Maak kennis met The GlenDronach, connaisseurs op het gebied van op sherryvaten gerijpte whisky

The GlenDronach 12YO Original

Maak kennis met The GlenDronach, connaisseurs op het gebied van op sherryvaten gerijpte whisky

Maak kennis met The GlenDronach, connaisseurs op het gebied van op sherryvaten gerijpte whisky, en ontdek snel hun 12YO Original.

The GlenDronach 12YO Original

Sinds enige tijd drinken wij de 12YO whisky van The GlenDronach. Deze rijke sherried Scotch single malt is een fraaie en komen we dadelijk uitgebreidter op terug, maar eerst laten we jullie graag in zijn algemeenheid kennismaken met dit Schotse merk dat zich bij uitstek focust op sherryvaten gerijpte whisky.

Scotch single malt whisky, gerijpt op de allerbeste sherryvaten, bekroond en algemeen beschouwd als één van Schotlands beste. Dit merk whisky komt met een verhaal, dat verrassend gelaagd is, net zoals als de smaak die we als fijnproever zo waarderen.

The GlenDronach whisky

Weinig voelt lekkerder dan na een lange dag een mooi, dik kristallen glas te pakken, de fles van de kurk te ontdoen en vervolgens eens diep in te ademen. In het geval van The GlenDronach ontmoet je dan de aroma’s van vanille en wat gember in de verte. De amberrood gekleurde drank die je hierna royaal in het glas schenkt vraagt om een stevige nip. Ja, de slok is altijd het echte werk. De prikkelende sensatie op de lip, in de mond en tot slot in de keel zijn aangenaam.

The GlenDronach is naar eigen zeggen een van de meest speciale Scotch single malt labels op de markt. Hun whisky kenmerkt zich door zacht, lichtzoete eigenschappen, maar weet zich tegelijkertijd rijk en robuust op te stellen. Dit kan bijna niet anders dan het resultaat zijn van de rijping op de allerbeste sherryvaten uit Spanje. Het karakter van de whisky is agressief, en hoe langer je proeft, hoe meer lagen je ontdekt.

Echte whiskyliefhebbers weten natuurlijk dat de beste whisky’s rijpen op de beste vaten. Veel fijnproevers gaan echter een stap verder en kiezen voor een Scotch single malt met een rijping op sherryvaten.

The GlenDronach 12YO Original

Gerijpt op sherryvaten

James Allardice, oprichter van The GlenDronach in 1826, was een pionier in de whisky-industrie. Hij is de grondlegger en geestelijk vader van diverse sherry cask finishes en heeft eigenhandig single malt whisky naar een nieuw niveau getild. Zijn nauwkeurige selectieprocedure zorgt ervoor dat het merk louter de beste kwaliteit sherryvaten overhoudt voor rijping. Bij The GlenDronach geloven ze er heilig in: Cask is King!

The GlenDronach-whisky’s beschikken over een diepe, donkere kleur en zoals eerder benoemd een krachtige, robuuste en rijke smaak. Dit is omiskenbaar het gevolg van de lange aging in de sherryvaten. Naast deze natuurlijke kleur en smaak, is de whisky ook non-chilled gefilterd. Dit betekent ongekoeld, en dat maakt deze whisky puur en van uitzondelijke kwaliteit.

Het whiskymerk gebruikt de beste sherry casks overigens voor zijn complete en zeer brede serie van aged single malts. Een variëteit van smaken en tonen in de whisky’s maakt het smaakvolle goed nog interessanter. Ontdek de dans van bloedsinaasappels uit Sevilla, ontstaan uit de rijping op vaten van Pedro Ximenez, met de tonen van geroosterde kastanjes en gekruide chocolade door rijping op de allerbeste Oloroso-sherryvaten. Krijg je net als wij al zin?

The GlenDronach 12YO Original

Collectie The GlenDronach Aged Whisky’s

De core range van The GlenDronach bestaat uit een aantal sublieme aged single malts. Uiteenlopend van The 8YO Hielan, The 12YO Original, The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament. The 12YO is het vlaggenschip van The GlenDronach en is de whisky die wij zelf hebben mogen ervaren. Onze bevindingen met betrekking tot deze single malt vind je onder de volgende kop.

Naast de whisky’s hierboven benoemd, heeft The GlenDronach tevenms een uitgebreide serie specials en limited editions. Veel van deze exemplaren keren jaarlijks terug in de vorm van nieuwe release en zijn niet geheel verrassend enorm populair bij verzamelaars en investeerders.

Wist je trouwens dat The GlenDronach jaarlijks zowel in Nederland als wereldwijd noemenswaardige whisky awards wint? Afgelopen november nog werd de The GlenDronach 21YO Parliament uitgeroepen tot ‘Beste non-peated Scotch Single Malt’ tijdens het Internationale Whisky Festival 2018 in Den Haag.

The GlenDronach 12YO OriginalSmaaknotities The GlenDronach 12YO Original

Deze rijke sherried Scotch single malt heeft minimaal twaalf jaar gerijpt op een combinatie van de beste Spaanse Pedro Ximenez- en Oloroso-sherryvaten. The GlenDronach 12YO is non-chill filtered, natuurlijk gekleurd en gebotteld met 43% alcohol. The GlenDronach 12YO Original is een zoete en romige dram.

ABV: 43%
Kleur: diep amber
Neus: rond en soepel, vanille, fijne sherrytonen en licht rokerig
Smaak: zacht en zoet, vanille, sherry met tonen van het bos, klein pepertje en iets rokerig. In de middellange prettige afdronk iets peper en lichte houttonen met het zoet van vanille.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram