Zo maak je een lekkere schaduwhoek in de tuin of op het balkon!

schaduw in de tuin parasol kopen

Zo maak je een lekkere schaduwhoek in de tuin of op het balkon!

Welke opties zijn er allemaal voor een beetje schaduw in de tuin of op het balkon? Lees snel mee, want zo maak je een lekkere schaduwhoek in de tuin!

schaduw in de tuin parasol kopen

Heb je deze laatste zomermaanden toch nog behoefte aan een koele hoek in de tuin of op het balkon? Er zijn tegenwoordig veel opties voor schaduw en beschutting, dus het kan lonen om van te voren goed te bekijken wat er allemaal op de markt is.

Voordat we de opties bespreken, is het belangrijk om van te voren goed te bepalen welke locatie je wilt voorzien van schaduw en met welk doel. Wil je bijvoorbeeld schaduw op een groot terras of wil je alleen een hoekje creëren op het balkon? Wil je daarnaast alleen bescherming tegen de zon of wil je ook wind tegenhouden.

Naast deze praktische vragen is het uiteraard van belang om jezelf af te vragen welke stijl je wilt hanteren en welk budget je beschikbaar wilt stellen. Als je deze punten allemaal hebt ingevuld voor jezelf, dan kun je de diverse opties voor schaduw in de tuin en op het balkon overwegen.

Schaduw in de tuin of op het balkon

Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden dan ooit als het gaat om een beetje beschutting tegen onder andere zon en wind. Wij hebben de meest gangbare en handige voor je op een rij gezet.

Parasol

De meest bekende en misschien wel de oudste tool voor schaduw in de buitenlucht is de parasol. Online een parasol kopen of in de winkel is zo gepiept en je hebt talloze vormen, kleuren en maten. Als je wilt genieten van je loungeset of tuinstoel, maar de zon schijnt iets te hard, dan is de parasol ideaal. Je kunt hem gemakkelijk in- en uitklappen en in principe zo in je tuin of op je balkon laten staan. Houd er wel rekening mee dat je voldoende ruimte hebt en dat er niet teveel wind staat op jouw terras. Niet elke parasol is even goed bestand tegen harde windvlagen.

Terrasoverkapping

Ideaal voor in de achtertuin, zijn terrasoverkappingen. Niet alleen bieden ze schaduw, ze vormen ook een stukje ontwerp toe aan het geheel. Meestal van hout en soms van aluminium, zijn de doeken van de terrasoverkapping vaak van een polyester dat is voorzien van PA-coating. Een beschermende laag die vuil en vocht afweert en zodoende hoge kwaliteit schaduw biedt. Deze constructie is wel vast en dus niet flexibel zoals de parasol.

Outdoor rolgordijn

Deze optie, die idealiter een aanvulling is voor aan de terrasoverkapping, is in feite net als het rolgordijn dat je binnen tegenkomt. Deze outdoor-variant biedt schaduw en is perfect tegen fel zonlicht. Wil je iets meer schaduw in je tuin of balkon, dan kun je deze optie goed inpassen. Bovendien komt het outdoor rolgordijn in diverse kleuren en maten, zodat er voor eenieder wat wils is.

Schaduwdoek

De locatie van het schaduwdoek kun je zelf bepalen dankzij de vrije plaatsing van bijbehorende palen. Je kunt het doek bijvoorbeeld bevestigen aan de gevel en een aantal palen, zodat het precies zorgt voor schaduw en verkoeling op het terras. Tevens zijn dit doek en de palen uitermate mobiel, en kun je zo overal jouw eigen overdekte stekkie creëren. Je kunt kiezen uit talloze vormen, zoals vierkant of driehoek, leverbaar in verschillende kleuren, materialen en afmetingen.

Oprolbaar windscherm

Alhoewel het oprolbaar windscherm natuurlijk tevens bedoeld is voor het beschermen tegen de wind, is het ook een ideale tool tegen de zon. Bijvoorbeeld op het balkon is dit stuk zonbescherming ideaal. Vastzetten aan onder- en bovenkant, en het geheel staat.

Partytent

Deze klassieker is ideaal voor feestjes of dinertjes in de tuin. Hij biedt schaduw op de warme dagen en houdt op koudere dagen bovendien warmte vast. Verkrijgbaar in enorm veel afmetingen, kleuren en vormen, is er voor iedereen wel een geschikte partytent. Zo zijn er zelfs ook tenten je niet volledig hoeft af te breken, maar kunt inklappen. Let er wel op dat je rekening houdt met de hoeveelheid mensen die eronder kunnen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram