REVIEW: Is de AOC AG271QX Agon 27-inch monitor perfect voor gamers?

AOC AG271QX Agon

REVIEW: Is de AOC AG271QX Agon 27-inch monitor perfect voor gamers?

Wij hebben de AOC AG271QX Agon 27-inch monitor bekeken. Is dit beeldscherm perfect voor de fanatieke gamers onder ons?

AOC AG271QX Agon

Zonder het te technisch te maken voor jullie, lichten we vandaag toe of de AG271QX Agon door AOC hét display is voor de fervente gamers. Kun je in alle veiligheid dit beeldscherm – met een prijskaartje van om en nabij 500 euro – kopen?

Gamen is populairder dan ooit en de technische ontwikkelingen van het grote aanbod aan games ontwikkelt zich dan ook in moordend tempo. Voor zowel de hobby-spelers als de meer serieuze gamers is het dus van belang om een meer dan uitstekende game-monitor te hebben.

Tegenwoordig hebben we voldoende keuze om een geweldig beeldscherm te kopen, met talloze opties op het gebied van formaat, resolutie en verversingsfrequenties. Al deze mogelijkheden betekent ook diverse prijsklassen, maar neem van ons aan dat je met een display van rond de 500 euro de komende jaren helemaal goed zit voor extreme gaming.

AOC AG271QX Agon

De AOC AG271QX Agon behoort volgens gerenommeerde media afgelopen jaar misschien wel tot de beste keus in zijn prijsklasse en wij hebben dit scherm ook onder de loep genomen.

AOC AG271QX Agon review

Agon werd ruim een jaar geleden door AOC geïntroduceerd als hun nieuwe premium-lijn. Net zoals Toyota met Lexus of Nissan met Infiniti, is dit type premium branding een slimme manier voor een bedrijf om een extra lijn te introduceren met iets meer kwaliteit en echec.

Voor de gamers onder ons die niet helemaal thuis zijn in alle details van de monitorenmarkt; concurrent Asus heeft een premium lijn met de naam Republic of Gamers en Acer biedt de Predator-lijn aan.

Sinds begin vorig jaar is er dus de Agon-collectie door AOC, speciaal ontworpen voor extreme gaming, en de high-end monitoren uit deze lijn bieden absoluut betere kwaliteit en sterk verbeterde eigenschappen.

Het 27″ AG271QX Agon scherm dat wij hebben bekeken kost rond de 500 euro en komt met QHD Resolutie, 114Hz refresh en FreeSync. Nogmaals, we maken het niet te technisch, dus lees mee waarom we wel of geen fan zijn van dit in ieder geval strak ogende beeldscherm.

AOC AG271QX Agon review

Design

De Agon AG271QX heeft een stijlvol uitziende rood-zwarte kast, een zilverkleurige metalen V-vormige standaard en een opklapbare haak waar je de koptelefoon aan kunt hangen.

De standaard biedt de mogelijkheid om alles in te stellen naar wens, want hij tilt, is draaibaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar. Je kunt de standaard echter ook verwijderen en de VESA-montagegaten gebruiken om het scherm op te hangen aan een muur met een optionele montageset.

AOC AG271QX Agon review

Daarnaast beschikt het scherm over een afstandsbediening, Kensington-slotje, headset holder en een USB hub. De zichtbare inputs zijn bovendien erg compleet met DisplayPort, twee HDMI-ingangen, DVI en zelfs de oldskool VGA.

De speakers zitten ingebouwd, wat handig kan zijn, al zal menigeen toch kiezen voor een aparte geluidsinstallatie voor optimaal geluid.

De AG271QX Agon heeft een knap design en sterk ontwerp!

Specificaties

Alhoewel de misschien wel belangrijkste specificaties al zijn benoemd, hebben we om het compleet te houden hieronder alle specs van de AG271QX Agon op een rij. Dit met dank aan de de database van Hardware.info.

AOC AG271QX Agon

AOC AG271QX Agon

AOC AG271QX Agon

De ervaren gamer zal op basis van bovenstaande gegevens inderdaad allesbehalve ontevreden kunnen zijn, en dat zijn wij ook niet. Het zijn eigenschappen waar we wat mee kunnen!

Het scherm heeft een resolutie van 2.560 bij 1.440, een piekhelderheid van 350 cd/m2, een beeldverhouding van 16:9, een contrastverhouding van 1.000:1, een maximale vernieuwingsfrequentie van 144Hz en een pixelrespons van 1 milliseconde (grijs-naar-grijs). Veel cijfers, maar het betekent dat het scherm razendsnel is. Zeker met overdrive. Er is goede Adaptieve Sync/FreeSync implementatie en de 27″/1440p/144Hz combinatie is goud voor gamers en all-round gebruik.

AOC AG271QX Agon review

De AG271QX Agon maakt gebruik van een 27-inch Twisted Nematic (TN) -paneel met ondersteuning voor de FreeSync adaptieve synchronisatietechnologie van AMD. Hij biedt zoals eerder genoemd ook veel keuzes voor video-invoer; aan de achterkant, naar beneden gericht, vinden we twee HDMI-ingangen, waarvan één voor Mobile High-Definition Link (MHL), een DisplayPort-ingang, een VGA-ingang en een DVI-ingang.

Ook aan de achterkant bevinden zich drie USB 3.0-poorten (één upstream, twee downstream), een audio-ingangspoort, een microfoonuitgangspoort en een kleine poort voor het aansluiten van een toetsenbord met acht toetsen op het bureaublad (hieronder afgebeeld) waarmee we snel toegang hebben tot de instellingenmenu’s, change settings en kunnen schakelen tussen spelmodi zonder de vier functieknoppen te gebruiken die in het onderste paneel zijn ingebed.

AOC AG271QX Agon review

Aan de rechterkant van de behuizing, naar buiten gericht, bevinden zich twee extra USB 3.0-poorten (waarvan er één een snellaadpoort is), een hoofdtelefoonaansluiting en een microfoonaansluiting. De ingebouwde 3-watt-luidsprekers zijn redelijk luid, maar ze missen absoluut bass en verfijnd geluid wanneer we het volume harder zetten.

Er is een mooie selectie game-instellingen present, waaronder zes gamemodi (FPS, RPS, Racing en drie door de gebruiker programmeerbare modi), een Shadow Control-instelling waarmee je zwartniveaus kunt aanpassen, een Low Blue Light Setting en Flicker Free-technologie om vermoeidheid van de ogen te verminderen en een Spelkleurinstelling die grijswaarden aanpast om de details van de foto’s te verbeteren. Voor hen die nachtelijke uurtjes draaien met de FIFA Weekend leagues, erg handig!

Vanzelfsprekend zijn er ook de gebruikelijke instellingen voor Helderheid, Contrast, Kleurtemperatuur en Gamma, en zijn er zes pre-instellingen voor afbeeldingen, waaronder Standaard, Tekst, Internet, Game, Film en Sport.

AOC AG271QX Agon review

AOC biedt trouwens drie jaar garantie op onderdelen, arbeid en backlight met de AG271QX. Inbegrepen in de doos zijn HDMI- en DisplayPort-videokabels, een USB-upstream-kabel en twee audiokabels (line-in en line-out). Ook inbegrepen is dus de bij ‘Design’ genoemde een metalen VESA-montageplaat.

Gamers die hun console aan willen sluiten op de AGON 27″ kunnen dit trouwens prima doen – maar let wel op dat je voor 1440p/144Hz aansturing wel van de DisplayPort gebruik maakt. Fijn nieuws overigens voor de console-players, want sommige andere modellen, primair G-Sync modellen, hebben enkel DisplayPort aansluitingen.

Performance

De Agon AG271QX presteert uitmuntend. Speel je net als wij Call of Duty: Infinite Warfare? Dit oogt geweldig mannen. Het spel was vloeiend, met een goede kleurkwaliteit en scherpe beelddetails. FreeSync zorgt ervoor dat de gameplay nog vloeiender lijkt. De Input lag (de tijd die de monitor nodig heeft om op de controller te reageren) was ook snel en dat is natuurlijk van belang voor de gamers die online de strijd aangaan. De razendsnelle verversings- en responstijd zorgen al met al voor nog betere gameprestaties.

De ‘out-of-the-box’ kleurnauwkeurigheid was zeer fatsoenlijk, maar nog niet ideaal. Zoals geïllustreerd in de chromaticiteitsgrafiek hieronder, zijn de rode en blauwe kleuren (weergegeven door de gekleurde stippen) relatief dicht bij hun ideale CIE-coördinaten (weergegeven door de vierkantjes), terwijl groen zich volledig buiten haar zone bevindt. Dit is niet ongebruikelijk bij TN-panels, dus geen zorgen. Het leidde in ieder geval niet tot oneffenheden of oververzadigde kleuren.

AOC AG271QX Agon review

De grijswaardenprestaties ogen top: goede schaduw- en highlight-details. De kijkhoekprestaties zijn typerend voor een TN-paneel; er is merkbaar kleurverschuiving en verlies van helderheid wanneer je het scherm bekijkt vanuit een extreme boven-, onder- of zijhoek. Geen probleem zou je denken, want je zit normaal gesproken recht voor je scherm.

Conclusie

Gamers zullen de soepele bewegingsmogelijkheden van de AOC Agon AG271QX, diens sterke spelprestaties en talrijke functies zeker waarderen. De vernieuwingsfrequentie (refresh) van 144 Hz, een snelle pixelrespons, een volledig verstelbare standaard en tal van video-ingangen en USB-poorten maken het scherm bovendien extra veelzijdig.

De display biedt verschillende gamemodi en wordt geleverd met een handige kleine desktopcontroller voor het wijzigen van modi en instellingen, al ontbreekt het misschien aan een geavanceerde 6-assige kleuraanpassingen. Bovendien is de nauwkeurigheid van de groene kleur een beetje scheef en biedt het TN-paneel niet de brede kijkhoeken van een IPS-paneel.

De nieuwe AOC AGON AG271QX is met zijn 27″/1440p/144Hz misschien niet uniek in zijn soort, maar hij is wellicht wel de beste. Zijn all-roundheid, de bouwkwaliteit, stevige stalen poot, ruime instelmogelijkheden, talloze features, pre-sets en aansluitingen, gecombineerd met zijn snelheid en fijne prestaties in de praktijk maken dit scherm tot een absolute favoriet in zijn prijscategorie van 500 euro.

AOC AG271QX Agon review

Post a Comment

#Volg ons op Instagram

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden.