HANDIG: 4 Tips om een PVC vloer goed te leggen

pvc vloer kopen

HANDIG: 4 Tips om een PVC vloer goed te leggen

Ga je een nieuwe vloer kopen en overweeg je PVC? Wij hebben 4 tips om een PVC vloer goed te leggen in jouw woning.

pvc vloer kopen

Mocht je een nieuwe vloer willen kopen, dan is de kans aanwezig dat je uitkomt bij een PVC vloer. Dit type vloer kun je immers ook gemakkelijk zelf leggen, en dit scheelt natuurlijk op de uitgavenpost. Voordat je echter aan de slag gaat hebben we een aantal tips voor je, zodat je zeker weet dat je de vloer goed aanlegt.

Voordat je overgaat tot een PVC vloer kopen, zul je uiteraard eerst zorgvuldig de lengte en breedte van de ruimte waarin de vloer komt te liggen goed op. Je moet immers precies weten hoeveel vierkante meter materiaal nodig is. Bij dit opmeten houd je rekening meteen marge van 5% aan, want dan weet je zeker dat je over voldoende materiaal beschikt.

Als je het PVC vloer hebt gekocht dan kun je niet direct starten met leggen. Het materiaal moet eerst 48 uur acclimatiseren aan de ruimte. Je legt het materiaal in de verpakking in de ruimte waar moet worden gelegd en zet de kamertemperatuur op een ideale 19 graden. Leg de pakketten PVC hierbij niet in de hoek legt waar je begint met leggen, want dan moet je alles weer verplaatsen.

Als je bovenstaande in acht hebt genomen dan is het tijd om te leggen. Ontdek hieronder 5 tips voor het leggen van de PVC vloer.

1. Egale grond en ondervloer

Als je een PVC vloer gaat leggen dan is het uitermate belangrijk dat de ondergrond vlak is. Deze ondergrond moet ontdaan zijn van zowel oneffenheden als vuil. Met een speciale ondervloer kun je oneffenheden wegwerken. Informeer hiernaar bij de aanschaf van de PVC vloer.

De stroken van een PVC vloer zijn relatief dun, dus je kunt ze in principe over een oude vloer heen leggen, indien van toepassing. PVC vloeren zijn dus zeer geschikt voor het renoveren van een vloer. Is de ondergrond echter niet volledig egaal en schoon, of is bij niet voldoende druk- of trekvast, dan kun je beter eerst een goede ondervloer leggen.

Kies hierbij uit een isolerende vloer of een geluiddempende vloer, en maak dan een keuze uit de verschillende materialen. Wil je vloerverwarming? Dit vereist een andere ondervloer dan als je geen vloerverwarming wilt. Woon je in een appartement? Er zijn ondervloeren die extra geluiddemping bieden.

2. Dit materiaal en gereedschap heb je nodig

Zonder het benodigde materiaal en gereedschap wordt het leggen van een PVC vloer lastig, dus zorg ervoor dat je de materialen hieronder vooraf in huis hebt:

  • aanslagblok
  • afstandhouders
  • hamer
  • liniaal
  • meetlint/duimstok
  • potlood
  • stanleymes
  • waterpas
  • winkelhaak

3. Zelf een PVC vloer leggen

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Dan is het de hoogste tijd om de PVC vloer zelf te leggen. Controleer alle PVC stroken vooraf op eventuele gebreken, zodat je niet gedurende het leggen voor vervelende verrassingen komt te staan.

Begin in een hoek van de ruimte en leg de stroken netjes baan voor baan. Voor het mooiste effect gebruik je stroken afwisselend uit de verschillende verpakkingen. Als de kleur van pakket A enigszins verschilt met de kleur van pakket B, dan zie je hier niets van als je ze mixt. Je creëert bovendien een authentiekere uitstraling.

Aan het einde van een baan? Gebruik het scherpe stanleymes om de strook op maat te krijgen. Dit doe je door alleen de toplaag in te snijden. Ga je de plank buigen, dan breekt de strook. De PVC stroken kun je simpel in elkaar klikken en het leggen van dit type vloer hoeft dan ook niet lang te duren. Houd trouwens altijd wat stroken PVC vloer achter de hand, zodat je kunt vervangen indien nodig.

4. Vergeet de plinten niet

Ligt de vloer? Zo ja, passen de plinten er wel bij? Zo niet, koop dan nog een serie plinten om de PVC vloer netjes af te ronden. Je vindt over het algemeen een ruim aanbod aan plinten in verschillende kleuren en vormen, die zullen aansluiten bij jouw vloer en interieur.

Succes!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram