Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Restaurant ZUID in Amsterdam

Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Restaurant ZUID in Amsterdam

Vandaag in ‘Een Vork Prikken Bij..’ Restaurant ZUID! Wat kun je verwachten bij dit restaurant met café en terras aan de Stadionweg 320 in Amsterdam-Zuid?

Houd je van top food en heb je zin om echt culinair te genieten? En hoeft dat voor jou niet perse in een majestueuze setting? Bij Restaurant ZUID beleef je de smaken van een sterrenrestaurant. In een ongedwongen, Amsterdamse sfeer krijg je gerechten van gigantisch hoog niveau uitgeserveerd, inclusief uitstekende service.

Liever een gewoon kippetje met friet? Kan ook. Maar dan krijg je wel een verdomd goed kippetje.

ZUID: iedereen is welkom, ook als je geen fijnproever bent

Chef-kok en eigenaar Michiel van der Eerde groeide op in Amsterdam-Zuid en woont er al 25 jaar. In het pand waar zijn ZUID is gevestigd, zat vroeger een nightshop, een soort delicatessenbar, waar zijn liefde voor eten ontstaan is. Zijn leerschool vormde zich in de keukens van Michelin sterrenrestaurants, zoals De Bokkedoorns (Overveen), De Hoefslag (Bosch en Duin) en Oud Sluis (Sluis). Zijn droom werd werkelijkheid. Michiel runt nu inmiddels drie toprestaurants: Restaurant BAUT, C en ZUID.

Michiel van der Eerde werd met zijn moving restaurant Baut en permanente restaurant C uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer Amsterdam 2016/2017.

restaurant zuid amsterdam recensie

Toegankelijk, intiem en huiselijk

Bij ZUID ervaar je zowel op de kaart als in het interieur een combi van modern en klassiek. In de drie benedenhuiswoningen naast elkaar is ruimte voor zo’n 80 couverts. Stijlvol ingericht met industriële elementen en kleurencombinaties van zwart-wit, grijs en aardetinten. Met knusse (zit)hoekjes, een prachtige open keuken en een sfeervolle bar. Zelfs tot in de toiletruimte ontdek je de juiste afstemming van subtiele sfeerverlichting. Trendy en vooral niet over de top.

Herkenbaarheid van een moderne wereldkeuken

Op de kaart vind je klassieke voor-, hoofd en nagerechten, niet te ingewikkeld. Zoals Waldorfsalade met Eendenborst of Feta-salade met komkommer, linzen en truffel. Ceviche, Oesters of mediterrane Bouillabaisse vissoep. Als main dish vind je de – in opmars – Bavette BBQ vanglap van rund, een gegrild kippetje of wat dacht je van een vegetarische Curry Madras Ravioli met pompoen?

ZUID heeft een echte buurtfunctie. Van kip tot ceviche, van koffie tot champagne. Er is voor elk wat wils en iedereen is welkom, de hele dag door..

We stappen binnen op een doodgewone donderdagavond. Het is er opvallend druk. Met een warm ontvangst worden onze jassen netjes aangenomen door een charmante, vlotte dame. Professioneel opgeleid personeel en voldoende mankracht aanwezig, zo lijkt het. Dat merk je direct. De vakkennis over de gerechten en wijnen is tiptop in orde. Men is ook uiterst klantvriendelijk.

We treffen gezellig, genietend publiek, herkenbaar voor stadsdeel Zuid. Via wat gesprekjes her en der komen we erachter dat bezoekers ook uit andere delen van Amsterdam en zelfs daarbuiten, speciaal voor ZUID hebben gekozen vanavond. Dit kenmerkt de populariteit van dit – pas sinds juni 2017 – bedreven restaurant.

restaurant zuid recensie amsterdam

Verdomd goed eten en steengoede service

De gerechten zijn verrassend goed. Neem de Oesters. We proeven er eerst eentje met apart geserveerde vinaigrette van sjalotjes, rode wijn en citroen. De zachte, zoutige zeesmaak smeert de keel. Het visje glijdt – zoals dat mag – zonder te kauwen, perfect weg. Naturel is ie al prachtig van zichzelf. Een beheerst lepeltje dressing erop geeft dit culinaire hoogstandje een subtiele, frisse, zure bite.

De andere Oester met een jasje van Ratatouille (gestoofde groenten), bleekselderij, appel en limoen is een ware topper. Perfect voor als je oesters eten nog spannend vindt. Romig, waarbij de zoutige basis van deze luxe, feestelijke hap een beetje naar de achtergrond verdwijnt. Geweldig te combineren met een glaasje bubbels. Om heerlijk van te genieten tijdens een indrukwekkende date of andere speciale aangelegenheid.

restaurant zuid recensie amsterdam

Bord leegschrapen en je vingers aflikken

Dan de Steak Tartare. Fijn om te zien dat je ‘m zowel als voor- en hoofdgerecht kunt bestellen. In Frankrijk kom je deze uitblinker vaak standaard op het menu tegen. Maar dit gastronomische kunstje flik je niet zomaar. Dus mocht je dit gerecht van fijngehakte rauwe biefstuk nog nooit gegeten hebben, dan is ZUID wel dé ultieme plek om het uit te proberen.

Je proeft een geslaagde, romige, zachte structuur met pure rundvleessmaak. Op goede temperatuur uitgeserveerd. Heerlijk met de frisse, krachtige appelkappers uit het zuur erbij. En wat ook knap is, dat de eidooier in het midden bij aansnijden op het juiste moment in de mond open lekt. Stiekem om ons heen kijkend, willen we de vingers graag afschrapen over het bord. Dat mag in deze setting vast wel, toch?

restaurant zuid recensie amsterdam

Japanse smaakexplosie

De ceviche is gemaakt met lichtgekookte Corvina Koningsbaars, Japanse sambai azijn, yoghurt en zwart fruit. De buitenkant van het visje voelt glad aan met binnenin een stevige structuur. Naturel en mild bij de eerste bite waarna een vissmaak volgt. De Japanse invloeden brengen een ware smaaksensatie in de mond. De kleurrijke garnering is een lust voor het oog. Sappige bramen, overheerlijke kersen en een prachtig inktvisje on top. Ook hier overtreden we een etiquetteregeltje: we drinken het kommetje nog even uit. Zo lekker fris op smaak is deze ceviche. Om van te smullen.

restaurant zuid recensie amsterdam

Dan de hoofdgerechten. De rode Poon smaakt prettig gezouten met zijn knisperige huid en gaat hand in hand met de fijne, pittige Safraanrisotto.

restaurant zuid recensie amsterdam

Met de Bavette BBQ hebben we een mooi stukje buikvlees van rund te pakken. Na het heerlijke krokante randje, smelt het rode vlees op de tong; erg sappig. Gepresenteerd met in frietjesvorm gesneden mini-wortel, een aardappeltje op de schil en een overheerlijk naar truffel- en olijf smakend dipsausje erbij.

restaurant zuid recensie amsterdam

Als dessert krijgen we mosterdijs met nootjes en een warm stukje peer. Een gewaagde combinatie van hartig en zoet. Opnieuw een gerecht om niet te vergeten. Need we say more?

restaurant zuid recensie amsterdam

Creativiteit, lef en vakmanschap

Bij ZUID wordt verrassend meer geleverd dan verwacht. Eigenaar en chef cuisinier Michiel van der Eerde heeft de ambitie om met zijn formule tot de top 5 beste restaurants van Amsterdam te behoren. Met een concept waarin alles klopt, komt hij wat ons betreft absoluut in aanmerking.

Tot slot waarom je bij Restaurant ZUID móet gaan eten…

Michiel van der Eerde, ook wel bekend als jurylid van het SBS6-kookprogramma MasterChef Holland, biedt veel meer dan verwacht. Met een uitmuntende kwaliteit van gerechten, warme sfeer en uitstekende service, voel jij je op je wenken bediend, verzadigd en senang. Zodat een avondje uit een superieure experience is. Eentje die je wilt delen met anderen. Je moet het gewoon doorvertellen hoe goed het was. Verdómd goed.

ZUID is vanaf een uurtje of 11.00 de hele dag geopend voor brunch, lunch, borrel of diner. Genieten van een 3- tot 5-gangen menu kan al vanaf 35 euro pp. Liever à la carte eten? Voor een voorgerecht tik je zo’n 10,- af, hoofdgerechten zijn rond de 20,-. Tram 24 en bus 15 stoppen aan de overkant. Kom je met de auto? 3,- p/u en na 21.00 uur sta je er gratis. ZUID houdt altijd een paar tafeltjes onbezet voor vrije aanloop, uiteraard kun je ook reserveren. Tot ziens bij ZUID!

restaurant zuid recensie amsterdam

Deze review voor Mannenstyle.nl is geschreven door Wieteke van Bladel. Lees hier haar vorige recensie over Stadskasteel Oudaen in Utrecht.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram