Gezonder leven? Simpele tips om je cholesterol te verlagen

simpele tips om je cholesterol te verlagen

Gezonder leven? Simpele tips om je cholesterol te verlagen

Wil je gezonder leven? Ontdek onze simpele tips om je cholesterol te verlagen en een minder ongezonde toekomst tegemoet te gaan.

simpele tips om je cholesterol te verlagen

Wist jij dat mannen over het algemeen minder gezond leven dan vrouwen? Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Natuurlijk zijn er zat mannen die wekelijks of misschien wel dagelijks in de gym te vinden zijn en hun eiwitten per dag tot in de puntjes afmeten. Maar: er zijn er dus blijkbaar nog meer waarbij gezondheid niet een prioriteit is.

Hoewel je helemaal zelf moet weten wat je doet met je hoofd en lijf, kan het zijn dat je je nu een beetje aangesproken voelt. Vaak is het de start om gezonder te leven die moeilijk is en lukt het goed wanneer je eenmaal bezig bent. Onze tip? Ga aan de slag met een personal trainer om je cholesterol te verlagen.

In dit artikel lees je daar meer over en vind je nog andere tips voor een lager cholesterol.

Wat doet een hoog cholesterol precies?

Mensen met een hoog cholesterol merken daar niets van. Je voelt je niet anders dan anders en waarschijnlijk voel je je zelfs wel prima. Daarom is het aan te raden om de waarde van je cholesterol te laten meten wanneer je niet bewust bezig bent met je gezondheid. Een te hoog cholesterol zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten dicht kunnen slibben. Dat kan uiteindelijk zorgen voor een beroerte of een hartinfarct. Ook is de kans op andere hart- en vaatziekten groter met een hoog cholesterol.

Het is goed om te weten dat een gezond lichaam wel cholesterol nodig heeft; je lever maakt de hoeveelheid aan die je nodig hebt. De gezonde waarde hierbij is 5. Eet je echter regelmatig ongezond, zoals voeding met te veel verzadigde vetten, dan kan deze waarde hoger liggen. Ook aandoeningen zoals hypothyreoïdie (een schildklier die te traag werkt) en diverse nier- en leveraandoeningen kunnen hiervoor zorgen, evenals het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals antipsychotica.

Gezonder eten en drinken als must voor lager cholesterol

Gebruik je geen medicijnen en heb je geen onderliggende aandoening die zorgt voor een hoog cholesterol? Dan is het zaak om je eetpatroon aan te pakken. Producten zoals roomboter, volle melkproducten, kaas, chocolade, snacks, zoutjes, gebak, snoep en kokosolie zorgen helaas voor een hoog cholesterol. Vervang deze producten met volkoren producten, noten, zaden en peulvruchten om je cholesterol te verlagen. Kies eveneens voor producten met onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet, zoals eten met veel vezels en goede vetten. Grote kans dat je je binnen no time een stuk fitter voelt, ook al had je het idee dat je nergens last van had.

Meer bewegen: schakel een personal trainer in

Wil je gaan voor snel cholesterol verlagen, dan is het aan te raden om in zee te gaan met een personal trainer. Naast gezond eten moet je namelijk ook echt meer bewegen om een hoog cholesterol te laten zakken. Dat zit namelijk zo: je cholesterol bestaat uit HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. HDL-cholesterol zorgt ervoor dat vetdeeltjes in je bloedvaten worden verwijderd en wordt daarom gezien als een goed cholesterol; LDL-cholesterol zorgt er echter voor dat het vet blijft plakken. Door regelmatig te bewegen zorg je ervoor dat het HDL-cholesterol toeneemt en het LDL-cholesterol afneemt; precies wat je wil.

Stop met roken om je cholesterolwaarde te verlagen

Grote kans dat je al wel weet dat roken niet goed voor je is. Toch vinden veel mensen het lastig om volledig te stoppen met roken. Misschien helpt het wanneer je weet dat roken niet alleen ongezond is voor je longen, maar ook voor de waarde van je cholesterol. Roken zorgt er namelijk voor dat het cholesterolgehalte in je bloed flink stijgt. Daarnaast krijg je er een hogere bloeddruk van, wat er weer voor zorgt dat het aanwezige cholesterol in je bloed tegen de vaten wordt gedrukt. Dit kan leiden tot opstopping van je bloedvaten met alle gevolgen van dien. 

Goed slapen en stress verminderen voor gezonder leven

Waar je tot slot bewust aandacht aan moet schenken, is je nachtrust. Goed slapen is ontzettend belangrijk. Het is immers het moment waarop je lijf en je hoofd compleet tot rust komen en alle prikkels van de dag verwerken. Gemiddeld heeft een volwassen man tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig; het exacte aantal uren is per persoon anders. Slaap je niet voldoende, dan raakt je lichaam in een stress-stand waarin de cortisolspiegels in het lijf verhoogd worden. Daardoor stijgen de LDL-cholesterolwaarden weer, waardoor je bloedvaten verstopt raken. Kortom: snel cholesterol verlagen? Schakel een personal trainer in, probeer stress te vermijden, slaap voldoende en eet gezonder.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram