GIDS: Welke regels en wetten voor drones moet je in Nederland respecteren?

drones in nederland

GIDS: Welke regels en wetten voor drones moet je in Nederland respecteren?

Deze regels en wetten moet je voor drones in Nederland naleven als je ermee wilt vliegen. Voorkom problemen en vlieg zorgeloos met jouw drone.

drones in nederland

De spraakmakende drones hebben inmiddels al de harten van menigeen veroverd. Je kunt er niet alleen geweldige beelden mee schieten op vakantie, ze zijn tevens in allerlei vakgebieden en voor talloze doeleinden te gebruiken. Ben je een dronepiloot, dan heb je echter wel met regels te maken. Wij helpen je op weg.

Als bestuurder van een drone dien jij je in Nederland aan een aantal regels en wetten te houden. Doe je dit niet, dan riskeer je behoorlijke boetes en zelfs inbeslagname van jouw drone. Dit is simpel te voorkomen door onderstaande regel- en wetgeving eens goed door te lezen.

Regels en wetten voor drones in Nederland

Waar mag ik in Nederland vliegen met mijn drone?

1. Blijf weg bij no-fly zones

Er zijn in ons land gebieden waar een geheel, deels of tijdelijk vliegverbod van toepassing is. Het bekendste voorbeeld heb je misschien weleens in het nieuws voorbij zien komen en is een vliegveld. Blijf hier absoluut bij uit de buurt en houd rekening met minstens 3 kilometer afstand. Vlieg je onverhoopt toch een ander luchtvaartuig tegemoet, geef dan voorrang en breng je drone omlaag. Via de website van de Rijksoverheid vind je alle no-fly zones in Nederland.

2. Vermijd wegen, spoorwegen, bebouwing en menigten

Houd allereerst afstand van menigten. Het is namelijk verboden om met een drone over grote groepen mensen te vliegen. Daarnaast kun je ook flink beboet worden als je boven gebouwen, andere bouwwerken, industrie- en havengebieden vliegt. Het is in feite vrij simpel, blijf minstens 50 meter uit de buurt van deze zaken als je drone in de lucht hangt.

3. Maximale hoogte van 120 meter

Drones in Nederland mogen niet meer dan 120 meter hoog vliegen. Deze maximale hoogte kun je in principe gemakkelijk in de gaten houden via je controller of smartphone, dus smoesjes hebben weinig zin als je wordt betrapt en een boete krijgt. Tip: Bij de meeste drones kun je een maximale hoogte instellen, dus doe dit op 120 meter.

Wanneer mag ik in Nederland vliegen met mijn drone?

1. Wees zichtbaar

Of je jouw drone nu in de winkel koopt of bij droneland.nl, hij moet goed zichtbaar zijn. Dit is niet eens alleen met oog op derden, maar is vooral noodzakelijk voor jezelf. Je moet immers goed zicht blijven houden op de gadget. In die context is het ook zo dat we alleen bij daglicht mogen vliegen met een drone. De drone mag je niet uit het oog verliezen en mede daarom is er de maximale vlieghoogte.

2. Schendt geen privacy

Aangezien menigeen een drone gebruikt om te filmen, is het extra van belang om het topic privacy aan te kaarten. Dankzij de vrijheid in de lucht kun je veel fotograferen en filmen. voorkom dat je opnames maakt van gevoelige zaken en film nooit iemand of iets in het geheim.

3. Drones verzekeren

Aangezien je hier met een luchtvoertuig te maken hebt en een ongelukje in een klein hoekje zit, is het raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen die eventuele schade door jouw drone dekt. Stel je voor dat jouw drone het begeeft en een auto raakt. Aangezien niet iedere verzekering deze aansprakelijkheid dekt, dien je goed te checken of je safe zit. Uiteraard moet je dus ook je drone goed onderhouden en checken op mankementen.

 

Post a Comment

#Volg ons op Instagram