De Ardberg An Oa is de eerste vaste toevoeging aan het Ardberg assortiment in 10 jaar

Ardberg An Oa whisky

De Ardberg An Oa is de eerste vaste toevoeging aan het Ardberg assortiment in 10 jaar

Een ronde en rokerige malt verrijst uit Ardbeg’s Gathering Room. Islays meest ongetemde plek is de inspiratie voor de Ardbeg An Oa whisky.

Ardbeg An Oa whisky

In het hart van de Ardbeg-distilleerderij, de nieuwe Gathering Room, heeft een rokerige, zoete en ronde single malt gestalte gekregen. Met de Ardbeg An Oa (uitgesproken als ‘en oh’), geïnspireerd op de Mull of Oa, verwelkomen we de eerste vaste toevoeging aan het assortiment in 10 jaar.

Het meest ongetemde gedeelte van het ruige Schotse eiland Islay, dat al ruim 200 jaar de thuisbasis van de Ultimate Islay Malt, dient als inspiratie voor de nieuwe Ardbeg An Oa. Het is een bijzondere whisky, want het is de eerste permanente toevoeging aan het assortiment van Ardbeg in bijna een decennium.

De Mull of Oa op Islay is opvallend rond van vorm. Op het meest zuidelijke puntje van het schiereiland bieden immense kliffen beschutting tegen de beukende golven van Atlantische stormen. Ardbeg An Oa brengt met een vergelijkbaar contrast van krachtige intensiteit en zijdezachte zoetheid hommage aan deze ruige plek. Een plek waar de storm de rust ontmoet.

Een paar mijl verderop langs de kust worden deze tegenstellingen opgeroepen in de Gathering Room. In het grote Gathering Vat – speciaal gecreëerd uit Frans eikenhout – ontstaat Ardbeg An Oa. Diverse batches Ardbeg whisky vermengen zich hier ongehaast tot een harmonieus geheel – ongeveer zoals de bewoners van Islay doen op hun gemoedelijke feestjes. Met een typische Ardbeggian alchemie worden spirits gerijpt op smaakrijke Pedro Ximenez sherryvaten, geblend met een kruidige spirit afkomstig uit een nieuw eiken vat en een spirit gerijpt op ex-bourbon vaten. De kenmerkende huisstijl van Ardbeg. Het eindresultaat is een single malt met veel meer complexiteit en ronding dan de optelsom van zijn ingrediënten doet vermoeden.

Ardbeg An Oa whisky

Dr. Bill Lumden, Ardbeg’s Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks, legt uit: “Er hangt een bijzondere Ardbeggian magie in de Gathering Room, waar de diverse whisky’s mengen en transformeren tot een nieuw niveau qua complexiteit. Ardbeg An Oa’s ronde en subtiele rokerige aroma’s weerspiegelen alle contrasten van de Mull of Ao in tonen van romige toffee, anijszaad, dadels en een vleugje perzik en banaan.

De soepele, romige textuur van de whisky laat een siropige zoetheid achter op het smakenpalet. Smaken van melkchocolade, sinaasappel en gerookte thee vermengen zich met zoete specerijen, sigarenrook en – onverwacht – gegrilde artisjok. Het mondt uit in een aanhoudende, verleidelijke en rokerige finish. Het is jaren geleden dat Ardbeg een malt toevoegde aan het vaste assortiment. We hopen dat whiskyliefhebbers van over de hele wereld zullen genieten van Ardbeg An Oa.”

Post a Comment

#Volg ons op Instagram