INTERIEUR: Schuifdeuren nog altijd een belangrijke trend

stalen schuifdeuren trends 2022

INTERIEUR: Schuifdeuren nog altijd een belangrijke trend

De belangrijkste deurentrends 2022? Schuifdeuren vormen in ieder geval ook dit jaar nog altijd een mooie trend binnen het interieur.

deuren trends 2022

Je bent vast eens binnengelopen in de showroom van een meubelzaak of misschien zelfs wel gewoon de woning van vrienden, waar je ontdekte dat de woonkamer en eetkamer fraai gescheiden werden door een handige schuifdeur. Zeer praktisch, maar vooral ook een fraaie “lijst” waardoor je van de ene ruimte naar de andere beweegt wanneer geopend. Is de uitstraling van de schuifdeur niet ook iets voor binnen jouw interieur?

De schuifdeurentrend houdt nu al enkele jaren aan en ontwikkelt zich eigenlijk toch wel tot een blijvertje. Veelal zichtbaar in steigerhout, kun je deze deuren als een soort decoratie open laten staan, maar zijn ze juist ook heel praktisch ter afsluiting van een specifieke ruimte. Ideaal voor de meeste woningen!

Wat is een schuifdeur?

Ter volledigheid kan het geen kwaad om nog eens goed duidelijk te maken wat voor schuifdeur we hier bedoelen. Het gaat niet om een schuifdeur zoals je die wellicht in je doucheruimte of tuinhuis hebt, maar het principe werkt hetzelfde. In geval van de schuifdeur voor bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer hebben we het over een frame dat bestaat uit een materiaal als hout, staal, metaal of kunststof, dat middels een begeleidende rails bovenaan en onderop – eventueel ook alleen bovenop mits zwaar van gewicht – kan worden verschoven.

Schuifdeurentrend

Al enkele jaren zie je dat mensen die aan de slag gaan met hun huidige interieur of een nieuw huis laten (ver)bouwen ervoor kiezen om ten behoeve van ruimtelijkheid, lichtinval en gezelligheid een schuifdeur te plaatsen. Tal van redenen zijn denkbaar voor dit type deur, waarbij het overigens allang niet meer gaat om louter een landelijke uitstraling. Zo zijn er in plaats van houten schuifdeuren inmiddels ook fraaie, strakkere alternatieven, zoals de meer industriële stalen schuifdeur. Een slanke deur van deze variant kun je wel gerust inpassen als jouw inrichting modern is en je liever een meer luxe uitstraling hebt, maar zeker ook als je meer minimalistisch, zoals Scandinavisch najaagt.

stalen schuifdeuren trends 2022

De praktische kant van schuifdeuren

Schuifdeuren ogen fraaier in veel gevallen, maar ze hebben ook een praktisch effect. Zoals gezegd is ruimtelijkheid onderdeel hiervan. Dit is niet alleen optisch, omdat je in feite de deuren open kunt laten voor meer lichtinval, maar ook omdat de deuren letterlijk minder ruimte in beslag nemen. Dit zowel bij het openen van de deuren zelf – ze slaan immers niet een kant op, maar schuiven naar links en rechts – als wel bij het open laten staan. Heb je een smalle gang? Dan zijn schuifdeuren bijna een must have.

Welke soorten schuifdeuren?

Je kunt de schuifdeuren in kwestie het gemakkelijkst definiëren aan de hand van hun gewicht. Zo hebben lichte schuifdeuren een iets andere opstelling dan zwaardere. Bijvoorbeeld schuifdeuren voor kledingkasten zijn lichter van gewicht, dus die steken in een sleuf bovenaan en een rail op de grond.

De zware schuifdeuren, bijvoorbeeld functionerend als kamerdeur, zijn over het algemeen van steviger materiaal gebouwd, zoals steigerhout of staal. Deze hangen “los” aan enkel een speciaal railsysteem dat meestal van staal is.

Overigens zijn er ook schuifdeuren met glas. Deze ken je vast wel uit de meer klassieke inrichtingen, soms zelfs met glas in lood. De moderne varianten zijn echter vaak met gelaagd glas, wat een stuk veiliger is.

schuifdeuren trends 2022

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram