TIPS: Welk type motorhelm past het beste bij jou?

welk type motorhelm kiezen

TIPS: Welk type motorhelm past het beste bij jou?

Welk type motorhelm kiezen? Wij helpen je een handje op weg met het kiezen van de beste motorhelm voor jou. Ontdek snel jouw type!

welk type motorhelm kiezen

Als je van plan bent te gaan motorrijden, of je hebt zelfs al je motorrijbewijs gehaald, dan resteren een aantal belangrijke vragen. Niet alleen moet je gaan bedenken welke motor je wilt gaan rijden, ook het vraagstuk ‘welke motorhelm kiezen?’ is een belangrijke. Wij hebben een aantal belangrijke tips voor je op een rij gezet.

Een helm dragen tijdens het motorrijden is natuurlijk verplicht door de wet, maar is simpelweg ook van levensbelang. Geen enkele motorrijder kan zonder en zou het ook niet moeten willen. Een motorhelm kiezen is zodoende iets persoonlijks. Niet alleen door de maat en looks, maar ook door de doeleinden die hij dient. Wat voor soort motorrijder ben je immers? Het is jouw veiligheidsbril op de motor en daarom dient hij comfortabel én geschikt te zijn.

Drie soorten: Welk type motorhelm kiezen?

In feite kunnen we spreken van drie soorten motorhelmen. Elk heeft zijn eigen kenmerken en zodoende zijn ze niet allen geschikt voor elk type motorbestuurder. De drie types zijn de open helm, de integraalhelm en de systeemhelm. Binnen deze soorten vind je weer subsoorten, zoals helmen met een klep, allroadhelmen, crosshelmen met vizier, et cetera.

Integraalhelm kiezen

De integraalhelm staat bekend als de veiligste motorhelm. Prima natuurlijk, maar houd er rekening mee dat dit ook de dichtste is. Hij bedekt het hele hoofd, van voorbij de kin tot rondom het gehele hoofd. Sluit het vizier en je bent volledig bedekt. Is de helm glad – zonder sleufjes of schuifjes – dan is hij bovendien de stilste motorhelm beschikbaar. Heb je wel ventilatiemogelijkheden, dan krijg je automatisch meer lawaai.

Open Helm selecteren

Voor velen in de zomer het prettigst, is de open helm. Het is de luchtigste motorhelm en wordt ook weleens ‘potje’ of jethelm genoemd. Deze helm beschermt je schedel en draagt ook zorg voor je gezicht (en ogen) zodra de bril of het vizier van toepassing zijn. Dit type helm is populair bij mooi-weer-rijders, brildragers en natuurlijk claustrofobische mensen. Dankzij het open design krijgt men meer een gevoel van vrijheid. Let wel, dit gevoel kan wel gepaard gaan beestjes die de helm invliegen of het harde geruis van de wind.

Systeemhelm nemen

De systeemhelm is een moderne topper, want hiermee kun je switchen tussen de vrijheid van de open helm en de veiligheid van de integraalhelm. Je kunt namelijk het kinstuk omhoog klappen, zodat hij open is naar wens en helemaal dicht als het moet. Nadeel is dat deze soort motorhelm vaak iets groter en zwaarder is door het mechanisme.

Alternatief: Crosshelm en Allroadhelm

Mocht je vooral willen gaan crossen en offroad je motor willen rijden, dan kun je het beste opteren voor een crosshelm of allroadhelm. Deze zijn speciaal ontworpen voor dergelijke activiteiten en kun je het beste beschrijven als een combinatie tussen de integraalhelm en een crosshelm met klep. Je draagt ‘m met losse bril bij crossen of vizier bij allroad. Ze zijn net als de systeemhelm vrij groot en zwaar, maar beschermen goed en zijn verrassend comfortabel dankzij de grotere kinruimte.

Een goede pasvorm = comfort

Zit de helm niet goed, dan kan het gevaarlijk zijn. Je moet absoluut overtuigd zijn van de pasvorm, want je schedel moet veilig in de helm zitten. Niet te strak, maar zeker ook niet te los. Veel helmen hebben modulaire binnenbekleding, zodat de pasvorm aan je gezicht wordt aangepast. Desondanks is het belangrijk om goed te checken of het geheel goed zit. De motorhelm is het belangrijkste onderdeel binnen de motorkleding.

We hopen dat je de vraag ‘welk type motorhelm kiezen?’ goed en veilig zult beantwoorden!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram