Bentley onthult eigen visie op toekomst van Grand Touring met EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley onthult eigen visie op toekomst van Grand Touring met EXP 100 GT

De Bentley EXP 100 GT weerspiegelt de visie van de Britse automaker op de toekomst van de Grand Touring: volledig autonoom en emissievrij.

Bentley EXP 100 GT

Bentley Motors viert zijn 100e verjaardag vandaag met de onthulling van de EXP 100 GT. Deze stijlvolle concept car is Bentley’s herinterpretatie van de Grand Tourer voor de wereld van 2035. Tegelijkertijd duidt het gestroomlijnd en gespierd gestylde studiemodel de toekomstige designrichting van het merk. 

In het 5,80 meter lange en bijna 2,40 meter brede design van de Bentley EXP 100 GT, dat is opgetrokken uit aluminium en carbon, worden nieuwe, toekomstige stylingaccenten afgewisseld met onmiskenbare DNA-elementen uit Bentley’s rijke verleden.

Voorbeelden zijn de beroemde R-Type Continental fastbackstyling, de ronde koplampen die de grille gedeeltelijk overschaduwen, als hint naar de beroemde Bentley Blower, en uiteraard de statige, langgerekte koets die doet denken aan die van bekende, meer recentere modellen. Opvallende stylingelementen zijn de verlichte matrixgrille en het Flying B-ornament, dat oplicht wanneer iemand de auto nadert.

Bentley EXP 100 GT

Focus op natuurlijke materialen en licht
Geheel in de stijl van Bentley worden in het interieur moderne designstijlen afgewisseld met het gebruik van prachtige natuurlijke, duurzame en handvervaardigde materialen.

Extra aandacht verdient daarbij het gebruik van 5.000 jaar oud Copper Infused Riverwood, dat wordt gewonnen uit natuurlijk vergane bomen die geconserveerd zijn gebleven in veenmoerassen, meren en rivieren. Het gebruik van licht speelt in het interieur van de EXP 100 GT eveneens een voorname rol. In het innovatieve glazen dak vangen prisma’s het buitenlicht op, bundelen dat en verstrooien dat vervolgens in het interieur met behulp van glasvezeltechnologie.

Bentley Personal Assistant
Een centraal element in de console van de EXP 100 GT is de Bentley Personal Assistant, die wordt gepersonaliseerd in de vorm van een verlicht kristal, afkomstig uit Cumbria. Deze intelligente assistent maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om de reis van de inzittenden zo prettig mogelijk te laten verlopen, op basis van vijf zeer gepersonaliseerde comfortstanden: Enhance, Cocoon, Capture, Re-Live en Customise. Interactie met de Bentley Personal Assistant verloopt via handgebaren.

Elektrische aandrijflijn, autonome besturing
De Bentley EXP 100 GT zet een belangrijke stap op weg naar een CO2-vrije toekomst met een elektrische aandrijflijn en een intelligent vermogen- en laadmanagement. De energie uit het batterijpakket drijft vier elektromotoren aan die samen goed zijn voor een 0-100 km/u acceleratietijd van minder dan 2,5 seconden, een topsnelheid van 300 km/u en een koppel van 1.500 Nm. Next Generation Traction Drive zorgt daarbij voor een perfecte verdeling van de aandrijfkracht in bochten. Rijden doet de Bentley EXP 100 GT desgewenst geheel autonoom.

De batterijen zijn qua energieopslag vijf maal efficiënter dan conventionele exemplaren. Met minder gewicht – de totale auto weegt slechts 1.900 kg – realiseren ze daardoor nog steeds een range van 700 kilometer, waarbij de Bentley EXP 100 GT in slechts 15 minuten tot 80 procent kan worden opgeladen. Dat opladen geschiedt overigens geheel automatisch via de Bentley Personal Assistant.

Active Aero Wheels met Intelligent Tyres
Een opvallende feature van de Bentley EXP 100 GT zijn verder de Active Aero Wheels, die zich dynamisch aanpassen naar ofwel het leveren van maximale efficiency dan wel maximale prestaties. Intelligent Tyres passen hun contactvlak daarbij aan de weerscondities of bestuurderswensen aan.

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT

Bron: Bentley Motors

Post a Comment

#Volg ons op Instagram