Zo blijf je op latere leeftijd comfortabel wonen in je eigen woning

op latere leeftijd comfortabel wonen in eigen woning

Zo blijf je op latere leeftijd comfortabel wonen in je eigen woning

Kunnen je ouders of grootouders wel wat tips gebruiken? Zo blijf je op latere leeftijd comfortabel wonen in je eigen woning.

op latere leeftijd comfortabel wonen in eigen woning

Je leidt een zorgeloos leven met een prima baan, leuke vrienden en een fijn huis om in te wonen? Fijn! Maar sta je er wel eens bij stil dat er een moment komt waarop het allemaal niet meer zo soepel gaat? Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met lichamelijke gebreken.

Soms zijn veranderingen dusdanig dat een verhuizing noodzakelijk is. Maar misschien verkeer je in de gelukkige omstandigheid dat je een huis hebt dat levensloopbestendig is. In dat geval kun je er gewoon blijven wonen, maar ook dan zul je de nodige maatregelen moeten nemen.

We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Zitcomfort

Als we ouder worden, brengen we vaak meer tijd thuis door. En over het algemeen doen we dat een groot deel van de dag zittend. De belangrijkste tip is om zo veel mogelijk te blijven bewegen! Ga dus veel wandelen en probeer ook binnenshuis om steeds voldoende beweging te pakken. Natuurlijk wil je daarna wel even lekker ontspannen in je relaxfauteuil en daar is niets mis mee. Zorg er dan wel voor dat zo’n meubel goed past bij jouw lichaam. Iedereen is immers anders gebouwd en daarom is het van belang dat de zithoogte en -diepte goed kloppen.

Gemakkelijk opstaan

Zitten is geen kunst, maar daarna weer opstaan kan op hogere leeftijd wel problemen geven. Gelukkig kun je een sta op stoel tegenwoordig in de meest uiteenlopende ontwerpen en kleuren kopen. Je hebt stoelen waarvan alleen de zitting omhoog komt, puur om je bij het opstaan te helpen, maar je hebt ook combinaties waarbij andere onderdelen van de stoel onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Drempels verwijderen

Wanneer je op termijn bent aangewezen op het gebruik van een rollator, is het fijn als er geen drempels in je woning liggen. Zijn die er nu wel? Bekijk dan de mogelijkheden om ze te laten verwijderen. Van oudsher waren ze bedoeld om toch te weren, maar tegenwoordig zijn woningen zodanig geïsoleerd dat we best zonder drempels kunnen.

Van ligbad naar inloopdouche

Een ligbad is heel fijn, maar als je ouder wordt krijg je steeds meer moeite om erin en eruit te stappen. Dat levert gevaarlijke situaties op en is allesbehalve comfortabel wonen. Daarom wordt veelal geadviseerd om het ligbad te vervangen door een inloopdouche. Die voorziening stelt je in staat om nog jaren veilig gebruik te maken van de badkamer.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram