Interview: Klaas van ‘Foute Vrienden’ over seizoen 5 op Curaçao

Interview Klaas van Foute Vrienden op vakantie Curaçao

Interview: Klaas van ‘Foute Vrienden’ over seizoen 5 op Curaçao

Foute Vrienden op Vakantie is vanaf vanavond te zien op TV. Dit jaar zien we de mannen op Curaçao en wij spraken erover met Foute Vriend Klaas.

Na vier succesvolle seizoenen in eigen land, keert Foute Vrienden vanavond terug op TV in een nieuw jasje. Voor het vijfde seizoen draagt de serie de naam Foute Vrienden op Vakantie, en zijn Klaas, Pim, Pepijn en Albert-Jan afgereisd naar Curaçao. Hier zullen humor, lef en gêne opnieuw de boventoon voeren, en om alvast lekker in de mood te komen, blikken wij met foute vriend Klaas van der Eerden vooruit op de Caraïbische tour.

De meesten onder ons zullen wel bekend zijn met het inmiddels beproefde concept van Foute Vrienden. De vier mannen nestelen zich in een dagelijkse setting, zoals bijvoorbeeld een supermarkt of meubelzaak, en krijgen via een oortje de gekste opdrachten ingefluisterd door de vrienden. Vier seizoenen lang hielden de heren dit uitstekend vol in Nederland, maar nu is het tijd om te ontdekken of de gemiddelde Antilliaan dit ook kan waarderen. Durven de lolbroeken ook op Curaçao de ongemakkelijke opdrachten uit te voeren?

Met Klaas blikken we kort terug op wat is geweest en bespreken we het vijfde seizoen van de hitserie: Foute Vrienden op Vakantie.


Interview: Klaas van der Eerden: Foute Vrienden op Vakantie

Klaas! Seizoen vijf alweer. Wat is jullie geheim?

“Het geheim is denk ik ten eerste de vriendschap die we al bijna twintig jaar hebben met elkaar. We kennen elkaar door en door, en dat is ook waarom we elkaar echt kunnen pakken. Daarnaast begrijpen we goed de code van wat humor nu eigenlijk is bij Foute Vrienden. Vaak denkt men het is over grenzen gaan en zo hard mogelijk erin. Ik kom zo vaak jongens tegen en die zeggen “vraag mij eens voor het programma, want ik durf alles”. Dan ben je dus niet geschikt, want wij durven juist niks. Dat is de hele grap, want als je alles durft, dan is de humor weg.”

Het is de grens die de humor mede bepaalt?

“Precies! Onze eigen persoonlijke grens. We weten dat bijvoorbeeld Pepijn vaak veel meer durft dan de rest. Daar kun je dus verder gaan dan bij een Albert-Jan, die veel minder durft en waar iets kleins al heel grappig kan zijn.”

Klinkt logisch. Wie is eigenlijk het brein achter dit programma?

“Poeh. Dat is wel redelijk evenredig hoor. Ik wil niet politiek correct zijn, want dat ben ik niet, maar we vullen elkaar echt aan. Het is wel zo dat Albert-Jan en ik het ooit zijn begonnen,en Pim en Pepijn erbij hebben gevraagd. Maar het is niet zo dat iemand meer doet dan de ander.”

Iedereen is in zijn eigen rol gegroeid?

“We hebben inderdaad elk een beetje onze eigen natuurlijke rol. Ik zit bijvoorbeeld lekker achter microfoon en lach makkelijk. Ik schaam me snel als een vriend iets ondergaat. Albert-Jan is heerlijk met het oortje in. Alleen al het beeld dat hij staat onzeker op een plein is al grappig. Pim is meer de sadist en gaat er harder in. Hij geniet er dan ook het meest van. Pepijn is tot slot degene die het meest durft en doet, bijvoorbeeld iets jatten.”

Hebben jullie weleens onderling akkefietjes gehad, omdat iets te ver ging?

“Oh ja, één straf is echt te ver gegaan. Dat was toen Pepijn op een rad was bevestigd en wij met van die verfkogels mochten schieten. Hoe heet het..?”

Paintball.

“Juist, paintball. We vermeden natuurlijk de edele delen en het gezicht, maar de armen en benen dat kan wel, dachten we. Hij kwam echt helemaal bont en blauw eraf. Van die straf heb ik nog steeds spijt. Pepijn vond het ook echt niet leuk., haha. Het programma draait niet om fysieke pijn en dit was over de grens.”

Begrijpelijk. Hebben jullie weleens ruzie gehad met voorbijgangers? Zijn er bijvoorbeeld spraakmakende opnames daarom niet uitgezonden?

“Jazeker! Dat komt zeker weleens voor. Ik heb zelf ruzie gehad met een politieagent in burger. Ik weet niet meer welk dorp, maar ergens op de bijbelbelt, op de Veluwe. Die man was gewoon in burger en ik herkende hem dus niet als politieagent. Ik zat achter de kassa en hij kwam naar mij om te vragen of we visolie hadden. Toen kreeg ik ingefluisterd om er “fist-olie” van te maken. Ik vragen of hij fist-olie wil. Die man meteen boos; “nee ik wil visolie! En het staat achter je!” Ik het pakken en toch nog even vragen “gebruikt u het oraal of anaal?” Toen ontplofte die man en maakte hij zich bekend als politieagent en gaf hij aan dat zijn kinderen ook bij deze supermarkt komen.”

Hilarisch, maar dat is denk ik niet het doel van het programma?

“Precies. Wíj moeten voor lul staan, niet de klant. Dat is nog weleens een misvatting. Ik gaf vervolgens bij die man aan dat het voor televisie was en dat het niet zou worden uitgezonden. Daarop vroeg hij of wij dachten dat dit grappig is, waarop ik snapte: “Nou ja, we vinden het wel grappig.” De agent: “Denk maar niet dat mensen het grappig vinden!”, waarop ik het niet kon laten: “Nou, we zitten in seizoen 3, dus ik denk dat het wel redelijk gaat.” Het ging van kwaad tot erger en op een gegeven moment moest ik van de set worden gehaald door de regisseur.”

Misschien denkt hij er over tien jaar anders over. Een fijn optreden in ieder geval, Klaas. Over performance gesproken. Wie is in de afgelopen seizoenen binnen jullie groep eigenlijk beter geworden?

“Ik vind dat de rol van Albert-Jan heel leuk is geworden. Hoe hij erin staat, waar de comedy bij hem ligt. Hij kent zijn eigen tekortkomingen beter. Hij is denk ik het meest gegroeid van ons allemaal.”

Wat is je mooiste herinnering en waar kun je dan ook nog steeds smakelijk om lachen?

“Dat was van het nieuwe seizoen, misschien wel omdat het nog het meest vers in het geheugen zit. Pim was een uitsmijter bij een nachtclub op Curaçao en moest een grote Antilliaanse man fouilleren. Uiteindelijk moest dit langzaam ontaarden in een knuffel van tien seconden. Ik heb echt in mijn broek geplast van het lachen. De blik van die man. Hij was in shock en een beetje boos, maar na afloop lachte hij het hardst en vond hij het fantastisch toen we vertelden dat het voor een humoristisch programma was.”

Voor het nieuwe seizoen zijn jullie inderdaad uitgekomen bij Curaçao. Is seizoen 5 niet gewoon een kopie van Foute Vrienden, maar dan tegen Caribische achtergrond?

“Omdat de locatie en mensen anders zijn, men kent ons daar niet, krijg je hele andere reacties. Dat maakt het een stuk spannender. Daarnaast veranderen wij ook nog steeds door alle ervaringen. We zijn daar niet de geijkte grappen van Nederland gaan herhalen. We zoeken echt andere grenzen op.”

Is het concept dan ook veranderd?

“Je ziet komend seizoen meer dan alleen de grappen. Meer backstage.  Iedereen kan ook meekijken hoe en waar we wakker worden, wanneer we met een busje op weg zijn naar de opdracht, de hele opbouw. Het oortje in met de vrienden blijft natuurlijk hetzelfde.”

Terugkomend op de reacties van locals. Welk verschil bemerkten jullie ten opzichte van hoe men reageert in Nederland?

“Dat is wel een goede vraag, want wij waren van te voren enorm zenuwachtig over hoe Antillianen zouden reageren op onze grappen. We maakten al de grap dat we misschien kogelwerende vesten moesten meenemen. We hebben namelijk bij nachtclubs gewerkt en om 2 uur ‘s nachts bij foodtrucks langs de weg. We wilden de échte Antilliaan erbij betrekken en niet de Nederlandse toerist, waar je trouwens niet aan ontkomt op het eiland – ze zitten dan ook in net programma.”

Kogelwerende vesten. Stiekem toch een beetje bevooroordeeld?

“We waren toch een beetje bevooroordeeld en zenuwachtig. Maar hóéveel leuker reageren de Antillianen dan de Hollanders! Zeker op dat eiland. De Hollanders waren toch vaak zeurderig en voelden zich in de zeik genomen. Op het moment zelf was het spannend, maar als je de Antillianen uitlegde dat het een grap was, dan zeiden ze “wow, wat een goede grap!”.

Toch iets meer gezelligheid in de Antilliaan?

“Toch iets meer gezelligheid! Op een avond was er bijvoorbeeld een hele dikke Antilliaanse man bij een foodtruck langs de weg, waarop Albert-Jan moest vragen “u komt hier zeker heel vaak?”. Heel makkelijk zinnetje, maar het lukte hem maar niet. Hij durfde niet. Toen vroeg die man wat er was en was hij gewoon heel grappig en relaxt.”

We hebben iets om naar uit te kijken hoor ik. Was dit trouwens ook de pijnlijkste ervaring om te aanschouwen?

“Nee, voor mij niet. Voor mij persoonlijk was dit toen ik als duikinstructeur optrad en een oud marine-officier moest helpen. Die man was 62 jaar oud en net met pensioen. Echt een hele fitte man. Ik moest de hele tijd dingen zeggen als “gezien uw leeftijd”. Die man, een keurige, correcte man, een marinier, flipte op een bepaald moment helemaal. Het was heel erg grappig en gelukkig heeft hij de quitclaim getekend, dus we gaan het uitzenden.”

Foute Vrienden op Vakantie is vanaf 4 september 21:30 te zien bij RTL 5.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram