Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Locanda in Amsterdam

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Locanda in Amsterdam

Vandaag in ‘Een Vork Prikken Bij..’ Locanda !Wat kun je verwachten van Italiaans restaurant Locanda in de Jordaan in Amsterdam?

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

In ‘Een Vork Prikken Bij’.. bezoeken wij ter review een in het oog springend restaurant. Ditmaal bezochten wij Locanda in de Jordaan in Amsterdam.

Locanda: Proef het echte Italiaanse temperament

Eten in de gezellige Jordaan…klinkt goed, toch? De Jordaan is een volksbuurt in het centrum van Amsterdam. Omgeven met mooie grachten als de Prinsengracht, Lijnbaansgracht en Brouwersgracht,  bij uitstek een aantrekkelijke locatie om een keer een hapje te gaan eten.

Aan de Eerste Anjeliersstraat 6 in Amsterdam, een zijstraatje van de Westerstraat, heeft zich een exclusief Italiaans restaurantje gevestigd: Locanda. Denk je bij de keuze voor een Italiaan direct aan pizza’s? Laat je dan eens verrassen. De eigenaar van Locanda heeft een concept ontwikkeld met aanbod van traditionele, authentieke Italiaanse gerechten.

Gemaakt van verse ingrediënten uit het noorden, zuiden en centrum van Italië. Met zorg en geduld bereid. Geen pizza’s op het menu en slechts met één doel: een heerlijke smaakexperience creëren en daarmee mensen blij maken. Gemiddeld geef je er 35 euro uit en dan heb je onvergetelijk lekker gegeten. Beloofd!

Restaurant Locanda is dit jaar in april geopend en staat nú al in de top 10 van beste Italiaanse restaurants in de Jordaan.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Italiaan met voorliefde voor de Jordaan

Tomasso Maggi, de Italiaanse eigenaar van Locanda, begon 3 jaar geleden met het uitstippelen van zijn droom. Hij ging destijds in de Westerstraat wonen om de Jordaan te ontdekken. Oorspronkelijk komt hij uit de stad Piacenza, de hoofdstad van de Noord-Italiaanse provincie Emilia-Romagna. Heel graag wilde hij in de Jordaan een eigen restaurant opzetten. En dat is gelukt. Samen met zijn businesspartner en chef Bernardo Constantino genieten wij nu van Locanda en proeven wij Italië; midden in de Jordaan.

Direct aan de Westerstraat stappen wij de gemoedelijke Anjeliersstaat in en treffen daar een niet al te groot lokaaltje aan. Fris, licht en modern ingericht. De bar bevindt zich achterin in het midden van de zaak. Voor een toiletbezoekje gaan we de trap af en zien we dat de keuken daar tevens gevestigd is. Bij terugkomst nemen we plaats aan een van de vele tafeltjes voor twee. We bemerken een ontspannen sfeer waar je een fijn romantisch avondje kunt beleven. Zelfs met een klein groepje is het prima vertoeven.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Zoals mama het altijd klaarmaakte

De naam Locanda doet je misschien denken aan locatie. Maar daar zit meer achter. We vragen het de ober die, zoals we stiekem hadden verwacht, zelf ook uit Italië afkomstig is. Met passie vertelt hij over de gerechten, de ingrediënten en ook over de naam. Locanda betekent familiegevoel. Echt thuis zijn. Daar waar je geniet van de originele, traditionele gerechten, exclusief bereid door je moeder of oma. Geheime recepten van ver terug in de tijd…

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Signature dish: Vitello Tonnato

Locanda’s menukaart bestaat uit zo’n 5 keuzes per gang. Vooraf bijvoorbeeld Bruschetta met tomaat en Buffelmozarella, Kikkererwtensoep met Octopus Ragù of een vleesplankje met traditioneel Italiaans gekruide vleessoorten; zoals gerijpte Salami Felino, zijdezachte worst van Mortadella Bolognese, malse Coppa Piacentina (varkensvlees) en Parmaham Culatello. Absolute aanrader voor de echte vleesliefhebber.

De ober spreekt trots over de Vitello Tonnato en beveelt ons ook het warme, vegetarische voorgerecht Parmigiana Di Melanzane aan. Onze keuze is gemaakt. Daarbij mag een glaasje Prosecco van Pinot Grigio niet ontbreken, zodat we steeds meer in de Italiaanse stemming komen. Lekker fruitig trouwens en niet al te veel bruis.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

We proeven de Vitello Tonnato. Een klassieker uiteraard. Onze ober heeft dan ook niets teveel gezegd, want het op lage temperatuur -in vaccuum- gekookte kalsfvlees is een rake aanbeveling. Mals en sappig.

Ober: the Vitello Tonnato is our innovation. Cooked with patience on a low temperature to keep the best taste of the meat in place.

De dip van tonijnsaus is zacht van smaak, de tonijn overheerst niet en daarmee is het een fijne combinatie bij dit hapje vlees op de vork. Met kappertjes, zoals dat hoort, is het een heerlijk bite als starter.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Pure ingrediënten en uitmuntende smaakcombinaties

Daarnaast hebben we de aubergine vanuit de oven op tafel staan. Hij smaakt vers en romig met de lichtroze tomatensaus eronder. Deze van nature neutraal smakende groente is goed van structuur. Niet taai, niet papperig en de schil is lekker krokant. Je merkt ook bij dit gerecht opnieuw dat er geduld is toegepast in het bereiden. De gerookte Parmigiana is met de juiste balans ingetrokken in de aubergine en verspreidt een milde kaassmaak in de mond. Knap gedaan dus.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Dan de hoofdgerechten. De pastagerechten, zoals de Lasagne Ragù en Panelini laten we aan ons voorbijgaan. We kiezen Osso Bucco. Met deze dish maak je dan ook echt kennis met het eerder besproken familiegevoel. Moeders stoofgerecht. Een flink stuk malse kalfsschenkel met ui en wortel. Past perfect bij deze herfstperiode. Gekonfijt met mergpijpje. Daarmee weet je dat je een puur stukje vlees gaat nuttigen.

Ook dit gerecht klopt tot in de puntjes. Hier en daar proef je wat vet, zoals dat hoort bij een confit. Oosterse paksoi on the side en een heerlijke, naar boter smakende, aardappelpuree. Het vlees is zo smaakvol dat je onafgebroken door blijft happen. Subtiel gekruid, zoals bij de andere gerechten ook het geval is, niet te zout. Prima uitgebalanceerd op smaak gebracht.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

De risotto is qua kleurencombinatie zeer interessant. Met de blauwgrijskleurige rand van gorgonzola, oranje sinaasappeltoefjes in het midden en gesnipperde amandel is deze gele risotto een plaatje an sich.

En dan de smaak. Ongekend goed voor een risotto. Zelfs een paar dagen erna haal je je deze smaaksensatie nog levendig voor de geest. De risottorijst is erg zacht en de gorgonzola proeft romig. De druppeltjes sinaasappelsiroop maken het geheel een subtiele mix van zoet bij dit hartige hoofdgerecht.

Culinair in extase

Met Tira Misu en Cheesecake sluiten we af. De presentatie is een surprise. Erg chic. Beide geen taart van laagjes op elkaar, maar losse ingrediënten. De cheesecake is geserveerd als een stevige yoghurt in een groot cocktailglas.

Al bij de eerste hap: om je vingers bij af te likken. Splintertjes limoen en rode besjes erdoorheen prikkelen de tong. Onderin vind je de beruchte laag van overheerlijke koekjesdeegkruimels.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

De toef van pure chocolade van de Tira Misu is heerlijk stroperig, bijna als een chocoladefondue. De slagroommascarpone is lekker machtig. Met de lichtbruine koffielikeurmousse erbij denk je oprecht dat dit de beste Tira Misu is die je tot nu toe hebt gegeten. Beide nagerechten zijn een smeltende sensatie in je mond.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Veel meer dan een charmante pizzabakker

Samengevat is Locanda veel meer dan wat je bij de Italiaan gewend bent. Het is een verfijnde, persoonlijke en passievolle, trotse Italiaanse bistro. Waar je het traditionele Italië kunt proeven, midden in de Jordaan.

Wil je ook dineren op basis van echt Italiaans temperament? Traditioneel en toch modern? Verwen jezelf en ga genieten bij Locanda.

Reserveren kan via Locandajordaan.com. Open van 17.00-23.00 uur en op maandag gesloten. Neem eventueel ook een kijkje op Locanda via IENS.

restaurant Locanda Amsterdam recensie review

Deze review voor Mannenstyle.nl is geschreven door Wieteke van Bladel. Lees hier haar vorige recensie over Nelis West!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram