Met deze checklist is jouw auto startklaar en veilig voor de zomer! (Handig)

autoverzekering autopech checklist vakantie

Met deze checklist is jouw auto startklaar en veilig voor de zomer! (Handig)

Met deze tips weet jij zeker dat jouw auto gereed is voor de zomer en startklaar voor vakantie!

autoverzekering autopech checklist vakantie

In de zomer willen we als man zijnde natuurlijk het hoofd koel houden. Dat betekent dat we in deze warme maanden op een aantal dingen moeten letten als het om de auto gaat. Lees je mee?

In de warmere maanden van het jaar gaan er talloze Nederlanders met de auto op vakantie naar het buitenland. De absolute top 3 vakantiebestemmingen met de auto zijn Spanje, Frankrijk en Italië, en dat zijn behoorlijke afstanden. Om deze paar honderd kilometer veilig te rijden is het handig om van te voren een kleine beurt te laten uitvoeren en sowieso zelf in ieder geval een goede checklist door te nemen, zodat je geen beroep hoeft te doen op gratis pechhulp in het buitenland.

Niet met de auto op vakantie? Maak de auto desondanks maar zomer- en vakantieklaar met deze punten:

Extra belasting motor

Ook de motor van de auto heeft het extra zwaar bij heet weer, dus zorg dat die goed gekoeld wordt. Hier komen we dadelijk op terug.

Remmen

Het remsysteem wordt in de vakantie vaak zwaarder belast. Denk maar aan een camper en/of caravan. Werden de remmen al minder? Vervang deze dan voordat je naar Frankrijk (of Bloemendaal) rijdt.

Het oliepeil

Grote afstanden betekent meer olieverbruik. Check het oliepeil vóór vertrek. Iedereen kan zelf olie bijvullen, dus neem desnoods een reservefles mee. De afstanden tussen benzine stations zijn in het buitenland vele malen groter. Snel zelf olie kunnen bijvullen kan een hoop ergernis voorkomen.

Zomerbanden?

We gaan er even vanuit dat de winterbanden netjes verwisseld zijn voor all season banden of zomerbanden. Als je met een beladen auto op reis gaat check je even of de bandenspanning juist staat. De juiste spanning staat vaak in de binnenkant van de autodeuren. Loop ook even het loopvlak van de banden na, want voldoende profiel is essentieel.

Pechtas vol?

Loop de inhoud van je pechtas na! Zitten al het gereedschap en hulpmiddelen er nog in? Sleepkabel? Reserve lampjes? Gevarendriehoek? Controleer ook of het reservewiel nog in orde is. Ook hiervan check je de banden spanning. Van te voren de koelbox vullen en alvast laten koelen is ook een aanrader. Via speciale 12V omvormers kun je tijdens de rit de koelbox koel houden. Ideaal!

Koelvloeistof & remolie

Ongeschreven wet: het controleren van de koelvloeistof en remolie. Van een oververhitte motor op een snikhete dag wordt je humeur echt niet beter. Heuvelachtige omgevingen vergen meer van de remmen. Laat remolie dan ook nalopen of check het zelf. Loop ook het niveau van de ruitenvloeistof na.

Brandblusser

Uiteraard hoop je nooit een brandblusser nodig te hebben. Mocht er echter een beginnende brandsituatie ontstaan, dan kan een poederblusser de reddende engel zijn. Misschien niet voor jou, maar wellicht dat je er iemand anders letterlijk uit de brand mee kan helpen…

Zonnewering

Naast het feit dat een zonneband er netjes uit ziet, is een zonneband ook handig bij een laagstaande zon. Geblindeerde ramen (denk wel aan regelgeving!) en zonneschermen voorkomen dat de hitte de auto volledig binnendringt. Een 12V koelfan kan ook lekker zijn. Steek je in de sigaretten aansteker en voilà.

Airco gevuld?

Voor het vullen of bijvullen van de airco ga je naar de garage. Voor deze klus is kennis en speciaal gereedschap noodzakelijk, dus pas op als je zelf wilt klussen. Vaak dient er koudemiddel bijgevuld te worden. Per jaar kan een kleine 10% koudemiddel verloren gaan en een lek in het aircosysteem kan hier ook aan bijdragen. Ook dit wordt dan nagekeken.

Gebruik de airco met mate. Het slurpt benzine en je levert best wat vermogen in. Ja echt! En vanuit een koelkast in de sauna stappen is ook niet echt lekker. Zet je airco 5 minuten voor aankomst uit. Dan loop je niet tegen een ‘warme muur’ aan bij het uitstappen.

Pech op de weg!

Soms is pech onvermijdbaar. Mocht je onverhoopt in een situatie belanden waarbij de auto het begeeft, dan is goed pechhulp van belang. Beland je in een ongeval, eenzijdig of met een andere bestuurder, check dan goed de inhoud van je verzekering auto. Je wilt natuurlijk eventuele schade goed gedekt hebben.

Sowieso is het verstandig om voor de vakantie of de binnenlandse zomertripjes alles te checken. Ga bijvoorbeeld je autoverzekering berekenen. Op die manier voorkom je dat je oververhit raakt en kun je het hoofd koel houden!

Als je bovenstaande checklist goed aanhoudt, dan ga je wat betreft de auto een zorgeloze zomer tegemoet!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram