Wetgeving blinderen van autoruiten: Wat is toegestaan?

Wetgeving blinderen van autoruiten - Wat is toegestaan?

Wetgeving blinderen van autoruiten: Wat is toegestaan?

Van plan de ramen van je auto te blinderen? Check dan eerst de wetgeving blinderen van autoruiten. Wat is toegestaan qua geblindeerde autoruiten?

Wetgeving blinderen van autoruiten - Wat is toegestaan?

Mocht je het blinderen van je autoruiten overwegen, dan is het belangrijk om haarfijn te checken wat wel en niet mag. Wellicht heb je al eerder gehoord dat de toegestane blinderingsgraad voor autoramen per land kan verschillen, dus lees even goed mee wat in Nederland is toegestaan wat betreft het blinderen van autoruiten.

De één wil het voor privacy en de ander tegen schadelijke UV-stralen. Ramen blinderen van de auto is een populair fenomeen en is niet alleen weggelegd voor Hollywood-sterren en hoge overheidsfunctionarissen. De voordelen zijn er immers, want een auto met geblindeerde ruiten blijft koeler tijdens hoge temperaturen, vermindert de inkijk van buitenaf en oogt voor velen esthetisch gewoon fraai.

Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten voordat je definitief de keuze maakt om de ramen van je auto te blinderen. En dan hebben we het niet over eventuele noodzakelijke autoruit reparatie voordat je gaat plakken en coaten, maar vooral het bekijken van de wettelijk toegestane aanpassingen.

Het blinderen van autoruiten is mogelijk in verschillende percentages van lichtdoorlatendheid. Maar wat is nu daadwerkelijk toegestaan in Nederland? Om een antwoord op deze vraag te krijgen, kijken we naar de wetgeving blinderen volgens het Landelijk Parket Team Verkeer Openbaar Ministerie.

Wetgeving blinderen van autoruiten

Laten we voorop stellen dat de wetgeving behoorlijk duidelijk is over welke ramen van de auto tot in hoeverre mogen worden geblindeerd. Zo is het in Nederland niet toegestaan om de voorruiten (vanaf de A-stijl) te voorzien van folies of coatings die de lichtdoorlatendheid beperken en verkleuring met zich meebrengen. Geen folies en coatings dus voor de voorste autoruit die het doorlaten van licht te sterk verminderen. Een minimale lichtdoorlatendheid van 55% is hierbij wettelijk verplicht.

Deze wettelijke verplichting van 55% lichtdoorlatendheid geldt overigens ook voor de voorste zijruiten van het voertuig, wat er in de praktijk op neerkomt dat bestuurder en voorste bijrijder altijd zichtbaar zijn.

De achterruit en achterzijruiten (vanaf de B-stijl) mag je desgewenst wel van folie of coating voorzien, zolang de auto maar beschikt over een rechterbuitenspiegel. Hoe lichtdoorlatend deze autoramen zijn, mag je zelf bepalen.

Controle voor geblindeerde autoruiten

Er wordt veelvuldig op de wetgeving blinderen van autoruiten gecontroleerd door de politie, en auto’s met donker getinte ruiten worden er al snel uitgepikt. De politie heeft hierbij de beschikking over een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet en bij een meting kan snel en betrekkelijk eenvoudig worden vastgesteld of de lichtdoorlatendheid van de autoruiten wettelijk in orde is.

Hoe werkt de meting blinderen van autoruiten?

Aan beide kanten van de ruit wordt een meetcel bevestigd. Deze cellen meten door de ruit heen hoeveel licht wordt doorgelaten. Over het algemeen zijn vrijwel alle fabrieksautoruiten al enigszins getint, waardoor de lichtdoorlatendheid nooit 100% zal zijn. Laat dus altijd de lichtdoorlatendheid van jouw autoruiten controleren voordat je overgaat tot plaatsing van folies of andere coatings.

Boetes geblindeerde ramen

In de Regeling Voertuigen is kenbaar gemaakt hoeveel de lichtdoorlatendheid van autoruiten minimaal moet zijn en bij overschrijding kun je een proces-verbaal krijgen. Boetes hierbij kunnen al snel oplopen tot een paar honderd euro. Tevens kan het kentekenbewijs deel 1 (A) worden ingevorderd, waarbij je vervolgens vier weken de tijd krijgt het voertuig in orde te maken wat betreft de gestelde eisen.

Twijfel je over het percentage lichtdoorlatendheid van je autoruiten? Laat dit opmeten en de folie eventueel vervangen met een percentage dat wel is toegestaan.

Fotocredits: Pexels

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram