KLUSSEN: Wat is het verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping, en welke optie is geschikt voor jouw woning?

verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping

KLUSSEN: Wat is het verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping, en welke optie is geschikt voor jouw woning?

Wat is het verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping, en welke is geschikt voor jouw woning en tuin?

verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping

Met het voorjaar over enkele weken in aantocht, smeden velen onder ons mooie verbouwingsplannen voor huis en tuin. Juist in deze tijd van quarantaine en veelal thuis verblijven hebben een hoop mensen optimaal geprofiteerd van hun serre of veranda, of van hun tuinkamer of overkapping. Wellicht ook iets voor jouw woning, maar wat zijn nu eigenlijk de onderlinge verschillen tussen deze keuzemogelijkheden? Lees maar mee!

Natuurlijk, in de zomer geniet je misschien wel het meest van een serre, veranda, tuinkamer of overkapping. De schuifdeur of openslaande deuren openen en de natuur een beetje betrekken in de woonkamer. Heerlijk! Maar vergis je niet, ook in de afgelopen periode boden deze uitbreidingsopties voor huis en tuin soelaas voor hen die graag ietwat beschut genieten van het winterse weer. Lekker een bakje koffie terwijl je een frisse neus haalt zonder weg te waaien, of zelfs in de jacuzzi ontspannen terwijl de sneeuwvlokken voor je neus voorbij vliegen. Het kan allemaal als je een soort tussenruimte creëert tussen het huis en de tuin.

Er zijn echter behoorlijke verschillen tussen de genoemde opties, met elk hun kenmerkende eigenschappen. Een serre is bijvoorbeeld een ander product dan een tuinkamer, maar veel consumenten halen dit door elkaar. Hieronder vind je – van minimale tot maximale beschutting – heldere beschrijvingen van de serre, veranda, tuinkamer en overkapping, en ontdek je welke het meest geschikt is voor jouw woning, tuin en wensen.

Voor welke soort beschutting ga jij?

verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping

De overkapping (€)

De overkapping, ook wel terrasoverkapping of tuinoverkapping genoemd, is de meest minimalistische optie van de vier. Het gaat om een open overkapping, geschikt voor bijvoorbeeld een terras, jacuzzi of zithoek. Zoals de naam al aangeeft, draait dit bouwsel om het dak, dat bijvoorbeeld fijn beschermt tegen regen en zon. Alhoewel een overkapping in de basis niet over wanden beschikt, kun je er later nog voor kiezen om een glazen schuifwand of screen te laten plaatsen, zodat je ook de zijkanten dichtmaakt. Op die manier wordt het een soort veranda, ware het niet dat een overkapping ook ergens los in de tuin kan staan, bijvoorbeeld in een hoek.

Overkappingen komen in diverse soorten materiaal, variërend van kunststof, glas en lamellen tot dakpannen, canvas en aluminium.

Voordelen:

Relatief goedkoop, veel keuzemogelijkheden en extra (uitbreid)opties.

Nadelen:

Bij slecht weer functioneert de ruimte slechts als paraplu.

 

De veranda (€€)

In tegenstelling tot de overkapping, komt de veranda wel standaard met zijwanden. Bovendien kan een overkapping op elke willekeurige plek in de tuin worden geplaatst, terwijl de veranda normaal gesproken aan het huis wordt bevestigd en dus aanbouw is. Een veranda heeft een hoger beschuttingsgehalte dan de overkapping en kan gemakkelijker worden uitgebreid met bijvoorbeeld verlichting, verwarming en zonwering. Deze aanbouwoptie zie je vooral vaak van hout gebouwd, al is een veranda aluminium zeker ook een gewaardeerde keuze. Besluit je de veranda af te sluiten met voorwanden, dan transformeer je het geheel in een tuinkamer.

Voordelen:

Niet heel duur, behoorlijk beschut en extra (uitbreid)opties.

Nadelen:

Bij slecht weer ontbreekt het misschien net aan voldoende beschutting.

 

De tuinkamer (€€€)

Daar waar de overkapping draait om het dak en de veranda zich onderscheidt door hier per definitie zijwanden aan toe te voegen, daar is de tuinkamer de meest beschutte van de drie. De tuinkamer beschikt namelijk over een glazen schuifwand die de ruimte compleet kan afsluiten voor de buitenlucht. Je kunt deze aanbouwoptie ook gebruiken als overkapping of veranda, door enkele of zelfs alle wanden open te schuiven. Omdat de tuinkamer – in tegenstelling tot de serre – niet volledig geïsoleerd is, behoud je met deze ruimte meer het gevoel van tuin, dan woning.

Net als de overkapping, kan ook de tuinkamer op een willekeurige, vrijstaande plek in de tuin worden gebouwd. Omdat de tuinkamer voor het grootste deel uit glas bestaat, en het dus niet geïsoleerd is, kan het binnen dus wel goed koud zijn op sommige dagen, ook al word je wel beschermd tegen regen en wind. Wel is de tuinkamer – net als de veranda – goed te decoreren met bijvoorbeeld LED-spots, heaters, zonwering en screens.

Voordelen:

Het hele jaar door beschermd tegen wind en regen, goedkoper dan een serre en 360 graden uitzicht mits vrijstaand.

Nadelen:

Niet geïsoleerd en dus koud tijdens lage temperaturen buiten.

 

De serre (€€€€)

De tuinkamer, veranda en overkapping zijn in principe meer onderdeel van de tuin, dan van het huis. De serre, vaak verward met de tuinkamer, is wel echt een onderdeel van de woning. Feitelijk uitbouw en dus een echte extensie van het huis – in tegenstelling tot de andere drie, die worden geclassificeerd als aanbouw of bijgebouw – wordt de serre daadwerkelijk aan de woning bevestigd. De (tussen)muur naar bijvoorbeeld de woonkamer of keuken wordt verwijderd, waarna de serre wordt aangelegd. Het biedt vrij doorgang naar de woonruimten en wordt vaak gekenmerkt door veel glaswerk, zorgen voor bijvoorbeeld meer zonlicht en natuurlijk groter zicht op de tuin.

De serre is dankzij diens isolatie uitstekend geschikt voor verwarming en je kunt de ruimte inrichten hoe je wilt, zonder dat je rekening hoeft te houden met weersomstandigheden. Serres worden vaak gebouwd van aluminium, hout of kunststof in combinatie met glas.

Voordelen:

Extra leefoppervlak, het hele jaar door te gebruiken en geïsoleerd.

Nadelen:

Als echte uitbouw een stuk duurder.

verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping

Welke uit- of aanbouw past bij jouw woning?

Vier mooie opties, met elk hun eigen kenmerken. Maar welke spreekt jou het meeste aan? Er is vanzelfsprekend het financiële plaatje dat meetelt, maar er zijn meer voor- en nadelen die meespelen. Vraag jezelf allereerst af welke winst je wilt boeken met een dergelijke bouwklus. Draait het om je woning uitbouwen of wil je de tuin een extra dimensie geven? Is het vooral voor het zomerseizoen, of wil je juist extra mogelijkheden in het najaar?

Van alle mogelijkheden is de overkapping de goedkoopste. Hoe meer beschutting en isolatie, hoe duurder. Zo is de serre de meest prijzige van de vier. Vergeet ook niet de uitbreidmogelijkheden die sommige opties bieden d.m.v. het toevoegen van bijvoorbeeld extra wanden. Check alle voor- en nadelen goed en zet ze tegen elkaar af.

Tot slot is het heel belangrijk om je goed te informeren per aannemer/leverancier, en offertes te vergelijken. Je wilt dat een specialist nauwkeurig komt inmeten, maatwerk levert en de montage professioneel afrondt. Of ga je zelf klussen? Succes!

verschil tussen een serre, veranda, tuinkamer en overkapping

Fotocredits: Verasol

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram