Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Stadskasteel Oudaen in Utrecht

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Stadskasteel Oudaen in Utrecht

Vandaag in ‘Een Vork Prikken Bij..’ Stadskasteel Oudaen! Wat kun je verwachten bij deze monumentale horecagelegenheid aan de Oudegracht in Utrecht?

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

In ‘Een Vork Prikken Bij’.. bezoeken wij ter review een in het oog springend restaurant. Ditmaal bezochten wij Stadskasteel Oudaen, een monumentaal pand, gelegen aan de Oudegracht 99 in Utrecht.

Bij een kasteel denk je misschien aan een reusachtig gebouw op een landgoed met ridders, enorme zalen, een gracht en een wal. Stadskasteel Oudaen is wat dat betreft gemoderniseerd, maar de originele architectuur van dit 13e-eeuwse stadspand is grotendeels intact gebleven. Hier proef je de sfeer van een schitterende historie, middenin het stadshart van Utrecht, op slechts 10 minuten lopen van CS.

Hoogwaardig dineren bij iedere gelegenheid

Bij Stadskasteel Oudaen kun je genieten van een verpletterende high tea, een overheerlijke lunch, borrel of diner. Daarnaast is deze opmerkelijke locatie zeer toepasselijk voor coole bedrijfsuitjes, belangrijke business meetings, een sprookjesachtige huwelijksceremonie met bruiloft in stijl of andere gelegenheid die dik gevierd mag worden. Een bezoek aan Stadskasteel Oudaen zal een onvergetelijke indruk achterlaten.

Old connects to new

Via het terras aan de Oudegracht kom je binnen in de hal. Vanuit de bewegwijzering ontdek je meteen hoe groot het pand eigenlijk is. Een Grand Café, Brouwerij, Restaurant en 4 Feest- en Vergaderzalen. De bediening begeleidt ons vriendelijk linksaf Het Proeflokaal in. In dit Grand Café hangt een vrolijke, uitgelaten sfeer.

Het opvallende 7-meter-hoge plafond geeft deze ruimte een prettige akoestiek. De funky loungemuziek komt hier goed tot zijn recht. De inrichting is klassiek. Lange gordijnen voor de ramen, kroonluchters op houten balken aan het plafond en enorme schilderijen aan de wand. De mintgroene en taupe tinten geven een moderne twist aan de stijl van dit traditionele kasteel.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

Goede mix van jong en oud

Het veelvoud aan ronde tafeltjes in de zaal is drukbezet. De bar is omringd met een gemêleerd publiek van 20-60 jaar; de meesten met een speciaalbiertje in de hand. Achterin vind je een brede trap naar een podiumverdieping met nog meer eettafeltjes. Daar waar ook de vrijdagavond-dj zijn ding doet vanaf een uurtje of negen.

Via het marmeren trappenhuis in de hal stap je de kelder in, daar waar het bier gebrouwen wordt. Hier ontdekken we dezelfde reuring als in Het Proeflokaal. Enige stilte tijdens de uitleg over de bieren, wordt afgewisseld met steeds enthousiaster sprekende gasten, genietend van een amusante bierproeverij.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

TIP voor een leuk bedrijfsuitje: Rondleiding in de Oudaense bierbrouwerij.

Kakelvers Oudaens craftbier

Oudaen staat bekend als een van eerste brouwerijen van de stad. Steeds meer horecazaken bieden tegenwoordig een gevarieerde bierkaart aan. Maar vers uit eigen brouwerij is natuurlijk veel lekkerder. Speciaalbier nuttigen is het nieuwe wijndrinken in 2018. Dus mocht jij je er de afgelopen jaren nog niet aan gewaagd hebben, dan is nú het moment voor craftbier; bij Oudaen dus kakelvers uit eigen ketel.

Op de Oudaense bierkaart vind je namen van de 4 ridderfamilies terug, die in het kasteel hebben gewoond. De Linteloo Gold kenmerkt de goudgele rakker, de Ouwe Daen komt in de buurt van het witbiertje en de donkerbruine wordt de Dubbele Daen genoemd. Ook staat een hoppige, extra bittere I.P.A. (India Pale Ale) op het lijstje en een Triple.

Leuk detail: In de gerechten van de Brouwerijkaart zijn Oudaense bieren verwerkt. Uiensoep van Dubbele Daen, Beenham met Zuurkool in Oude Daen en Paté met Huisgemaakte I.P.A.-Pickles.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

Gepast snacken bij heerlijke biertjes

We trappen af met de Triple, een zwaar blond 8% biertje. Zoals een Triple het betaamd, proeven we een mild bitter karakter, kruidig, met een lichtzoete afdronk. Heerlijk! We vragen hier de gamba’s en een vleesplankje bij uit te serveren. Een goeie combinatie voor de stevige trek die ontstaat bij het drinken van bier.

De Gamba’s van de borrelkaart zijn in het krokante deeg precies goed gefrituurd, heerlijk knapperig vers. Zoals je ‘m kent van de Japanner, de Ebi Fry, maar dan uiteraard met de grotere garnaal erin.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

Het vleesplankje Charcuterie (gekookt) gaat eveneens goed samen met de versgebrouwde bieren. De Coppa di Parma varkensham proeft mild kruidig. De Parmaham komt in stevige plakken en is met zijn nootachtige smaak om te smullen.

De tranches Cecina de Leon zijn sterk van smaak, een beetje richting de Blauwschimmelkaas. Zeer geschikt bij het donkere, zoete Dubbele Daen biertje. De Fuet kruidnagelworst smaakt – op de kruidnagel na – vrij neutraal. Stuk voor stuk mals vlees, zeer vol van smaak en fijngesneden.

Aan alles gedacht op de Menukaart

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

De menukaart is zeer uitgebreid; gemiddeld 20,- euro voor een hoofdgerecht. In de voorgerechten vind je klassiekers als Gerookte Zalm, Carpaccio en Vitello Tonnato. Als vegetarische main dish Broccoli met paprika, brie en noten.

Vleesliefhebbers kunnen genieten van een Côte de Boeuf met Bearnaisesaus. Het brouwerij-trendy Kippetje à la Provence of Saté van Kippendij laten we voor nu aan ons voorbij gaan.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

We bestellen Zeebaars en een roségebakken Hertenbiefstuk. Het vlees is zacht met een lichte wildsmaak, zoals dat past bij hert. De gekookte spruitjes en aardappelpuree smaken goed met het overheerlijke kuiltje Morillespaddenstoelenjus.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

De Zeebaars ligt op een bedje van citroenrisotto en wortel. Het visje is goed vers en hapt snel weg met zijn knapperige huid; mits je daarvan houdt natuurlijk. De risotto is stevig en romig, al had deze net ietsje minder naar citroen mogen smaken.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

Dan het dessert. Ook hier is opnieuw aan een breed aanbod gedacht op de kaart, zoals Tira Misu, Cheesecake of een kaasplankje. We gaan voor perensorbetijs en appelkruimeltaart. Kopje espresso erbij en je bent prima voldaan bij Oudaen.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

Conclusie Stadskasteel Oudaen

Bezoek je Stadskasteel Oudaen, dan heb je bij uitstek een indrukwekkende, amusante plek te pakken voor een borrel, diner, zakenlunch of voor het vieren van een onvergetelijke trouwdag. Met een uitgebalanceerde menukaart en een authentieke brouwerij met kakelverse bieren, stevige borrelhappen en spannende gerechten met bier-ingrediënten, is alles mogelijk.

Bij Oudaen geniet je bij iedere gelegenheid van goed eten en drinken in stijl. Ben jij ook toe aan een exclusief avondje uit? Benieuwd naar de mogelijkheden voor het afhuren van deze schitterende locatie? Neem dan nu contact op met Oudaen of ga direct naar Reserveren.

Stadskasteel Oudaen recensie restaurant utrecht

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van het kasteel?

Sinds de bouw van het pand aan het einde van de 13e eeuw, werd het achtereenvolgens door 4 adellijke families bewoond. De kleinere huizen om het pand heen werden stapsgewijs samengevoegd met het hoofdhuis. Historici en bouwkundigen vermoedden dat het pand vanaf het begin een woonfunctie had. In de loop der jaren veranderde dat en kreeg het de functie van een Oude Mannen en Vrouwenhuis.

Vanaf 1967 kwam het kasteel in bezit van wisselende eigenaren, zoals studentenvereniging Veritas, het Utrechts Monumentenfonds, de gemeente Utrecht en Krasnapolski NV/NH Hotels.

In 2003 ontpopte Oudaen zich als een horecabedrijf. Op de begane grond werd de grote ridderzaal omgevormd tot Grand Café Het Proeflokaal. Op de eerste verdieping à la carte Restaurant Oudaen en in de kelder een eigen Brouwerij. Aan de kant van de Oudegracht werden gezellige terrassen ingericht en op de overige verdiepingen 4 sfeervolle feest – en vergaderzalen met elk hun eigen karakter; vernoemd naar de 4 ridderfamilies die er gewoond hebben, waaronder Dirk van Houdaen, alias Oudaen.

Na bijna 15 jaar in bezit van en gerund door Peter Elzendoorn en Ireen Ophof, werd Stadskasteel Oudaen in april 2017 overgenomen door de buren, de eigenaren van PK Bar & Kitchen, Rik van Orsouw en Mark Kersten. Zij toverden het ietwat verouderde stadskasteel om tot Oudaen 2.0. Ophofs echtgenoot, Maurice Arrindell, is als brouwer nog steeds verbonden aan Oudaen.

Deze review voor Mannenstyle.nl is geschreven door Wieteke van Bladel. Lees hier haar vorige recensie over Italiaans restaurant Locanda in Amsterdam!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram