HUISHOUDEN: 7 Tips voor Waterontharder

6 tips voor waterontharder

HUISHOUDEN: 7 Tips voor Waterontharder

Met 6 tips voor waterontharder helpen we je bij het aanschaffen van het huishoudelijke product. Informeer, vergelijk en kies de juiste waterontharder.

6 tips voor waterontharder

Van plan om waterontharder aan te schaffen? Voordat je dit doet is het belangrijk om jezelf goed te informeren. Er zijn immers een heleboel opties en daarom is het belangrijk om de juiste te kopen voor in jouw huishouden.

Als een waterontharder kopen op de planning staat, dan kun je contact opnemen met de aanbieders hiervan. Het is allereerst vanzelfsprekend dat je offertes goed dient te vergelijken. Kijk naar wat in de regio wordt aangeboden, en met welke prijs en voorwaarden dit gebeurt. Om dit zorgvuldig te kunnen doen, hebben wij 7 handige tips op een rij gezet die helpen bij het kiezen.

6 Tips voor waterontharder

Deze 6 tips voor waterontharder zorgen ervoor dat je een juiste keuze kunt maken.

Watergebruik

Het watergebruik binnen jouw huishouden bepaalt mede voor welke waterontharder je moet gaan. Deel je de woning met meerdere mensen, dat moet je ervoor zorgen dat je een waterontharder koopt die dit gebruik aankan. Zo kan het handig zijn om voor een machine te gaan met dubbele cilinders, aangezien deze meer water tegelijkertijd aankunnen. Je hebt bovendien ook altijd beschikking over zacht water als de machine bezig is met het reinigen van de filters.

Heb je een kleiner huishouden? Een ontharder met één filter is voldoende. Let wel op dat je geen zacht water hebt als de machine aan het regenereren is. Dit laatste hoeft bij weinig verbruik echter niet zo frequent.

Besturingssysteem

Er zijn zowel mechanische als elektronische waterontharders. De eerste soort is goedkoper en werkt met behulp van een tijdschakelaar. Zo kun je de tijden afstemmen op jouw watergebruik. Nadeel van dit systeem is echter wel dat er water wordt gefilterd op onnodige momenten, zoals wanneer je de deur uit bent.

Een elektronische waterontharder wordt aangestuurd door het aanwezige volume en lost zodoende bovenstaand probleem op. Dit type zal namelijk louter filteren als de voorraad zacht water op begint te raken. Deze machines zijn duurder, maar wel efficiënter en gebruiken zodoende minder zout.

Nieuw of tweedehands

Een kleine waterontharder met één cilinder, inclusief installatie, betekent een investering van minimaal € 1.000 á € 1.500. Via de online marktplaatsen worden tegenwoordig echter uitstekende machines aangeboden voor minder. Je moet er wel even de tijd voor nemen, want je moet immers een geschikte waterontharder tegenkomen, maar het kan een hoop geld schelen. Zo wordt de machine met dubbele cilinder, die je nieuw niet kunt betalen, opeens wel betaalbaar. Is het raak, dan kun je voor ongeveer € 200 het geheel laten installeren.

Ook wat betreft de losse installatie van een waterontharder dien je uiteraard prijzen van monteurs vergelijken.

Onderhoudscontract

Nadat je met een leverancier hebt gesproken over de kosten van de waterontharder en/of de installatie hiervan, is de kans groot dat hij naast garantie ook een onderhoudscontract aanbiedt. Een dergelijk contract verzekert je van bijvoorbeeld reparaties, periodiek zout aanvullen, een jaarlijkse check van de machine en het smeren, reinigen en indien nodig vervangen van diverse onderdelen. Tevens behoort een watertest tot deze overeenkomst, waarbij wordt gekeken hoe de hardheid van jouw water ervoor staat en of er geen schadelijke bacteriën in het water zitten.

Als je voor deze optie kiest, dan heb je in principe geen omkijken meer naar je machine. Let wel, een dergelijk contract is niet gratis en je betaalt hier over het algemeen behoorlijk voor. Zelf het zout aanvullen en het onderhoud doen kun je in principe zelf ook. Het is verstandig om ook hier een berekening voor te maken, om zo te bepalen of het ’t extra geld waar is.

Waterontharder niet op 0 instellen

Al het kalk uit je water halen met de waterontharder is af te raden. Ons lichaam heeft het mineraal kalk namelijk wel in kleine hoeveelheden nodig en het Nederlandse kraanwater is hier over het algemeen een belangrijke bron voor.

Let op! Water met een Dh-waarde van onder de 8 wordt al als zacht beschouwd. Hoger dan 14 wordt gezien als hard water. Stel je waterontharder in op 2 tot 4 dH en kalkaanslag behoort tot het verleden. Ondertussen krijg je wel de voldoende kalk binnen.

Eventuele nadelen

Zacht water zorgt ervoor dat je minder zeep- en schoonmaakproducten nodig hebt. Daarnaast zul je merken dat huid en haard zachter worden, er minder aanslag op het servies zit en textiel langer mooi blijft. Ook zullen elektrische apparaten zoals je waterkoker, wasmachine en koffiezetapparaat tot 30% langer meegaan. Toch zijn er naast deze fraaie voordelen ook een aantal belangrijke punten die iets minder zijn.

Nadat de waterontharder is geïnstalleerd dien je rekening te houden met een aantal punten. Belangrijk dus om deze in ogenschouw te nemen vóórdat je de aanschaf aangaat.

  • Afvoer: een goede afvoer is noodzakelijk voor een waterontharder. Geen goede afvoer? Je zult deze moeten laten aanleggen.
  • Zout: een waterontharder heeft zout nodig, dus regelmatig bijvullen en op peil houden is een must.
  • Kosten: aanschaf en installatie betaald? Houd rekening met jaarlijkse kosten voor het zout dat de waterontharder gebruikt, de elektriciteit die wordt verbruikt en het nodige onderhoud.
  • Lawaai: waterontharders kunnen erg lawaaierig zijn. Beschikt je woning over een plek die het geluid goed afschermt?

Meer tips voor waterontharder? Check aanbieders, vergelijk ze en zoek online naar recensies.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram