Waarom is creatine nodig voor veel fitness freaks?

Waarom is creatine nodig fitness

Waarom is creatine nodig voor veel fitness freaks?

Waarom is creatine nodig voor veel fitness freaks? In de sportschool vind je veel sporters die creatine gebruiken en wij leggen uit waarom.

Waarom is creatine nodig fitness

Creatine is een stof die voor veel sporters belangrijk is. Op de lijst met ‘essentiële supplementen’ zie je dan ook vaak het begrip creatine voorbij komen. Bijvoorbeeld sportschoolfanaten nemen deze stof om beter te kunnen presteren, om zo optimale resultaten te behalen. Maar weet je eigenlijk wel wat de precieze werking is van deze stof, en wat het doet met je lichaam? En nog belangrijker, begrijp  je wanneer en waarom je het nodig hebt?

Lees snel verder en lees alles over wanneer je creatine nodig hebt en waarvoor.

Wat is creatine?

De lichaamseigen stof creatine is belangrijk voor de energievoorziening van je spieren. Ongeveer 95% van de opgeslagen hoeveelheid creatine in je lichaam bevindt zich dan ook in de spieren. Wanneer je aan duursport doet of in korte tijd veel kracht moet uitoefenen – bijvoorbeeld bij fitness – dan maken je spieren gebruik van deze voorraad. Maar je lichaam heeft vaak niet genoeg creatine als je intensief sport. Daarom nemen veel sporters geregeld een supplement om de voorraad weer aan te vullen. Een toename aan creatine verbetert namelijk je sportprestaties, omdat er simpelweg meer energie wordt vrijgemaakt. Ook zorgt het voor beter spierherstel na een training. Met een supplement kun je dus net wat meer vragen van je lichaam dan normaal. Zo kun je meer herhalingen uitoefenen bij krachttraining en bouw je sneller spiermassa op.

Creatine is een stof die door het lichaam in de lever, alvleesklier en nieren wordt gemaakt uit aminozuren. Als je een gezond gewicht hebt en je weegt bijvoorbeeld zo’n 70 kilo, dan kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 120 gram van deze stof in je lichaam hebt. Verhoudingsgewijs beschikken we allemaal, mits goed op gewicht, over ongeveer evenveel creatine. Iedereen bij het fitness maakt dus gebruik van de stof.

Hoe gebruik je creatine?

Wil je als sporter deze stof gaan gebruiken, dan moet je dit wel op een verstandige manier doen. Vaak wordt het gebruik van supplementen verdeeld in twee fasen: een ‘ladingsfase’ van een week, waarin je relatief veel gebruikt, en een ‘onderhoudsfase’ van ongeveer een maand, waarin je kleinere doses neemt. Ondanks dat je misschien beter traint, en sneller spiermassa opbouwt en sneller herstelt, is het niet verstandig om deze supplementen onafgebroken te blijven gebruiken. Wetenschappers vrezen namelijk dat het de lichaamseigen aanmaak van deze stof kan verzwakken.

Doorgaans slikken de meeste sporters zes weken achter elkaar creatine en nemen ze daarna een maand rust. Zo voorkom je dat de natuurlijke gang van zaken al te veel verstoord wordt. Daarnaast moet je ook zorgen dat je voldoende drinkt als je creatine als supplement gebruikt. Creatine wordt namelijk met behulp van vocht opgeslagen in de spieren. Bij het gebruik van creatine wordt er dus ook meer vocht verbruikt. Door genoeg te drinken voorkom je dat je slecht gehydrateerd raakt. Nu drink je misschien tijdens het sporten al veel, maar vergis je niet. Dit zweet je er doorgaans direct weer uit. Het is daarom extra belangrijk om minstens 2 liter water per dag te drinken als je gebruik maakt van dit supplement.

Voedingssupplementen gebruiken

Als je voedingssuplementen zoals creatine wil gebruiken voor sporten, vraag dan eerst advies bij iemand die er verstand van heeft. Het is gemakkelijk om bij de drogist een willekeurig potje creatine te kopen, maar je kunt beter voor een hoge kwaliteit gaan. Daarnaast is ieder mens anders en verschilt ook de aanbevolen hoeveelheid. Wil je creatine gaan gebruiken, lees je dan eerst goed in over het gebruik en vraag desnoods advies aan een sportdiëtist.

Succes!

Waarom is creatine nodig fitness

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram