Hoe zorg je voor betere communicatie in je relatie?

betere communicatie in je relatie tips

Hoe zorg je voor betere communicatie in je relatie?

Hoe zorg je voor betere communicatie in je relatie? Wij hebben een aantal handige punten binnen dit onderwerp op een rij gezet.

betere communicatie in je relatie tips

Een mens kan niet zonder communicatie. Als we niet met elkaar zouden communiceren, dan wordt er ook niets geregeld, zullen er ruzies ontstaan en kan men zich eenzaam gaan voelen. We hoeven je dan ook niet te vertellen dat communicatie een relatie kan maken of breken. Soms kan de communicatie echter heel stroef verlopen. Ook als jullie al heel lang samen zijn. Vaak is dit iets waar je zelf altijd al moeite mee hebt gehad, maar wat nu in een relatie nog beter naar boven komt. 

Wanneer je niet op de juiste manier communiceert, kan er op de lange termijn veel frictie ontstaan. Hoe langer men wacht met het oplossen van dit probleem, hoe groter de kans dat de gevolgen niet meer te overzien zijn en een breuk in de relatie de enige optie lijkt te zijn. Gelukkig zijn er ook kleine aanpassingen die je kunt maken om dit probleem te voorkomen. Maar hoe zorg je voor betere communicatie in je relatie? Welke tips kun je zelf al toepassen?

Vraag jezelf af of externe hulp nodig is 

Soms overzie je het geheel zelf niet meer. Zit je zo diep in je eigen gedachten en problemen dat je de situatie niet meer objectief kunt bekijken. In dat geval is het slim om je af te vragen of externe hulp nodig is. Je zou bijvoorbeeld relatietherapie kunnen overwegen. Zelfs wanneer je je nog in een zeer vroeg stadium binnen de relatie begeeft.

Besef goed dat een probleem alleen maar groter wordt als hier niets mee wordt gedaan. Daarom is het des te belangrijker om hier tijdig werk van te maken. Een relatietherapeut kan handvatten aanbieden die jullie helpen om samen beter te communiceren. Bovendien kan hij of zij ook patronen uit het verleden ontdekken die mogelijk nu invloed hebben op de wijze waarop jullie communiceren. Zo kan het probleem echt bij de wortel worden aangepakt.

Maak echt tijd voor elkaar 

Merk je dat het soms een gewoonte wordt om even snel iets aan elkaar te vragen en dan weer verder te gaan? Lijkt het meer een ritueel om elkaar een snelle kus te geven bij thuiskomst? Even te vragen hoe de dag was en vervolgens weer verder te gaan met de eigen gang van zaken? Zitten jullie in de avond ook regelmatig allebei met de smartphones bij elkaar? Er wordt weinig gekletst, vooral naar de televisie of de telefoon gestaard.

In veel relaties is dit het grootste probleem. De nieuwigheid is van de relatie af. Je kent elkaar door en door en het lijkt alsof er nog maar weinig te bespreken valt. Ondertussen krijg je steeds meer dat zogenaamde broer/zus gevoel. Tijd om nu zo snel mogelijk aan de rem te trekken. Hoe langer je wacht, hoe groter de gevolgen kunnen zijn.

In deze (voor veel mensen herkenbare) situatie is het belangrijk dat er meer tijd voor elkaar genomen wordt. Spreek een vast moment op de dag af dat de telefoons uitgeschakeld worden en jullie echt samen gaan kletsen. Bijvoorbeeld over de plannen voor de komende week, dingen die je dwarszaten de afgelopen tijd of gewoon wat lieve woorden. Het is in het begin even wennen, maar je zult merken dat het steeds gemakkelijker gaat én wonderen doet voor je relatie.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram