanwezig en het oppervlakte dat het bad vrijmaakt is normaal gesproken perfect.

Leef bovenstaande 10 tips na en stap binnenkort comfortabeler dan ooi onder je nieuwe douche.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram