Voetballers naar Turkije

Voetballers naar Turkije

Voetballers naar Turkije Robin van Persie Fenerbahce 3

Van Persie, Eto’o, Nani: Turkije is hot bij voetballers

Het stond in alle kranten en internetsites bovenaan bij de sportsectie: Robin van Persie vervolgt carrière bij Fenerbahçe. Maar Van Persie is lang niet de enige voetballer van wereldklasse in Turkije. Velen gingen hem voor, en velen zullen volgen. Turkije is hot in voetballand, en niet alleen vanwege het aangename klimaat.

Voetballers naar Turkije Robin van Persie Fenerbahce 5

Wesley Sneijder is al koning van Istanbul

In het seizoen 2013/14 speelde Wesley Sneijder nog bij Inter, de club waarmee hij onder meer de treble in 2010 won. Al in de zomer van 2013 werd gespeculeerd over een mogelijke transfer naar Manchester United. Maar in januari 2013 maakte hij de verrassende overstap naar Galatasaray. Toch een club die flink wat lager staat aangeschreven. Hij werd de tweede Oranje-international op dat moment die actief was in Turkije, naast Dirk Kuijt bij Fenerbahçe.

Voetbalkenners vonden het een vreemde stap, maar al gauw werd duidelijk waarom Sneijder voor Galatasaray koos. Al op het vliegveld werd hij verwelkomd door duizenden fans. En kort daarna werd hij een instant celebrity in Turkije. Topvoetballer zijn is bijna een goddelijke status in het voetbalgekke Turkije. Iets waar zijn Yolanthe natuurlijk ook niet rouwig om was.

De fans in Turkije houden ook de voetballers gemotiveerd. Want elke week in een kolkende heksenketel in Turkije voetballen zorgt voor net wat meer druk en motivatie dan uitwedstrijden bij kleine Engelse clubs als West Bromwich Albion of Crystal Palace. En als je zoals Wesley Sneijder zorgt voor een landstitel bij je club, kun je ook bejubeld worden als een ware koning.

Voetballers naar Turkije Robin van Persie Fenerbahce 2

Robin van Persie naar Fenerbahçe mede vanwege Oranje

Het andere grote voordeel van Turkije is dat het een groeiende competitie is. Er komt steeds meer kwaliteit naar de Süper Lig en dat is ook terug te zien in de Europese successen. Zo bereikte Galatasaray in 2012/13 de achtste finale van de Champions League. Fenerbahçe behaalde in datzelfde seizoen nog de halve finales van de Europa League.

Galatasaray haalde met Lukas Podolski een wereldkampioen in huis, maar Fenerbahçe was nog veel actiever op de transfermarkt. Want naast Robin van Persie kwam ook Nani over van Manchester United en Deens international Simon Kjaer van Lille. Voor spelers als Van Persie en Nani telt ook mee dat ze bij een club als Fenerbahçe garantie hebben op meer dan genoeg speeltijd, misschien wel het belangrijkste met het oog op het EK in 2016.

Voetballers naar Turkije Robin van Persie Fenerbahce 4

Het net gepromoveerde Antalyaspor haalde misschien nog wel de meest opvallende speler binnen. Samuel Eto’o was Sampdoria na een half seizoen alweer zat en verhuisde naar de kuststad in Turkije.

Doordat clubs als Antalyaspor groeien, neemt ook de concurrentie en dus het niveau toe in de Süper Lig. De clubs uit Istanbul (Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas) maken nog steeds de dienst uit, maar voelen de hete adem van andere ambitieuze clubs in hun nek.

Fotocredits: Officiële Instagram account Fenerbahce

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram