Welke SD kaart is het beste voor mij?

welke sd kaart kopen

Welke SD kaart is het beste voor mij?

Welke SD kaart kun je het beste kopen? Met onderstaande informatie ontdek je de opslagmogelijkheden van een SD kaart.

welke sd kaart kopen

Tegenwoordig zijn er natuurlijk vele mogelijkheden om je belangrijke data op te slaan. Zowel fysiek als online kun je bij jouw data, waarbij de benodigde opslagcapaciteit nog altijd groeit door de steeds grotere bestanden. Welke SD kaart is echter het best geschikt voor jouw doeleinden?

Een SD kaart is nog altijd onmisbaar in veel apparaten. Je moet immers wel iets hebben om je data op te slaan, voordat je een backup kunt maken in de cloud. Wat kan je nou eigenlijk allemaal met een SD kaart en wat zijn de verschillen in de types? Ontdek welke SD kaart jij moet hebben.

Welke opslagcapaciteit?

Een SD kaart is in diverse groottes verkrijgbaar. Ze worden veelal in smartphones gebruikt om foto’s en video’s op te slaan. Ook spellen/apps nemen echter een steeds groter deel in van opslagruimte. Omdat de techniek zich steeds verder ontwikkelt en smartphones steeds betere camera’s krijgen met hogere resoluties, worden de bestanden ook groter. Wanneer je veel opneemt en plaatjes schiet, dan kun je het beste ervoor zorgen dat je opslagruimte groot genoeg is. Anders kom je er al snel achter dat de SD kaart vol raakt. Het beste kan je dan een SDXC kaart kopen (mits je apparaat dit type ondersteunt uiteraard). Dit zijn ook de kaartjes die inmiddels standaard zijn geworden (en minder duur zijn). De snelheid van de kaart(klasse) speelt wel een belangrijke rol in de prijs.

Gaat de SD kaart passen?

Een SD kaart is in diverse uitvoeringen beschikbaar. Het is van belang om te weten welk type jouw apparaat ondersteunt. De gewone SD kaart wordt meestal gebruikt in grotere apparaten, bijvoorbeeld in een navigatiesysteem. Een mini SD is een SD kaart die in sommige telefoons nog wordt gebruikt, maar grotendeels is vervangen door micro-SD. Deze SD kaart is de standaard geworden in veel smartphones en tablets. Kijk dus altijd eerst bij handleiding van je apparaat welke type past. Ook moet je erop letten dat sommige apparaten een maximale grootte ondersteunen, soms kun je dus enkel een SDHC kaart gebruiken in plaats van de nieuwere SDXC variant.

welke sd kaart kopen

Welke SD kaart klasse kies ik?

Heel veel opslagcapaciteit klinkt leuk, maar dan ben je er niet altijd. Want ook al heb je genoeg opslagruimte, je moet ook naar je doel kijken. Wil je vooral video’s maken in een hoge resolutie, dan kan je het beste een snelle SD kaart aanschaffen. Je kunt de klassen onderverdelen in de volgende groepen:

  • SDHC klasse 2
  • SDHC klasse 4
  • SDHC klasse 6
  • SDHC klasse 10 / UHS klasse 1
  • UHS klasse 3

Er zijn nog andere klassen beschikbaar (en er zullen beslist nog meer nieuwe types volgen), maar dit rijtje vormt momenteel de standaard voor de gewone consumentenapparaten. Vooral de nieuwe UHS klassen zijn geschikt voor de verwerking van video’s met Full HD / 4K video’s. Ook voor andere apps waarbij snelheid vooraan staat is dit een betere keuze.

Op reis

Wanneer je op reis gaat doe je er goed aan om gebruik te maken van verschillende SD kaarten. Je weet namelijk nooit of de SD kaart vol raakt en of er wellicht eentje niet meer werkt. Het beste kun je een SD kaarthouder gebruiken om de kleine kaartjes niet kwijt te raken tussen je spullen.

Vergeet niet backups te maken!

Een hele snelle SD kaart met veel opslag in je bezit? Prima, maar dan ben je er nog niet. Zorg ook dat je de belangrijke data van de SD kaar afhaalt en ergens opslaat. Want stel je voor dat jouw SD corrupt raakt en niet meer aan de praat krijgt. Dan ben je dus heel veel data kwijt! Je kunt je data via een SD kaartlezer uitlezen op de computer. Vaak zijn er ook SD adapters om de micro/mini SD’s uit te kunnen lezen. Je ziet bij veel universele adapters namelijk alleen een ingang voor een normale SD kaart.

Heb je geen adapter? Geen zorgen, vaak is het ook mogelijk om via de USB kabel van de telefoon data te kopiëren. Naast de fysieke backups kan je ook kiezen voor de cloud: je gebruikt een app waarmee je de bestanden kopieert naar een online opslagruimte. Wanneer een kaart crasht kan je dan makkelijk je bestanden vanaf dat punt weer ophalen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram