Milieuvriendelijk rijden: Wat jij kunt doen

Milieuvriendelijk rijden

Milieuvriendelijk rijden: Wat jij kunt doen

Hoe milieuvriendelijk rijden? Lees mee en ontdek wat jij kunt doen om bewuster te rijden met jouw auto.

Milieuvriendelijk rijden

Bewuster rijden? Het is simpel, zorgvuldig gebruik van hulpbronnen en beperking van uitlaatgassen komt iedereen ten goede. Als bestuurder kun je jouw steentje bijdragen door te proberen de uitstoot van jouw voertuig zoveel mogelijk te beperken. 

Tips om je auto te optimaliseren

Niet alle automobilisten kunnen tegelijkertijd overstappen van verbrandingsmotoren op elektrische voertuigen. Ten eerste is er niet genoeg aanbod en ten tweede zou dit betekenen dat veel voertuigen met verbrandingsmotor moeten worden afgedankt. Vooral als je maar af en toe rijdt, kan het daarom milieuvriendelijker zijn om je oude voertuig te houden. Er zouden immers energie en grondstoffen gebruikt moeten worden om een nieuwe auto te produceren. Met een paar gedragsveranderingen en verschillende optimalisaties direct aan je voertuig, kun je al veel doen voor het milieu.

Vervang defecte katalysator

De katalysator is het onderdeel in je auto dat ervoor zorgt dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen worden uitgestoten. Dit beschermt zowel het milieu als je medemens. Als de katalysator echter kapot gaat, kan hij zijn taak niet meer vervullen. De eerste tekenen van een defect zijn een veranderde uitlaatgeur of verminderde prestaties. Soms worden de uitlaatgassen ook blauw van kleur. Je auto kan zelfs aangeven dat de katalysator niet meer goed werkt. In al deze gevallen moet je je auto naar de garage brengen voor een inspectie. Als je vermoedens worden bevestigd, kun je het beste de katalysator vervangen. Hiervoor kun je contact opnemen met je vertrouwde garage of online zoeken naar het juiste onderdeel voor jouw automodel.

Let altijd op de perfecte bandenspanning

Hoe beter de bandenspanning van je auto is ingesteld, hoe gemakkelijker hij over het asfalt rijdt. Daardoor hoeft de motor minder te werken. Op deze manier verminder je de uitstoot van uitlaatgassen en verbruik je minder brandstof. Zorg er ook voor dat je op tijd overschakelt van winterbanden naar zomerbanden. Dan verbruik je meteen minder benzine.

Het rijgedrag aanpassen

Rustig rijden zonder constant gas te geven vermindert ook je uitstoot. Dit is meestal moeilijk in de stad, maar vooral op landelijke wegen en snelwegen kun je veel brandstof besparen door te proberen je snelheid zo laag mogelijk te houden. Als je auto cruise control heeft, stel deze dan in op de snelweg. Het kan ook handig zijn om navigatiesystemen zoals Google Maps te gebruiken, die altijd de snelste route laten zien. Dan is de kans kleiner dat je vast komt te zitten in brandstofverslindend stop-en-go verkeer.

Gebruik airconditioning en verwarming slechts zelden

Het interieur van je auto afkoelen of opwarmen kost extra energie. Doe het dus zo vaak mogelijk zonder. In de hete zomer kun je je laten afkoelen door de wind met de ramen open. Zet de airco alleen aan als het echt warm wordt of als je in de felle zon in de file staat. De verwarming hoeft ook niet de hele winter aan te staan. Je kunt hem natuurlijk wel aanzetten op bijzonder koude dagen.

Licht reizen

Vermijd onnodig rondrijden. Ruim je auto helemaal op en zorg er voortaan voor dat alleen datgene wat je echt nodig hebt of wilt vervoeren in de kofferbak en op de achterbank ligt. Met een kleinere lading verbruikt je auto minder brandstof.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram