Wij bezochten de Warsteiner Brouwerij en proefden als eerste het nieuwe Winterbier

Warsteiner Winter Bier

Wij bezochten de Warsteiner Brouwerij en proefden als eerste het nieuwe Winterbier

Warsteiner Winter Bier

Afgelopen maand bezocht Mannenstyle de Warsteiner brouwerij in Warstein, Duitsland. Hier mochten wij als eerste hun nieuwe Warsteiner Winterbier proeven!

Wij houden van vernieuwing en dit bier slaat de plank wat ons betreft volledig raak. Amber rood van kleur en een zeer fijne schuimkop. Geuren van mout, fruit en een vleugje karamel. Een unieke smaak met de juiste balans tussen fris, fruitig, zoet en bitter. De afdronk laat een keurig bittertje achter. Het Winterbier smaakt naar meer!

Wat trouwens opvalt is dat het een heel soepel biertje is. Je zou bij winterbier een heel zware kruidige smaak verwachten. Dit bier zit tussen hoge en lage gisting in, wat ervoor zorgt dat het een licht biertje is op de maag, maar toch een uniek stevige smaak heeft. Een speciaal biertje dat doordrinkt als gewone pils, wat wil je nog meer?

Dit Winterbier gaat overigens goed samen met rund, wild of gevogelte en is daarom uitermate geschikt voor de feestdagen. Daarnaast is hij net zo prettig te drinken tijdens een random zaterdagavond met je vrienden.

Warsteiner Winter Bier Brouwerij

Al dit lekkers komt van de Oosterburen en wordt gebrouwen onder de wetten van het Reinheitsgebot in het plaatsje Warstein. De brouwerij die daar sinds 1753 de dienst uitmaakt is, hoe kan het ook anders, Warsteiner.

Omdat wij van Mannenstyle erg graag bier drinken en Warsteiner een heel lekker premium pils vinden, mochten we ter introductie van dit nieuwe bier op excursie naar de brouwerij in Warstein. We willen jullie graag een indruk geven van hoe het daar was, zodat jullie net als wij, enthousiast worden van de sensatie die Warsteiner met zich meebrengt!

Warstein

’s Morgens vroeg vertrokken we met een vip-bus vanuit Amsterdam, waar we werden vergezeld door team Warsteiner. Een jonge crew met ontzettend enthousiaste professionals. Onder hen bevindt zich ‘bier sommelier’ Thomas Wijns, die zichzelf liever ‘bieroloog’ noemt. Een uit de hand gelopen hobby waar hij zichzelf meester in heeft gemaakt. Een bierwiki in levende lijve. Wat een baan! Zijn enthousiaste vibe en passie voor het vak wordt door de anderen in de bus al gauw opgepakt. We zijn benieuwd wat ons te wachten staat in Warstein!

Aangekomen in het dorp zien we meteen welke invloed de brouwerij op de omgeving heeft. Op iedere hoek vind je wel een bord of vlag met Warsteiner erop. We krijgen uitleg over het dorp. Het blijkt dat 90% van de huishoudens in Warstein een familielid of kennis heeft die er werkt. 90%!

Warsteiner Domschanke

Op de achtergrond zien we een pand met een typisch Duitse uitstraling. Witte muren en donkerbruine balken. Deze bouwwijze wordt ook wel ‘vakwerk’ genoemd. De bloembakken onder het raam maken het af. Dit pand blijkt het voormalige Wartseiner Brauhaus ‘Domschänke’ te zijn, waar we gaan genieten van overheerlijke lokale gerechten. Als klap op de vuurpijl komt madame Warsteiner herself, Catharina Cramer, gezellig een hapje met ons mee eten, erg leuk! Al sinds 1753 is Warsteiner eigendom van de familie Cramer en Catharina heeft momenteel de leiding.

Warstein Brouwerij

Na een overheerlijke warme lunch en een groepsfoto met Catharina, bereiden we ons voor op de excursie. In de bus hijsen we ons in een oranje hesje, doen een haarnet op en trekken onze veiligheidsschoenen aan. De veiligheidsbril doen we later op, als we bij de machines zijn.

Aangekomen op het terrein zien we een enorme hal die tot ver in de verte reikt. We gaan aan de zijkant naar binnen en het wordt al gauw duidelijk dat dit een immens grote fabriek is. Wat wil je dan ook met een jaarlijkse productie van 456.000.000 liter!

Warsteiner brouwerij tour

We krijgen een excursie van 2,5 uur waarin Thomas ons alles uitlegt over het proces van graankorrel tot drinkbaar bier. Om te beginnen gaan we naar een proeflab waar we informatie krijgen over de ingrediënten en de verschillende stappen in het brouwproces. Het proeflab doet ons denken aan een scheikundelokaal, maar dan geavanceerder. Overal zie je stellingen met reageerbuizen, maatcilinders, erlenmeyers etc. Hier wordt het (half)product getest op kwaliteit en smaak.

Wat ons opvalt is dat er voor ieder een set glazen klaar staat, genummerd met nummers 1 t/m 5. De bierflesjes die naast de glazen staan blijken gevuld met bier dat nog geen bier is, maar ergens is afgetapt tijdens het brouwproces. We mogen de smaak van 5 verschillende fases uit het proces gaan proeven, erg benieuwd! Het ruikt heel zoet, maar de smaak is niet echt lekker. Te zoet en eigenlijk smaken die meer doen denken aan Brinta dan aan bier. Geef ons maar een lekkere koude rakker uit de koelkast!

Warsteiner Brouwerij tour

We doen een ronde door de fabriek op weg naar de control room en het industriële geweld dat op ons afkomt is overweldigend. Grote stalen buizen, grote opslagtanks, grote ketels, dikke vette systemen verdeeld over verschillende grote hallen. Op sommige plekken is er veel geluid, op andere plekken juist weer heel stil. Alles ziet er klinisch uit.

Aangekomen bij de control room vragen we ons af of we niet toevallig bij NASA rondlopen. Een ontzettend lang bureau baant zich een meter of 25 als een halve eclips door de ruimte heen. Zodra je plaats neemt op één van de stoelen kijk je uit op ongeveer 20 monitors met op de achtergrond uitzicht op minstens zo veel mega grote brouwketels. Wat indrukwekkend!

We nemen een kijkje bij de ketels, welke zijn voorzien van een klein doorkijkraam. Sommige ketels zijn leeg en laten een grote draaischroef zien. Andere ketels zijn gevuld met warme bruine drek dat ronddraait en wordt gemixt. Die drek wordt bier, proost.

Warsteiner Winter Bier

Wist je dat…

  • ..De Warsteiner fabriek meer dan 5000 controlepunten heeft die de kwaliteit van het bier waarborgen? Deze controlepunten leveren meer dan 16.000 reports per dag!
  • …Warsteiner een hele grote testruimte heeft die zo is ingedeeld dat het gehele brouwproces op schaal nagebootst kan worden? In deze ruimte worden er nieuwe bieren geboren!
  • ..De originele gist stamcel uit 1753 nog steeds wordt bewaard en gebruikt? Gisting is een bijzonder en belangrijk proces!

Warsteiner Winter Bier Brouwerij

We lopen vanuit de control room verder en naderen het einde van het productieproces. Een grote hal met veel transportbanden en grote machines. De machines blijken vulmachines te zijn. De halve liters schieten voorbij. Eerst leeg en dan in no-time vol.

Vervolgens schieten ze een machine in die razendsnel de deksels op de blikken zet. Zo ontzettend veel blikken per minuut hebben we nog nooit eerder van zo dicht bij mee mogen maken, wat gaat dat ongelooflijk snel! Na nog een kijkje te hebben genomen bij de kratsorteermachines is de excursie ten einde gekomen.

Warsteiner Winter Bier brouwerij

We gaan nog richting Düsseldorf voor een hapje eten en een kroegentocht met team Warsteiner. Lekker de hele avond bier drinken, hoppa! We hebben erg genoten van het Winterbier en van de vele indrukken & informatie die we in de fabriek hebben mogen opdoen en raden iedereen aan een eigen bezoek te brengen aan Warstein. En ga natuurlijk snel zelf het nieuwe Winterbier proeven.

Warsteiner heeft ons laten zien hoe geavanceerd en vooruitstrevend ze zijn en waarom hun bieren door Nederlanders zo lekker worden gevonden. Daarnaast hebben we de persoonlijke kant van het bedrijf gezien en dit vriendelijke karakter zullen we niet gauw vergeten. We waren al fan, maar dat gevoel is nu alleen maar gegroeid!

Warsteiner Winter Bier

Warsteiner Winter Bier

Warsteiner Brouwerij Bier

Warsteiner WinterBier

Warsteiner Winter Bier

Warsteiner Winter Bier

Warsteiner WinterBier

Warsteiner Winter Bier

Warsteiner Coopr Winterbier Mannenstyle

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram