PADEL: Waar rekening mee houden bij het kopen van een padel racket?

Welk padel racket kopen

PADEL: Waar rekening mee houden bij het kopen van een padel racket?

Welk padel racket kopen? Wij hebben de belangrijkste info beknopt voor je op een rij gezet, zodat jij binnenkort op de baan staat met het juiste racket.

Welk padel racket kopen

Mocht je nog niet hebben gehoord van de opkomende sport padel, dan heb je toch echt iets gemist. Deze van oorsprong Spaanse bal & racketsport verovert in razend tempo ons land en de padelbanen duiken zowel indoor als outdoor overal op. Of je nu beginnend bent of dat je al een bal hebt geslagen, het is belangrijk het juiste racket aan te schaffen. Is jouw padel racket wel de juiste?

Een padel racket kopen is een heel persoonlijk iets. Op basis van jouw kwaliteiten en speelstijl kun je namelijk het juiste racket kiezen. Waar je op moet letten en wat je voorafgaande aan de aanschaf van een racket dient te weten, dat vind je hieronder.

Welk padel racket kopen: Eerst keuzes maken over..

De vorm

Het selecteren van een nieuw padel racket begint bij  de keuze voor een vorm. Er zijn diverse vormen, waarbij de drie hieronder de meest populaire zijn. Uitstekend dus ook voor beginners.

  • Rond: Het ronde padel racket is bij uitstek geschikt voor beginners. Dit type heeft een groter oppervlak en grotere sweet spot dan andere rackets, waardoor je gemakkelijker raak slaat. Makkelijk in gebruik en dus een uitstekend instapracket.
  • Druppelvorming: Het druppelvormige racket is vooral populair onder ervaren spelers. De balans van dit soort racket is groter in het midden, waardoor je sneller kunt slaan. Perfect dus voor hen die al ervaring hebben met ballen slaan.
  • Diamant: Het diamantvormige racket zul je het snelst tegenkomen bij professionele spelers. De sweet spot van dit type bevindt zich in de bovenste helft van het racket, wat voor beginners over het algemeen te lastig is. Heb jij volledige controle over het racket binnen alle onderdelen van het spel, dan kun je een diamantvormig exemplaar overwegen.

 

Balans

Bij het slaan wil je over balans beschikken. Dit heeft alles te maken met waar in het racket zich het gewicht bevindt.

Als de balans hoog zit, dan vinden we het gewicht dichter bij de kop van het racket. Het racket voelt iets zwaarder, maar je kunt hierdoor met meer kracht slaan.

Heb je een racket met de balans in het midden, dan zit het gewicht iets dichter bij het handvat. Je zult wendbaarder zijn, met dus meer controle. Wil je de polsen af en toe laten, dan is dit racket geschikt voor jou.

Tot slot zijn er rackets met een lage balans. Het gewicht ligt nu meer onderop in het raket, waardoor je nog meer controle zult ervaren tijdens het spelen. Voor de beginners is dit handig, want zo kun je eerst leren de slatechniek onder de knie te krijgen. Let wel, je zult wel effectief gezien iets minder hard slaan bij een lage balans.

Welk padel racket kopen

Gewicht

Niet alleen de plek van het gewicht in het racket dien je uit te kiezen, ook het gewicht zelf. Als beginner is het in principe wijsheid om te kiezen voor een lichter racket, zodat je meer controle hebt tijdens het slaan. Heb je meer ervaring en sla je technisch goed, dan kun je zeker gaan voor een zwaarder racket. Zo kun je krachtigere ballen slaan.

Bij de bepaling van het gewicht dien je rekening te houden met je geslacht, lengte, gewicht en niveau van vaardigheid. Een licht racket weegt gemiddeld 340 gram, terwijl een zwaarder racket meestal rond de 390 gram weegt.

Materiaal

Dan het materiaal. Padel rackets zijn verkrijgbaar in enorm veel verschillende soorten materialen. De keuze voor welke materiaalsoort baseer je op duurzaamheid, stevigheid en elasticiteit.

Het handvat heeft speciale grip, zoals van rubber. Het racket zelf is goed als het bijvoorbeeld met een carbon frame komt. Dit type padel racket is stevig en duurzaam, en dus een goede aankoop. Reparatie is prijzig, dus durf te investeren in een uitstekend racket dat lang meegaat.

Zacht of hard

De vraag omtrent welk padel racket kopen kun je bijna invulling geven, maar niet voordat we dit laatste stukje info hebben behandeld. Tot slot moet je namelijk nog weten dat er de keuze is tussen een hard en een zacht racket.

Het zachte racket zorgt ervoor dat je meer kracht hebt bij het slaan, wat mede te danken is aan de hoge elasticiteit. Minder controle over de bal is echter een bijkomend nadeel. De zachte rackets zijn vooral interessant voor hen die iets meer verdedigend padel spelen. Vergeet niet dat dit type racket minder stevig is dan de harde tegenhanger, dus ze gaan minder lang mee.

Harde rackets zijn een uitstekende keuze voor zowel controle over de bal als kracht om deze hard weg te zetten. Voor nieuwe padelspelers is dit soort racket wel iets lastiger in gebruik, omdat het de nodige techniek en controle over het racket vereist. Het slimste is uiteraard om zelf rackets uit te proberen.

Welk padel racket kopen voor jou verstandig is vereist dus het maken van een aantal keuzes. Als je bovenstaande punten voor jezelf hebt kunnen verhelderen, dan is het tijd een een racket aan te schaffen en zo snel mogelijk de padelbaan op te gaan. Succes!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram