TIPS: (Legaal) zelf buiten wiet kweken voor beginners

Zelf buiten wiet kweken

TIPS: (Legaal) zelf buiten wiet kweken voor beginners

Zelf buiten wiet kweken hoeft niet lastig te zijn, maar voordat je begint moet je deze belangrijke tips weten en de juiste wietzaadjes selecteren.

Zelf buiten wiet kweken

De kwaliteit van de wiet bij de gemiddelde coffeeshop kan weleens tegenvallen. Daarnaast zijn sommige wietsoorten nu eenmaal iets duurder dan anderen. Het is deze zomer daarom interessant om eens na te denken over het buiten kweken van een eigen wietvoorraad. Wat moet je weten voordat je begint aan zelf buiten wiet kweken? Lees maar mee!

Allereerst, geen zorgen. Je hebt echt geen groen vingers nodig om zelf buiten wiet te kweken. Het vergt simpelweg enige voorbereiding, de wil om te slagen en natuurlijk geduld. Daarbij moet je er rekening mee houden dat je bij buitenkweek te maken hebt met het weer, maar dat moet deze zomer wel in orde komen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste wietzaadjes te kopen.

Check hieronder de tips die je moeten weten voordat je begint met zelf buiten wiet kweken en ontdek welke de beste wietzaadjes voor beginners zijn.

Buiten wiet kweken: Pot of grond?

Je eigen wiet buiten kweken kun je in feite op twee manieren doen. Namelijk in de eigen omheinde tuin of in de natuur (mits op eigen grond). Als je deze keuze hebt gemaakt, dan moet je bepalen of je in een pot of in de grond wilt gaan kweken. Je moet er buiten in ieder geval voor zorgen dat de plek die je kiest voldoet aan een aantal voorwaarden.

Veel zonlicht is essentieel. Een wietplant gedijt het best onder een maximale hoeveelheid zonlicht, dus vermijdt plekken waar schaduw is. Zie je dat de tegels of de grond groen kleuren door mos? Blijf erbij weg, want de kans op toprot en schimmels neemt hier toe! Mos wil het graag donker en vochtig hebben, wiet wil graag licht en droogte.

In dat kader is het goed nieuws als je brandnetels ziet, mocht je besluiten in volle grond te willen kweken. De brandnetel is familie van de wietplant en vraagt om vrijwel dezelfde grond. Het is trouwens belangrijk dat de grond niet hard is, maar soepel om te planten. Deze meer losse grond helpt de wortels goed te aarden. Ze komen dieper.

Als je in de grond kweekt, dan levert dit (veel) meer wiet op dan in een pot. Je moet er wel rekening mee houden dat het moeilijker controleerbaar is, want heb je een goede kweekplek en de juiste wietzaadjes, dan wordt een goede plant zo een meter of drie hoog. Nadeel is bij kweken in de natuur dat de kans op diefstal groter kan zijn. Binnen jouw omheinde tuin is de diefstalgevoeligheid misschien al aanwezig, maar dit geldt natuurlijk helemaal als men jouw terrein simpel kan zien en oplopen. Houd jouw oogst uit het zicht van voorbijgangers en wandelaars. Waarom het risico nemen? Je kunt een enorme hoeveelheid wiet oogsten!

Kies je voor een pot in je tuin of balkon, dan geldt hetzelfde recept wat betreft zonlicht en droogte. Het grote voordeel van een pot is natuurlijk dat je deze snel kunt verplaatsen. Zo kun je de pot indien nodig meedraaien met de zon. Tevens is het makkelijker om even in de schuur te plaatsen, mocht je iemand over de vloer krijgen die je liever niet wijst op de wietplanten. Zelf maximaal 5 wietplanten kweken is compleet legaal, maar we snappen het als je discreet wilt zijn.

Een ander voordeel van het gebruik van potten is dat je gemakkelijker kunt bepalen hoe groot je plant wordt. Met een grote pot krijg je een grotere wietplant dan met een kleine. Bovendien bloeit de wietplant iets eerder in een pot, zodat ze ook eerder oogstrijp zijn. Let er wel op dat je met potplanten meer onderhoud en tijd kwijt bent. Je moet immers bewateren en voor voldoende licht zorgen, en kunt dus niet zomaar een week op vakantie.

Wietzaadjes voor beginners

Als je alle voorbereidingen in je hoofd hebt wat betreft pot of natuurgrond, en je een juiste locatie hebt, dan is het van belang om de juiste wietzaadjes te kiezen. Er zijn talloze soorten, maar niet alle zijn even makkelijk voor beginners. Als je kijkt naar ons klimaat, dan is het verstandig om te kiezen voor een specifieke buitensoort. Niet alleen bloeien deze over het algemeen korter dan de typische binnensoorten, ze kunnen tevens beter tegen slechte weersomstandigheden.

Om te beginnen zijn gefeminiseerde autoflower wietzaden het best. Ze worden ook wel automatisch bloeiende zaden genoemd, omdat ze na 2 tot 4 weken vanzelf tot bloei komen. De planten hebben zodoende minder aandacht nodig en zijn zeer geschikt voor buitenteelt. Goede wietzaadjes voor in de zomer zijn bijvoorbeeld Amnesia Haze autoflower en White Widow autoflower.

Met bovenstaande informatie kun jij als het goed is de juiste keuzes maken, zodat je over kunt gaan tot zelf buiten wiet kweken. Houd als je begint met planten goed de handleidingen aan en onthoud dat veel licht de sleutel is.

Heel veel succes met de oogst en onthoud, beperk jouw productie tot maximaal 5 plantjes voor eigen gebruik.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram