TV-presentator Kaj Gorgels gaat in gesprek en krijgt confronterende antwoorden: “Waarom sporten we als volwassene minder dan als kind?”

kaj gorgels sportvragen kinderen volwassenen - decathlon video

TV-presentator Kaj Gorgels gaat in gesprek en krijgt confronterende antwoorden: “Waarom sporten we als volwassene minder dan als kind?”

Kaj Gorgels gaat in gesprek met kids over hun sportgedrag en dat van hun ouders. Speciaal voor Decathlon gaat de TV-presentator op zoek naar antwoorden.

Zo rond de jaarwisseling gaan de goede voornemens vooral over stoppen met roken, gezonder eten en meer sporten. In een notendop, we willen gezonder leven. Met name het laatste punt – meer sporten – is een interessante en vraagt eigenlijk wel om iets meer verdieping. TV-presentator Kaj Gorgels ging op onderzoek uit en sprak de jeugd.

Als kind is sporten over het algemeen vanzelfsprekend. Tweemaal per week voetbaltraining, op zaterdag een wedstrijd en tussendoor zwemmen en een vechtsport. Vervang voetbal overigens gerust met bijvoorbeeld hockey of basketbal. Kun jij je die tijd nog herinneren? Wij wel. Het lijkt in retroperspectief enorm veel sport, maar voor veel kinderen is dit een normale week. Dit is voor hun ouders en veel volwassen in het algemeen wel anders. Steeds vaker laten zij een sportsessie gaan en krijgt iets anders de voorkeur. Waarom is dit nou eigenlijk?

Kaj Gorgels onderzocht dit fenomeen en ging een gesprek aan met de jeugd, terwijl hun ouders stiekem meekijken. Hoe zien zij het sportgedrag van pa & ma?

kaj gorgels sportvragen kinderen volwassenen - decathlon video

Hoe vaak zeg jij “Morgen ga ik echt”?

Misschien wel nooit, maar anders toch al snel te vaak. Ondanks dat we echt wel weten dat het enorm belangrijk is om te bewegen, wenden velen vaak hun blik af als het om sporten gaat. Dit gaat vaak gepaard met goede redenen. Of toch niet? Zijn het toch misschien slappe excuses en smoesjes?

Geen tijd, geen energie, kinderen. De lijst met smoesjes is een lange, zo blijkt uit onderzoek. Maar liefst 77% sportte als kind zijnde meer dan in het heden. Op zich niet gek, want toen hadden we meer tijd. Toch? Nou, dat blijkt toch iets genuanceerder te liggen, zo legt fysiotherapeut Erik Swarts uit: “Dat we het moeilijk vinden om vaker te sporten heeft voor een groot deel te maken met het psychische aspect. Er wordt een te hoog sportief doel gesteld en zodra de confrontatie met dit doel te groot wordt, komen de smoesjes tevoorschijn.”

Met andere woorden, we zijn zo nu en dan gewoon een stel slapjanussen. Tel hierbij op dat we onze eigen sportactiviteit vaak overschatten en het verschil tussen ’toen en nu’ is misschien nog wel groter. Hebben we echt geen tijd om vier uurtjes per week buiten de deur (of thuis) te sporten?

kaj gorgels sportvragen kinderen volwassenen - decathlon video

Ontdek het plezier van sporten

Decatlhon, de grootste sportretailer ter wereld, heeft een fraai platform opgezet om iedereen te stimuleren en vooral te motiveren. Samen met partners introduceren zij namelijk SportenmetDecathlon.nl. Hier vind je onder andere lokale sportevenementen, advies van experts en tips voor locaties waar je kunt sporten. Enorm handig en laagdrempelig, en wellicht de kick-start voor jou om weer iets meer te gaan sporten.

Decathlon’s Brand Director is in ieder geval duidelijk: “Wij willen sport voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken en stimuleren mensen een actieve levensstijl aan te nemen. Sporten is voor iedereen, jong en oud, ervaren en onervaren. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar doet. En je er plezier in hebt.”

Maar liefst één op de drie volwassenen die vroeger wel sportte, is er inmiddels volledig mee gestopt. Dat zijn natuurlijk ongezonde cijfers binnen onze huidige maatschappij. Wat ook bijzonder jammer is, is dat er ook weinig behoefte is om nieuwe sporten te ontdekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 44% van de mensen die wel een nieuwe sport uitprobeert, dit met heel veel plezier doet. Waar we als jeugdige sporter regelmatig compleet nieuwe sporten testten (37%), daar durft nu maar 12% van de volwassenen het aan om onervaren een andere sport te checken. Ga dus eens iets doen buiten je comfortzone.

kaj gorgels sportvragen kinderen volwassenen - decathlon video

Start met sporten met Decathlon

Wellicht kun je terug naar je oude sport óf ga je toch een nieuwe uitdaging aan middels een nooit eerdere door jou gedane sport. Hoe dan ook, voor zowel inspiratie als letterlijk álle sportbenodigdheden kun je naar Decathlon. Hun productassortiment is gericht op meer dan 100 (!) sporten. Wist jij überhaupt dat er zoveel sporten waren? Wij niet, maar er zit ongetwijfeld iets heel tofs tussen dat wij nog niet kenden.

De gerenommeerde sportproductleverancier heeft als missie om sport toegankelijk te maken voor iedereen en dit zien we terug in hun aanbod. Niet alleen kun je er dus voor vrijwel elke sport terecht, ook streven zij naar kwalitatief goede producten voor een zo laag mogelijke prijs.

Je vindt de uitgebreide collectie met sportproducten door heel Nederland. Met 16 vestigingen, gelegen in Amsterdam, Kerkrade, Best, Apeldoorn, Leeuwarden, Breda, Arnhem, Eindhoven, Den Haag, Alkmaar, Tilburg, Enschede, Utrecht en twee in Rotterdam, zit er vrijwel altijd een Decathlon bij jou in de buurt.

Uiteraard is de webshop van Decathlon net zo handig en uitgebreid. Heb je dus geen tijd of energie om naar de winkel te gaan, of ben je druk met de kinderen, bestel de nieuwe collectie dan gewoon lekker online vanuit de luie stoel.

kaj gorgels sportvragen kinderen volwassenen - decathlon video

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram